REPORTAJ DIN ANKARA. Cine e Osmanlispor: Buget de 15 milioane de euro, un Disneyland psihedelic si o retea imensa de scouteri | Osmanlispor - Steaua e azi, 22:00, la ProTV

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 15 Septembrie 2016, 09:12
Data actualizarii: Joi 15 Septembrie 2016, 20:49

Osmanlispor - Steaua va fi transmis IN DIRECT de ProTV, de la 22:00

Nascuta in 1978, decedata in 2010, din cauza unor suspiciuni de blat, reinfiintata in 2013, fiind primita direct in liga secunda. In Europa in 2016! Parcursul istoric al lui Osmanlispor, fosta Ankaraspor, este unul destul de tumultuos si aduce, oarecum, aminte de cel al Universitatii Craiova, care a starnit un scandal imens in Romania. Diferenta este, insa, ca in fotbalul haotic din Turcia, totul e posibil, iar scandalurile imense - atat intre baskani, cat si acuze de blat, dovedite sau nu – sunt la ordinea zilei. Sa revenim, insa, la Osmanlispor.

De la infiintare la dezafiliere in 31 de ani

Clubul a fost infiintat in 1978, drept alternativa la cele doua mari cluburi din capitala Turciei, Genclerbirligi Ankara si Ankaragucu. Insa nu a fost niciodata la fel de iubit precum celelalte echipe, iar performantele au intarziat sa apara. Un loc 7 in sezonul 2004-2005 a dus-o pe Ankaraspor in Cupa Intertoto, unde a fost eliminata inca din turul 2 de necunoscuta echipa slovaca MFK Dubnica, scor general 4-1. Insa de abia de aici lucrurile devin interesante. Prezenta constanta in campionatul turc intre 2004 si 2009, Ankaraspor s-a aflat, in ultimul an de activitate pe prima scena, intr-un scandal urias, care a socat fanii din Ankara.

Predecesoarea adversarei Stelei de azi (in direct la PROTV, ora 22:00) era controlata si atunci de primarul capitalei turce, Melih Gokcek, unul dintre cei mai influenti oameni din Turcia. Presedinte la Ankaragucu, asadar marea rivala din campionat, era Ahmet Gokcek. Conflict de interese sau simpla coincidenta? Destul de simplu de judecat, avand in vedere ca Ahmet era chiar fiul lui Melih. Iar acum este patronul lui Osmanlispor! Decizia Ligii turce a fost simpla: retrogradare pentru Ankaraspor si pedeapsa de 6 luni suspendare pentru familia Gokcek. Sefii celor doua echipe au facut apel in civil (!), iar decizia a fost clara: dezafilierea lui Ankaraspor!


 

Metamorfoza pe bani: de la Ankaraspor la Osmanlispor in cateva luni

Doar ca Ankaraspor a castigat procesul, Liga a fost obligata sa reintroduca echipa in competitii, dar si sa plateasca 3,57 milioane de euro daune pe parcursul urmatorilor sapte ani! Brusc, Ankaraspor revenea in liga a treia, iar dupa un sezon excelent a promovat in liga secunda. A fost si momentul in care s-a nascut Osmanlispor, prin schimbarea patronului si o implicare mai importanta. Numele noului actionar majoritar? Ahmet Gokcek. Suna cunoscut? Da, chiar fiul lui Melih Gokcek, si fostul presedinte al lui Ankaragucu. Practic, o confirmare clara a teoriei conspiratiei! Doar ca lucrurile erau clare: Melih Gokcek, primarul Ankarei din 1994, reales ultima data in 2014, e bun prieten cu presedintele Recep Tayip Erdogan. Iar influenta sa majora in cadrul AKP, partidului care e la putere in Turcia, a sters totul cu buretele! Osmanlispor se nascuse.
 

Promovata in prima liga, Osmanlispor si-a schimbat vechile culori -- alb si albastru – cu violet si auriu. Gardul stadionului a fost vopsit in noile culori, insa pe dinauntru culorile predominante din tribune au ramas albastru si alb. La intrarea in arena si-au facut, insa, aparitia cativa ieniceri uriasi, poleiti cu aur, dar si o statuie de peste 20 de metri a lui Osman Pasa. Totodata, stadionul aduce cu un castel, daca e sa il privesti cu atentie de la intrare, iar poarta pe care intra echipele e una uriasa, din lemn. Practic, un Disneyland psihedelic, asa cum bine concluziona colegul meu, Mihai Mironica, dupa sedintele de pregatire de astazi. Pana la urma, daca in Antalya, turcii au construit un hotel in forma Titanicului, iar altul are un gard care se intinde pe kilometri intregi si e poleit cu aur, cine suntem noi sa ne miram de un stadion aflat in camp, la 25 de kilometri de centrul capitalei si renovat pe 20 de milioane de euro in 2008? Totusi, arena ramane una formata pe un schelet invechit, se afla in plin camp, unde oile pasc nestingherite, iar familiile turce sarbatoresc Bairamul cu petarde si rachete, si are chiar si o mini-camera de rugaciune pentru jucatorii musulmani.

Intre 10 si 15 milioane de euro pe sezon

Sa revenim, insa, la lucruri mai serioase. Daca stadionul pare kitsch, nu acelasi lucru se poate spune despre profesionalismul adversarei Stelei de vineri. Cu un director sportiv german, care a antrenat la Hertha Berlin, VfL Wolfsburg, VfB Stuttgart si Borussia Dortmund, Osmanlispor incearca, pe cat poate, sa beneficieze atat de parghiile „de sus”, dar si sa isi stabilizeze lotul si sa fie o alternativa la granzii din Turcia. O simpla privire pe site-ul transfermarkt.com arata ca valoarea lotului lui Osmanlispor este de 50 de milioane de euro, putin peste dublu fata de ceea ce propune Steaua. De fapt, Osmanli ar fi avut cel putin 50% peste cota de piata a Stelei chiar daca acum la vicecampioana Romaniei ar mai fi jucat Stanciu si Chipciu, transferati pe 10,8 milioane de euro in aceasta vara la Anderlecht!

Ciudat este, insa, cum turcii reusesc sa atraga jucatori precum Cheick Diabate (64 de goluri in Ligue 1 pentru Bordeaux si Ajaccio), Pierre Webo (47 de goluri in Primera Division pentru Osasuna si Mallorca) sau Adam Maher – the next best thing in Olanda in urma cu cativa ani – la o echipa care are un stadion... in camp! Asta mai ales avand in vedere ca bugetul turcilor – intre 10 si 15 milioane de euro in functie de sezon – e comparabil cu cel al Stelei! Secretul? Conform oficialilor echipei, clubul are o retea imensa de scouting in Europa, Africa si chiar Asia. Angajati cu norma intreaga sunt 5 scouteri care urmaresc diferite campionate, de unde clubul considera ca poate atrage jucatori.  Iar cei cinci colaboreaza si cu alte persoane care urmaresc jucatori, reteaua fiind imensa! In plus, Osmanli transfera pe bani buni: Badou Ndiaye a venit de la norvegienii de la Bodo/Glimt pe 1,2 milioane de euro. Nigerianul Aminu Umar, considerat unul dintre cei mai rapizi jucatori din Turcia, a costat 1 milion de euro cand a venit de la Samsunspor. Pe explozia unor astfel de jucatori se bazeaza si clubul turc, care spera sa vanda un jucator cu minimum 10 milioane de euro in urmatorul sezon!
 

Nici ei n-au fani!

Problema clubului e, insa, cea a fanilor. Sau mai degraba a absentei lor. Oficialii clubului au anuntat miercuri ca asteapta in jur de 10 – 12.000 de fani la meci, in timp ce ziaristii turci au dat asigurari ca asistenta nu va depasi 5.000 de fani. Cert e doar ca, la nivelul popularitatii, adversara Stelei nu e decat pe locul 3 in Ankara, dupa Genclerbirligi si Ankaragucu. Stadionul se umple doar cand vin Besiktas, Fenerbahce sau Galatasaray sau cand e un derby al orasului, asta desi preturile sunt unele modice, in jur de 3-5 euro pentru un bilet. Insa pentru debutul in grupele unei cupe europene, adica meciul cu Steaua, preturile au luat-o razna: 30 de euro cel mai ieftin bilet, in timp ce cele mai scumpe ajungeau chiar si la 150 de euro! Asadar, avantaj Steaua! Va fi, insa, suficient? Probabil ca nu! Insa in ciuda kitsch-ului, a lipsei fanilor si a problemelor legale si morale, Osmanlispor e o echipa interesanta. O experienta interesanta.

Autor: Adrian Costeiu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!