Advertoriale

(P) Obiceiuri alimentare sănătoase: cum să faci primii paşi

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 21 Noiembrie 2023, 13:24
Data actualizarii: Marti 21 Noiembrie 2023, 13:25

Un stil de viaţă echilibrat este despre alimentaţie corectă, odihnă corespunzătoare, mişcare zilnică, dar şi despre gestionarea eficientă a stresului. Poate sună complicat, însă atunci când iei lucrurile pas cu pas, totul devine mai uşor. Poţi începe cu alimentaţia, iar dacă îţi doreşti să faci schimbări pozitive în dieta ta zilnică, acest lucru este 100% realizabil în timp.

Iată cum să faci primii paşi către obiceiuri alimentare sănătoase:

Păstrează ordinea în frigider

Un frigider ordonat este primul pas pentru a face schimbări pozitive în stilul tău de viaţă. Atunci când deschizi uşa frgiderului şi decizi ce îţi face cu ochiul este o idee bună să ai din ce alege, iar produsele să fie adaptate nevoilor tale.

Cum începi să ai un frigider mai ordonat? Ei bine, cea mai simplă soluţie este să alcătuieşti o listă de cumpărături bine pusă la punct. Gândeşte-te ce tip de alimente consumi cel mai des, ce mâncăruri îţi oferă necesarul caloric zilnic şi ce reţete vrei să prepari în fiecare săptămână.

 Este o idee inspirată să împarţi alimentele pe categorii, de la fructe şi legume şi până la carne, lactate, sosuri şi snack-uri. Optează cât de des poţi pentru alimente de bază în locul snack-urilor şi semipreparatelor. Spre exemplu, o gustare formată dintr-un iaurt şi două felii de pâine integrală este o alternativă foarte bună la chips-uri, pufuleţi sau alte snack-uri ultraprocesate.

Un alt truc simplu pentru a păstra frigiderul organizat este să nu cumperi mai mult decât ai nevoie. Nu ai nevoie de o mulţime de alimente pe care să le arunci sau care să expire până să le consumi.

Fie că ai un frigider mic sau un model side by side, ordinea şi organizarea sunt esenţiale pentru a începe să mănânci echilibrat.

Găseşte alternative la fast food

Mâncarea tip fast food este gustoasă, delicioasă şi chiar îţi poate face ziua mai frumoasă. Din păcate, nu este deloc o alegere sănătoasă pentru organismul tău. Aceasta este bogată în grăsimi nesănătoase, coloranţi, conservanţi şi potentiatori de arome.

Ca să începi să mănânci echilibrat, este absolut necesar să reduci consumul de fast food. Nu este deloc uşor, însă există soluţii. Cea mai simplă este să le găseşti înlocuitori mai buni. Să zicem că îţi este pofta de burger. În loc să dai fugă la fast food, alege să prepari o reţetă acasă, cu ingrediente nutritive. Optează pentru chifle proaspete, pulpa de vită tocată sau carne de pui tocată, roşii, ceapă, castraveţi şi un sos preparat în casă. Poţi prepara uşor sosuri de casă, cu ingrediente simple, precum iaurtul, usturoiul, sosul de roşii şi mirodeniile.

O mulţime de preparate de tip fast food se pot pregăti şi acasă, cu ingrediente proaspete, alese de tine. Vei găsi online o mulţime de reţete de acest tip, care să îţi trezească inspiraţia şi să te ajute să găteşti mai sănătos.

Încearcă să înlocuieşti zahărul rafinat

Zahărul rafinat nu îţi aduce niciun fel de beneficiu, dimpotrivă. De aceea, precum în cazul preparatelor de tip fast food, este bine să reduci consumul, mai ales dacă vrei să ai o alimentaţie echilibrată. Poate fi extrem de dificil să renunţi la zahărul rafinat, mai ales la început. Din fericire, renuntatea la zahăr rafinat nu implică renunţarea la gustul dulce.

Încearcă să descoperi deserturi pe bază de fructe, miere, sirop de agave sau sirop de arţar. Nu te grăbi să înlocuieşti zahărul cu îndulcitori, ci mai degrabă cauta alternative naturale. Poţi alege clătite cu gem fără zahăr adăugat, o salată de fructe sau un terci de ovăz cu sirop de arţar. Bineînţeles, este foarte important să nu abuzezi de astfel de dulciuri. Chiar dacă ele nu conţin zahăr rafinat, asta nu înseamnă că nu conţin zaharuri.

O alimentaţie echhilibrata se construieşte în timp, cu paşi mici. Începe prin a-ţi organiza frigiderul şi prin a reduce consumul de mâncare fast food şi de zahăr rafinat. Mai apoi, caută alternative mai bune la astfel de preparate, mai ales dacă resimţi foarte des pofta de dulce sau de fast food.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!