Riscurile utilizării cardurilor bancare în mediul online - iată cum să te protejezi corespunzător! (P)

Advertoriale
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 20 Septembrie 2021, 12:48
Data actualizarii: Luni 20 Septembrie 2021, 12:50

Tehnologia a început să aibă un ritm tot mai accelerat de dezvoltare, iar programul nostru din fiecare zi este tot mai aglomerat. 

Timpul este principalul motiv pentru care oamenii au început să caute modalități tot mai diverse prin care să-și eficientizeze realizarea îndatoririlor. Printre soluții se află și folosirea cardurilor bancare pentru achitarea facturilor sau a anumitor cumpărături.

Deoarece este comodă și rapidă, această metodă a început să fie folosită inclusiv pentru alte plăți, precum achiziționarea de bunuri sau servicii, inclusiv când este vorba de divertisment. Spre exemplu, există cărți în format digital pe care le achiți în câteva secunde online, bilete la film sau la teatru, cursuri virtuale tip workshop-uri, dar și beneficii la diverse jocuri.

Un subiect relativ delicat, dar un foarte bun exemplu în cadrul acestui subiect de cum te poți feri de problemele online care implică un card bancar, este folosirea acestei metode de plată la cazinourile online. Jocurile de noroc sunt legale în România, însă, din păcate, nu toate agențiile își desfășoară activitatea legal. 

Fiecare jucător în parte are responsabilitatea, îndatorirea, ca înainte de a face o investiție, înainte de a da date personale sau bancare, să verifice dacă operatorul este acreditat de instituția responsabilă, adică de către ONJN. Odată ce ai făcut acest lucru, ai garanția că orice informație ai furniza în cadrul oficial al agenției, este criptată și protejată cibernetic corespunzător. 

Mai apoi, după ce faci rulajul ofertelor, vei putea inclusiv să soliciți retragerea câștigurilor, fără să întâmpini probleme tehnice sau legale. Dacă tu alegi să nu acorzi importanță licenței cazinoului și oferi o poză a cardului sau furnizezi în scris date de pe el, informațiile pot fi foarte ușor furate, pot fi folosite împotriva ta, riscând nu doar banii din cont, ci și alte aspecte ale vieții tale. Având grijă la detalii și menținând un joc responsabil vei avea parte de experiențe cât mai plăcute.

Pe baza acestui exemplu, ține cont de faptul că pe orice site ai intra, este extrem de important să fii sigur că el este de încredere. Internetul a condus la dezvoltarea constantă a creativității utilizatorilor, în mod special a celor care au rele intenții. Cu toate acestea, există câteva metode prin care să previi situațiile neplăcute:

Verifică site-urile pe care intri, pentru ca ele să nu fie ale unor companii de care nici nu ai auzit, care au o adresă URL dubioasă, fără sens. 

Nu deschide orice mail și nu crede orice mesaj, în mod special dacă este prea personal, mai ales dacă este dat de un “nume” fără o identitate reală.

Fii sceptic și încearcă să verifici un site (magazin) din cât mai multe surse. Dacă este doar online, vezi pe ce rețele de socializare are cont, care sunt opiniile altor cumpărători și care au fost neplăcerile lor.

În plus, de fiecare dată când ai oportunitatea, alege să plătești cash sau cu cardul la livrare, nu online, mai ales dacă nu știi prea multe despre magazin. Dacă însă, nu ai aceste două opțiuni, atunci folosește un portofel electronic tip PaySafeCard sau PayPal ori Revolut. 

Este o concurență continuă între metodele de a face rău și cele de a combate pericolele, mai ales în mediul online. Însă, sunt câteva detalii la care poți fi atent, pentru a evita situațiile neplăcute din timp. 

Decizia ONJN NR. 1773/29.09.2017

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!