Anglia

Consecintele Brexitului asupra celui mai tare campionat. Premier League poate avea de suferit, iar preturile fotbalistilor pot exploda: "Pogba va costa cu 50 de milioane mai mult"

Urmareste in timp real desfasurarea evenimentelor care au loc in Anglia si in intreaga Uniune Europeana dupa votul britanicilor de ieri pe www.stirileprotv.ro

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 24 Iunie 2016, 08:48
Data actualizarii: Vineri 24 Iunie 2016, 09:33

Europa se afla in fata unui moment de cotitura. Dupa 43 de ani in care a fost unul dintre motoarele Uniunii Europene, Marea Britanie isi face iesirea, in urma votului cetatenilor ei de ieri. Circa 52% dintre britanici au votat in favoarea asa numitului Brexit - Urmareste desfasurarea evenimentelor si modul in care sunt afectate politica si economia europeana pe www.stirileprotv.ro

Brexitul va avea consecinte asupra unui spectru extrem de larg, incepand cu economia Marii Britanii si terminand chiar cu sportul. 

In urma iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, granitele se vor schimba, iar odata cu ele si modul in care cetatenii europeni si britanici vor putea circula pe continent. 

Una dintre cele mai semnificative schimbari va fi cea legata de obtinerea permiselor de munca pentru Marea Britanie, iar fotbalistii, de exemplu, nu vor fi scutiti de acest lucru.

In acest moment, echipele engleze pot legitima jucatori extracomunitari, adica pana acum din afara Uniunii Europene, doar daca acestia au evoluat intr-un anumit numar de meciuri pentru echipele lor nationale intr-o perioada de timp data. In urma Brexitului, termenul de extracomunitar va capata alt sens in Marea Britanie, iar jucatorii din Uniunea Europeana ar urma sa aiba si ei nevoie sa indeplineasca aceleasi criterii.

The Telegraph scrie, intr-o analiza, ca fotbalisti precum Dimitri Payet, N'Golo Kante ori Anthony Martial nu ar fi avut dreptul in urma cu un an sa se transfere in Premier League daca Marea Britanie nu facea la acel moment parte din Uniunea Europeana. In aceeasi situatie s-ar fi aflat si Diego Costa si Philippe Coutinho, care au pasapoarte spaniole.

De altfel, Richard Scudamore, presedintele FA, si-a manifestat opinia, spunand: "Ar fi bine ca si ar fi in interesul nostru, daca vrem sa avem in continuare cea mai buna liga din lume, ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana".

O alta problema a fotbalului britanic este ca preturile jucatorilor pot exploda de acum. Dr. Babatunde Buraimo, lector la Universitatea din Liverpool, explica: "Cluburile vor fi de acum limitate si vor putea transfera doar jucatori de mare calibru, care evolueaza pentru cele mai bune nationale. Acest lucru va face ca preturile cerute in schimbul lor sa fie mult mai mari la negocierile cu echipele din UK. De asemenea, si jucatorii vor cere salarii mai mari".

Un calcul al celor de la Goal.com, care au luat in calcul fluctuatiile ratei de schimb si o cadere a lirei sterline, arata ca transferul lui Paul Pogba ar putea costa un club din Anglia cu circa 50 de milioane de euro mai mult decat suma vehiculata initial, de 120 de milioane.

Premier League a reprezentat pana acum si reprezinta in continuare un punct de mare atractie pentru investitorii straini, fie ei europeni, arabi sau asiatici. 14 cluburi din Premier League sunt detinute de patroni straini.

Tot Goal.com noteaza ca in urma iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, valoarea fotbalului de peste Marea Manecii poate scadea. Si cu ea la fel se poate intampla si cu valoarea cluburilor. Investitorii ar putea fi mai putin interesati sa bage bani in Premier League ori, ceea ce ar face si ca cifrele de afaceri ale cluburilor sa scada.

In final, publicatiile britanice dau un exemplu si noteaza ca, daca tara lor nu s-ar fi aflat in Uniunea Europeana in ultimii 20 de ani, fotbalisti precum Eric Cantona, Paolo Di Canio sau Cristiano Ronaldo nu ar fi avut dreptul la momentul respectiv sa ajunga in Premier League.

Modifică setările cookies