Lamine Diack A murit Lamine Diack Atletism

A murit Lamine Diack, controversatul senegalez care a condus Federația Internațională de Atletism 

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 03 Decembrie 2021, 13:04
Data actualizarii: Vineri 03 Decembrie 2021, 13:16

Lamine Diack, fostul preşedinte al Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF), a încetat din viaţă la vârsta de 88 de ani, în noaptea de joi spre vineri, la Dakar, unde s-a retras în luna mai, după un caz de corupţie pentru care a fost pus sub acuzare în Franţa, a anunţat familia sa, citată de AFP.

Lamine Diack a condus destinele IAAF între 1999 şi 2015, revenind în Senegal în acest an, pentru prima oară după punerea sa sub acuzare, în 2015. El a fost reţinut în Franţa timp de mai mulţi ani, din cauza unei presupuse afaceri de corupţie legată de dopajul din Rusia.

Oficialul senegalez a fost condamnat de justiţia franceză, în septembrie 2020, la patru ani de închisoare, dintre care doi cu executare, şi o amendă de 500.000 de euro pentru corupţie şi abuz de încredere. El a făcut apel la această condamnare, iar data unui nou proces nu a fost fixată.

Diack a fost acuzat, între altele, că a acoperit cazurile de dopaj din Rusia sau a întârziat sancţiunile împotriva atleţilor ruşi dopaţi, în schimbul unor finanţări şi pentru favorizarea negocierilor cu Rusia pentru sponsorizare şi difuzare.

Fostul conducător al IAAF a fost pus, de asemenea, sub acuzare în urmă cu doi ani, tot pentru corupţie, în cadrul atribuirii Olimpiadelor din 2016 (Rio) şi 2020 (Tokyo), dar şi în procesele de atribuire a Campionatelor Mondiale de atletism de la Beijing, din 2015, şi apoi a Mondialelor din 2017 şi 2019, pentru care Qatarul a fost candidat.

Judecătorul însărcinat cu investigaţiile a ridicat, înaintea revenirii sale în Senegal, în luna mai, interdicţia de a părăsit teritoriul francez, sub rezerva ca Diack să verse o cauţiune de 500.000 de euro, corespunzătoare amenzii suportate şi cu condiţia ca el să răspundă în continuare convocărilor judiciare.

Un club de fotbal renumit în Senegal, Jaraaf din Dakar (campionatul de elită), a vândut o parte a patrimoniului său funciar pentru a plăti cauţiunea. Lamine Diack a fost în două rânduri preşedintele lui Jaraaf, în anii 1970 şi 2000.

Agerpres

Modifică setările cookies