SPECIAL | 7 momente magice marca Cristiano Ronaldo uitate pe finalul lui 2022

Cristiano Ronaldo Juventus Torino Manchester United Portugalia Real Madrid Fotbal extern
Mihnea Stefan
Data publicarii: Sambata 31 Decembrie 2022, 20:05
Data actualizarii: Sambata 31 Decembrie 2022, 20:15

Cristiano Ronaldo și-a încheiat aventura în Europa cu transferul la Al-Nassr, însă a lăsat în urmă o moștenire greu de egalat. 

Cristiano Ronaldo (37 ani) și-a încheiat cu un gust amar ultima participare la Campionatul Mondial. Chiar dacă a început cu gol turneul final din Qatar, în victoria cu Ghana, 3-2, și a devenit singurul fotbalist din istorie care marchează la 5 ediții ale Cupei Mondiale, parcursul pentru superstarul portughez nu a fost unul dorit.

Fernando Santos (68 ani) l-a lăsat pe banca de rezerve în premieră la un turneu final, în meciul din optimi cu Elveția, 6-1. Doar că mutarea i-a ieșit tehnicianului. Goncalo Ramos (21 ani), înlocuitorul lui Cristiano Ronaldo, a marcat trei goluri și a ajutat la calificarea Portugaliei în sferturi. Fază a competiției în care Fernando Santos a apelat din nou la atacantul Benficăi, în detrimentul deținătorului a 5 Baloane de Aur. 

Numai că de data aceasta Gancalo Ramos nu a mai avut aportul ofensiv ca în partida trecută, iar Cristiano Ronaldo, care a fost aruncat în luptă în minutul 52, nu a putut întoarce soarta meciului. 

După ce Campionatul Mondial din Qatar s-a încheiat, superstarul portughez a fost asaltat în mediul online și în publicațiile internaționale. I s-au aruncat numeroase reproșuri că nu a avut un comportament adecvat de un lider, totul culminând cu teoria că niciun club din Europa cu pretenții serioase nu ar fi interesat de serviciile sale. De aici și motivul pentru care a semnat cu Al-Nassr un contract valabil până în 2025, din urma căruia va câștiga 500 de milioane de euro.

În toată această goană de a-l denigra pe CR7, părem tentați să uităm performanțele uluitoare pe care lusitanul le-a izbutit în ultimele două decenii.  

1. Sezonul 2007-2008 - 42 de goluri 

Sezonul 2007-2008 a fost precurosul primului Balon de Aur câștigat de CR7. Sub comanda lui Sir Alex Ferguson (80 ani), superstarul a marcat 31 de meciuri în 34 de partide în Premier League, reușind să ofere și 7 pase decisive, și și-a adjudecat prima Gheată de Aur din carieră. 

Cristiano Ronaldo a strălucit și în UEFA Champions League, competiție unde a bifat mai toate recordurile posibile de la debutul în 2003. A înscris de 8 ori în 11 jocuri, inclusiv în finala contra lui Chelsea, 1-1, 6-5 după loviturile de departaje, devenind golgheterul acelei ediții.

2. Cele 5 goluri cu Bayern Munchen 

Odată cu transferul la Real Madrid, Cristiano Ronaldo s-a transformat într-o mașinărie de înscris goluri. Iar cele 450 de reușite în 438 de meciuri disputate pentru gruparea de pe Santiago Bernabeu confirmă acest lucru. 

„Mr. Champions League”, cum a fost numit portughezul datorită recordurilor sale în cea mai importantă competiție din Europa, și-a pus amprenta într-un meci memorabil din sferturile UCL, în sezonul 2016-2017, când Real a întâlnit-o pe Bayern Munchen în sferturi.

În prima manșă, Arturo Vidal (35 ani) a deschis scorul în minutul 25, iar până la pauză a avut șansa să majoreze diferența pentru baravezi, numai că nu a șutat peste poartă de la punctul cu var.

Actul secund avea să fie al lui Cristiano Ronaldo. Șeptarul madrilenilor avea să fructifice cu brio centrările lui Dani Carvajal (30 ani) și Marco Asensio (26 ani) și să îl facă pe Zinedine Zidane (50 ani) să plece victorios din Germania.

3. Semifinala cu Atletico Madrid 

Tot în sezonul 2016-2017, Cristiano Ronaldo avea să mai iasă la rampă într-un meci crucial din UEFA Champions League. În semifinale, elevii lui Zinedine Zidaneu aveau să o întâlnească pe Atletico Madrid. 

Prima partidă, disputată pe Santiago Bernabeu, a tranșat toate calculele calificării. Real Madrid s-a impus cu 3-0, toate golurile înscrise de Cristiano Ronaldo. Deținătorul a 5 Baloane de Aur a distrus apărarea lui Diego Simeone (52 ani) și i-a dus pe „galactici” cu un pas în finala UEFA Champions League. 

4. Tripla cu Atletico Madrid - când era la Juventus

Atletico Madrid a fost victima preferată a lui Cristiano Ronaldo. Goleadorul a întâlnit echipa de pe Wanda Metropolitano de 35 de ori în carieră, izbutind să le marcheze 25 de goluri. Nu a punctat împotriva trupei lui Diego Simeone doar când era la Real Madrid, ci când evolua la Juventus. 

În sezonul 2018-2019, primul pentru Ronaldo în italia, Juventus a suferit o înfrângere dură în optimile UEFA Champions League în fața lui Ateltico Madrid, 0-2. La finalul partidei, fanii spanioli nu au ezitat să-l ironizeze pe golgheterul all-time al lui Real Madrid, transmițându-i că torinezii nu au nicio șansă să revină la jocul din retur. 

Numai că Cristiano Ronaldo a avut altă părere. A marcat trei goluri la retur, două cu o lovitură de cap chiar de lângă Diego Godin (36 ani) și unul de la 11 metri, și a calificat-o pe Juventus în sferturile competiției. 

5. „Bicicleta” contra lui Juventus 

În ultimul sezon la Real Madrid, Cristiano Ronaldo a mai izbutit un moment magic chiar în competiția sa preferată. De deta această victima a fost chiar Juventus, echipa care peste două luni avea să plătească 105 milioane de euro în schimbul său. 

Superstarul a început în forță prima manșă din sferturile UEFA Champions League. A înțepat mingea în minutul 3, iar Real Madrid deschidea rapid scorul pe stadionul torinezilor. Însă, punctul culminant al meciului a venit în minutul 64. Ronaldo recuperează mingea, i-o pasează lui Lucas Vazquez (31 ani), dar șutul acestuia este parat de Gianluigi Buffon (44 ani). În cele din urmă balonul ajunge la Dani Carvajal care centrează. Iar acolo este Cristiano Ronaldo, care îl învinge pe legendarul portar italian cu o „bicicletă” desprinsă din alt Univers. Atât de special a fost momentul încât deținătorul a 5 Baloane de Aur a fost aclamat de întreg stadionul populat cu fanii lui Juventus.

6. A calificat Portugalia la Campionatul Mondial din 2014

Portugalia a tremurat pentru participarea la Campionatul Mondial din 2014. Lusitanii au trebuit să dispute barajul de calificare la turneul final din Brazilia contra Suediei lui Zlatan Ibrahimovic (41 ani). 

În tur, Portugalia a câștigat cu un 1-0 fragil, grație golului înscris de Cristiano Ronaldo. Însă în al doilea joc, nordicii erau hotărâți să-și asigure prezența la Campionatul Mondial cu o victorie pe teren propriu. Iar dubla lui Ibrahimovic chiar le-a dat încredere că o pot elimina pe Portugalia. Numai că Cristiano Ronaldo nu a putut digera gândul că naționala să rateze calificarea la turneul final din Brazilia. Așa că a însris trei goluri chiar sub privirile suedezilor și le-a răpit visul de a accede la Campionatul Mondial.

7. Singurele două trofee din istoria Portugaliei 

Din 1930 până în 2003, anul care a marcat debutul lui Cristiano Ronaldo la echipa națională, Portugalia a participat la trei turnee final. Apogeul a fost în 1966, când Eusebio, cu 9 goluri la acel Campionat Mondial, le-a adus lusitanilor locul 3.

De la apariția lui Cristiano Ronaldo pe scena fotbalului, Portugalia s-a calificat la 9 turnee finale în 18 ani. Campioana europeană din 2016 nu a ratat niciun Campionat Mondial sau European de când cel mai bun marcator din istoria fotbalului, cu 819 reușite, a început să joace pentru Portugalia. 

Pe lângă succesul contra Franței, 1-0, din urmă cu 6 ani, Cristiano Ronaldo le-a mai adus portughezilor și trofeul UEFA Nation League, în 2019.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!