Cozma, Juravle, Iatan si Baicu! Vezi lista sportivilor romani care au murit in 2009!

Alexandru Iatan Constantin Carstea Marian Cozma Mihai Baicu Ramses Juravle Alte sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 21 Decembrie 2009, 16:05
Data actualizarii: Luni 21 Decembrie 2009, 16:10

Handbalistul Marian Cozma, poloistul Ramses Juravle si atletul Claudiu Bujin se numara printre pierderile cele mai importante din sportul romanesc in anul 2009.

Marian Cozma, in varsta de 26 de ani, a fost ucis, in noaptea de 7 spre 8 februarie, in localul Patriota din Veszprem (Ungaria), in urma unor incidente in care a fost implicat un grup de aproximativ 30 de tigani, in timp ce sarbatorea nasterea copilului unui coleg de-al sau.

Fostul international de polo, Ramses Juravle, a decedat, la data de 17 noiembrie, din cauza unei tumori pe creier. Juravle avea 32 de ani.

Atletul Claudiu Bujin, in varsta de 24 de ani, specialist in proba de saritura in lungime, a murit la data de 14 noiembrie, din cauza unui cancer la timus.
Lumea sportului romanesc a pierdut, insa, mai multe personalitati in anul 2009:
Ianuarie:
9: Hochei - Presedintele Sport Club Miercurea Ciuc, Antal Istvan, a decedat, in urma unui infarct, la varsta de 50 de ani. Nascut in 18 septembrie 1958, Antal Istvan a facut parte din generatia de aur a hocheiului romanesc, participand la numeroase competitii, cea mai prestigioasa fiind Jocurile Olimpice de iarna din 1980 de la Lake Placid, dar si la mai multe editii ale CM. Antal Istvan a fost jucator, antrenor, iar in prezent ocupa fuctia de presedinte al SC Miercurea Ciuc.
Februarie:
8: Handbal - Componentul nationalei Romaniei si al formatiei ungare MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost injunghiat mortal, sambata noapte, intr-o discoteca din orasul unde juca, in altercatie fiind implicati si alti doi coechipieri, sarbul Zarko Sesum si croatul Ivan Pesic. Cozma a fost injunghiat in inima, fiind singurul dintre cei trei care si-a pierdut viata. Marian Cozma, care a participat cu nationala Romaniei la Campionatul Mondial din Croatia, a debutat in reprezentativa in 2002, intr-un meci impotriva Belarus. Inainte de transferul la Veszprem din 2006, Marian Cozma a evoluat la Dinamo Bucuresti.
Martie:
14: Atletism - Atletul Claudiu Bujin, specialist in proba de saritura in lungime, a decedat, la varsta de 24 de ani, fiind bolnav de cancer. Claudiu Bujin, care a avut dubla legitimare, la CS Farul si la Steaua, a fost multiplu campion national la seniori, tineret si juniori, precum si multiplu campion balcanic la juniori. Pana in anul 2007, cand a fost diagnosticat cu cancer, a fost component al lotului national de atletism al Romaniei.
Aprilie:
6: Fotbal - Fostul fotbalist al echipelor Progresul Bucuresti, Vointa Bucuresti, Rapid Bucuresti, Dinamo Bucuresti si Dinamo Bacau, Gheorghe Ene II, a decedat la varsta de 72 de ani. Ca fotbalist a castigat titlul de golgheter al Romaniei cu 17 reusite, in sezonul 1958/1959, pe cand juca la Rapid, a cucerit patru titluri de campion si o Cupa a Romaniei, toate cu Dinamo. Ene II a evoluat in 227 de partide in Divizia A si a inscris 116 goluri. La echipa nationala a fost convocat de trei ori.
13: Fotbal - Fotbalistul Madalin Banescu (28 de ani), care era legitimat la formatia FC Govora, din Liga a V-a, a decedat, la putin timp dupa un meci disputat in deplasare, cu Viitorul Calimanesti, scor 1-2, din cauza unui stop cardiac.
Mai:
23: Raliuri - Pilotul Lucian Garbacea a decedat, la Raliul Iasului, dupa ce masina pe care o conducea, un Renault Clio R3, s-a rasturnat intre localitatile Popesti si Madarjac.
Iunie:
18: Fotbal - Fostul component al nationalei Romaniei, Mihai Mocanu (63 de ani), a incetat din viata. Mocanu, primul jucator al Petrolului Ploiesti care a evoluat la un turneu final al unui Campionat Mondial (Mexic 1970). El a evoluat la Rafinaria Campina, Electrica Constanta, Santierul Naval Constanta, Chimia Fagaras, Petrolul Ploiesi si Omonia Nicosia. Mihai Mocanu a evoluat ca fundas, a imbracat de 33 de ori tricoul nationalei Romaniei si are 201 meciuri in Divizia A, marcand sase goluri.
26: Rugbi - Antrenorul de rugbi Mihai Naca a decedat la varsta de 70 de ani, el conducand echipa nationala a Romaniei la prima editie a Cupei Mondiale de rugbi (Noua Zeelanda 1987). Mihai Naca este cel mai titrat antrenor din istoria echipei de rugbi Farul Constanta, pentru care a castigat 6 titluri nationale.
Iulie:
7: Fotbal - Fostul atacant Mihai Baicu a decedat la varsta de 33 de ani, in urma unui stop cardiac suferit dupa ce a jucat o partida de fotbal pe un teren sintetic din apropierea Stadionului Steaua. Baicu a evoluat in cariera sa la echipele FC National, Dacia Unirea Braila, Gloria IRIS Coresti, FC Arges, Chindia Targoviste, Foresta Suceava, AS Cittadella, US Cremonese, FC Brasov, FC Ghimbav, Farul Constanta si Ceahlaul Piatra Neamt. Fostul atacant a bifat 112 partide in primul esalon si a reusit sa inscrie 17 goluri. In Liga a II-a a jucat 44 de meciuri, trecandu-si numele pe lista marcatorilor de 31 de ori.
10: Fotbal - Fostul jucator al echipei Otelul Galati, Nicolae Burcea, a decedat, intr-un spital din Paris, la varsta de 54 de ani, in urma unei boli. Nicolae Burcea a evoluat la formatiile FCM Galati, CS Botosani, Otelul Galati si FC Hisson (Franta) si a antrenat echipele: FC Hisson, Alforville, Dunarea Galati, Gloria Buzau, L'Etoile de Congo.
Septembrie:
2: Fotbal - Portarul Alexandru Iatan, in varsta de 19 ani, a decedat, in timpul unui antrenament cu echipa Dunarea Giurgiu, la care fusese imprumutat de la Astra Ploiesti.
12: Popice - Multipla campioana nationala Daniela Sopterean, care a fost capitanul reprezentativei feminine de popice, a incetat din viata la varsta de 35 de ani, din cauza unui cancer. Daniela Sopterean a castigat, de-a lungul carierei, mai multe titluri nationale, mondiale si europene. Fosta componenta a campioanei Romaniei, Electromures Romgaz Targu Mures, a castigat si Cupa Mondiala si Liga Campionilor Europeni.
Octombrie:
6: Fotbal - Fostul presedinte al Federatiei Romane de Fotbal si Ministru al Sportului, Mircea Angelescu, a murit la varsta de 71 de ani. Nascut in anul 1938, Angelescu a practicat atletismul, fiind, printre altele, campion national de juniori. El este considerat unul dintre cei mai importanti conducatori din istoria fotbalului romanesc. De profesie inginer constructor, conferentiar universitar, Mircea Angelescu a fost vicepresedinte al Federatiei Romane de Fotbal (1967-1968, 1975-1978 si 1981-1986), presedintele FRF (1969-1975 si 1986-1989), primul presedinte al LPF (1992-1996) si ministrul sportului (1990), fiind, totodata, presedinte de onoare al FRF.
Noiembrie:
5: Fotbal - Fostul fotbalist al echipei UT Arad, Otto Dembrovschi, a decedat, la varsta de 67 de ani, el fiind unul dintre jucatorii care au eliminat formatia din Olanda Feyenoord Roterdam in primul tur al Cupei Campionilor Europeni din 1970. Otto Dembrovschi a fost unul dintre golgheterii echipei UTA. In 1970, el a marcat 15 goluri in campionat si s-a clasat pe pozitia a doua in topul golgheterilor Romaniei, dupa Ion Oblemenco. El a evoluat de-a lungul carierei pentru echipele Chimica Tarnaveni, Soimii Sibiu, ASA Tg. Mures, Vagonul Arad, UTA si Poli Timisoara.
16: Fotbal - Fostul director tehnic al echipei Gloria Bistrita, Constantin Carstea (60 de ani) a decedat, dupa ce metastaza canceroasa de care suferea s-a agravat. Carstea s-a nascut la 22 februarie 1949 si a fost de doua ori campion cu echipa FC Arges, in 1972 si 1979.
17: Polo - Fostul component al nationalei Romaniei de polo, Ramses Juravle, de origine cubaneza, a decedat, la varsta de doar 32 de ani, din cauza unei tumori pe creier. Ramses Juravle a decedat la Zaragoza, orasul unde era stabilit de mai multi ani. El fusese diagnosticat in 2008 cu tumoare pe creier. Ramses Juravle a evoluat pentru nationala de polo a Romaniei in perioada 1995-2003.
23: Fotbal - Fostul jucator si conducator al gruparii Politehnica Timisoara, Stelian Anghel, a incetat din viata, luni dimineata, la varsta de 57 de ani. Stelian Anghel a adunat 287 de meciuri in Liga I, el fiind convocat de patru ori la echipa nationala a Romaniei. Anghel a evoluat 11 sezoane pentru Politehnica Timisoara, el mai fiind legitimat la formatiile Steagul Rosu Brasov, Metrom Brasov, UM Timisoara si Minerul Bocsa. Ca jucator, el are in palmares o Cupa a Romaniei cu Politehnica Timisoara.
24: Fotbal - Marian Sinescu, fostul portar al echipelor Universitatea Craiova si UTA, a decedat la varsta de 44 de ani. Sinescu suferea de mai mult timp de o forma avansata de cancer. Marian Sinescu a evoluat de-a lungul carierei la Universitatea Craiova, UTA, Kekcskemet si Tisza Ujvaros in Ungaria, apoi la ACU Arad.
26: Scrima - Fosta scrimera Ecaterina Stahl-Iencic a murit de cancer colon, la varsta de 63 de ani. Ecaterina Stahl a cucerit primul titlu de campioana nationala, cu echipa Unio Satu Mare, in 1964. Pe langa titlul de campioana nationala, fosta floretista a cucerit titlul mondial la concursul individual de tineret de la Rotterdam (1965), titlul mondial la senioare, individual (1975), si medalie de bronz la Campionatele Mondiale de la Moscova (1966), medaliata cu bronz la editiile din 1968 si 1972 a Jocurilor Olimpice, de la Mexico City, respectiv Munchen 1972, precum si cinci titluri europene (1968, 1971, 1972, 1973, 1979). De asemenea, a obtinut medaliile de argint cu echipa Romaniei la Campionatele Mondiale de la Paris (1965), Ankara (1970), si patru medalii de bronz la Campionatele Mondiale de la Moscova (1966), Montreal (1967), Gotteborg (1973), Budapesta (1975) si Buenos Aires (1977).

ARTICOLE PE SUBIECT
UN AN de la disparitia lui Dani Jarque!
Duminica 08 August 2010, 13:46

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!