"Urina e mov. Esti sigur ca totul e in ordine?" Secretele celui mai mare trisor din sport. Cum a transformat drogurile in unt 

"Urina e mov. Esti sigur ca totul e in ordine?" Secretele celui mai mare trisor din sport. Cum a transformat drogurile in unt 

A fost iubit de sute de milioane de oameni din toata lumea pana cand toti au aflat ca este cel mai mare mincinos din istoria sportului.

"Trateaza oamenii precum niste banane"

Povestea lui Lance Armstrong a devenit acum subiect de carte. Juliet Macur, o jurnalista americana, a reusit sa adune toate informatiile din jurul scandalului de dopaj a lui Armstrong care pana astazi au fost doar un mister si sa le publice intr-o carte lansata de curand. Bild din Germania ofera cateva pasaje si informatii din carte.

Aceasta a obtinut marturii din "camerele intunecate de hotel" unde Armstrong stabilea deja castigatorii marilor titluri din ciclism. Cum depozita substantele dopante, cum erau distribuite, cu cine a lucrat si care au fost riscurile la care s-au supus cei care au lucrat alaturi de ciclistul american.

Dupa ce a recunoscut, in 2013, ca s-a dopat, Lance Armstrong a devenit cel mai dispretuit sportiv de top din istoria sportului. Cei care s-au autointitulat "apropiatii sai" pana in acel moment spun astazi despre el ca:

"El trateaza oamenii precum bananele. Ia ce are nevoie si in rest arunca precum o coaja.", sunt cuvintele lui Frances Neal, sotia mentorului sau, J. T. Neal, care a mai dezvaluit ca "la inmormantarea lui J.T., Lance a venit in papuci"

Substantele dopante erau denumite "unt"

In cartea publicata de Juliet Macur sunt dezvaluite si metodele prin care Lance, alaturi de Michele Ferrari sau "doctorul EPO", mai mai era numit, dar si cu Luis Garcia del Moral, celalalt medic cu care a "colaborat" din 1999, au reusit sa tina totul secret.

Conform jrunalistei americane, dozele EPO, substanta folosita de Armstrong care subtiaza sangele si chiar ridica riscul de infarct, erau tinute in frigider, alaturi de lapte. Pentru a evita orice suspiciune, acestia denumeau dozele "unt".

"Numele de cod era unt. "Mai ai unt in frigider", intrebau", povesteste Kristin Richard, fosta sotie a lui Armstrong, care a semnat un contract de confidentialitate dupa ce a divortat de acesta.

"Urina mea e mov! Esti siguri ca totul e in ordine?"

Totul se petrecea in camerele de hotel, sub controlul atent al medicilor. Lance Armstrong nu era singurul, iar Jonathan Vaughters, fostul sau coleg, a povestit o situatie ciudata prin care a trecut, spunandu-i medicului sau: "Urina mea e mov. Esti sigur ca totul e in ordine?"

Medicul lui Armstrong se ocupa de tot. In camerele de hotel, aparatele de aer conditionat si detectoarele de fum erau acoperite in timpul transfuziilor, iar acesta s-a asigurat ca telefoanele nu pot fi ascultate. De la "unt", substanta EPO a fost denumita mai tarziu "Edgar Allan Poe", iar urmele intepaturilor de ace din timpul transfuziilor erau mascate atent cu ajutorul machiajului.

Medicul nu era singurul in aceasta operatiune, folosindu-se si de un distrubuitor secret si denumit "Motoman", curierul operatiunii.

Castigurile medicilor erau uriase. Pana in 1999, cand a aparut medicul Luis Garcia del Moral, operatiunea era facuta alaturi de Michele Ferrari sau "doctorul EPO", asa cum era poreclit. Acesta incasa 10% din salariul lui Armstrong, care in 1996 primea 2.5 milioane de dolari pe an.

In prezent, Lance Armstrong se afla in fata unor procese lungi si greoaie, la capatul carora, daca va fi declarat vinovat pentru toate capetele de acuzare, va fi obligat sa plateasca drept daune fostilor sai sponsori si colaboratori aproximativ 105 milioane de euro.

Citeste si:Lance Armstrong
FULLSCREEN
Galerie Foto
  • /

VIDEO PROTVPLUS.RO

Cum ar fi putut fi evitată tragedia din Onești, unde un bărbat a ucis 2 muncitori. Ce spune fiica agresorului
BRAT

Modifică setările cookies