(P) Avantajul tehnologic în stomatologie.  Descoperă inovațiile care îmbunătățesc rezultatele și experiența pacientului

Advertoriale
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 22 Mai 2024, 17:10
Data actualizarii: Miercuri 22 Mai 2024, 17:10

 

Medicina dentară este unul dintre domeniile în care avansurile tehnologiei se pot observa extrem de bine. Aceasta a oferit – și încă oferă – soluții inovatoare, iar acestea au în vedere mai ales îmbunătățirea experienței pacientului. Cum a revoluționat tehnologia acest domeniu și din ce puncte de vedere se poate vorbi despre o îmbunătățire a experienței pe care o au pacienții vei descoperi în acest articol.

Inovații în echipamentele stomatologice

Tehnologia folosită în echipamentele medicale a cunoscut schimbări semnificative: aparate de imagistică digitală, sisteme informatice integrate într-o clinicǎ stomatologicǎ, fiecare dintre acestea a reușit să transforme modul în care astǎzi sunt diagnosticate și tratate problemele dentare.

Din categoria imagisticii digitale, tomografia computerizată sau radiografiile digitale prezintă beneficii semnificative și pentru medici, și pentru pacienți. Pentru că medicii vor reuși să identifice mai ușor problemele și să planifice tratamentele în mod eficient, pacienții vor beneficia de un confort sporit și de reducerea timpului de execuție.

Realitatea virtuală și augmentată în stomatologie

Ceea ce este cunoscut drept VR (realitate virtuală) și AR (realitate augmentată) se resimte și în domeniul stomatologiei, unde beneficiile pe care le oferă sunt multiple. Medicii, dar mai ales pacienții pot beneficia de precizia ridicată și de predictibilitatea în tratamente pe care le oferă aceste instrumente. Medicii au posibilitatea de a face simulări și de a planifica în mod detaliat procedurile dentare în mediul virtual, iar pacienții pot avea parte de experiențe interactive, educative, având șansa de a înțelege mai bine problemele dentare cu care se confruntă și de a accepta cu o mai mare ușurință variantele de tratament pe care le au la îndemână.

Este îmbunătățită, într-adevăr, calitatea îngrijirii stomatologice, dar și experiența generală pe care o are pacientul în cadrul cabinetului stomatologic. Prin intermediul acestor tehnologii, specialiștii în stomatologie pot crea simulări digitale interactive ale procedurilor și intervențiilor stomatologice, astfel că este îmbunătățită inclusiv comunicarea între medic și pacient, iar pacienții pot lua decizii informate. Și anxietatea asociată tratamentelor stomatologice va fi redusă, iar VR și AR pot fi folosite chiar în scopuri educaționale.

Sterilizare și dezinfectare la nivel avansat pentru un mediu sigur și sănătos

Și din punct de vedere al preocupărilor pentru igienă pe care le au mulți dintre pacienți există aspecte notabile. Tehnologiile de sterilizare și dezinfectare avansate au devenit din ce în ce mai importante: sunt folosite tehnologii precum precum autoclavele cu vapori de apă și soluțiile chimice de dezinfectare, astfel încât să fie asigurată sterilizarea completă a instrumentelor medicale și a suprafețelor de lucru.

Există chiar sisteme de purificare care elimină bacteriilor și virusurile din mediu în care cabinetele stomatologice investesc. Astfel sunt eliminate bacteriile și virusurile din mediul care devine, mai ales pentru pacienți, dar și pentru personalul medical, unul sigur și sănătos. Este principala modalitate prin care este prevenită transmiterea unor infecții și asigurată practica stomatologică sigură și eficientă.

Inovare tehnologică pentru rezultate optime în implantologie

Evoluții semnificative datorate tehnologiei s-au înregistrat de-a lungul timpului și din perspectiva implantologiei dentare. Cu ajutorul acestora au fost îmbunătățite planificarea, precizia sau predictibilitatea tratamentului. Tomografia computerizată cu fascicul conic sau folosirea unor sisteme de planificare computerizată, implant dentar fabricat cu tehnici avansate de design asistat pe calculator sau fabricarea asistată pe calculator sunt doar câteva dintre cele mai importante aplicații ale tehnologiei în acest domeniu.

Tomografia computerizată cu fascicul conic permite obținerea, de către specialiști, a unor imagini detaliate, tridimensionale ale structurii orale și osoase, imagini care sunt importante pentru un diagnostic precis, pentru o planificare adecvată a tratamentului și pentru o evaluare a cantității sau calității osoase înainte de implantare.

Sistemul de planificare computerizată, de exemplu, permite proiectarea virtuală a poziției și dimensiunii implantului, dar și simularea procedurii înainte de intervenția chirurgicală propriu-zisă.  Tehnicile avansate de design asistat pe calculator sau de fabricare vor asigura potrivirea perfectă și confortul optim pentru orice pacient. Beneficiile sunt, așadar, semnificative, mai ales de partea pacienților care vor avea garanția unor rezultate optime și a unei recuperări rapide și eficiente.

Inovație în ortodonție modernă

Pacienții beneficiază de soluții mai eficiente și mai confortabile și atunci când vine vorba de tratamentele ortodontice. Un aparat dentar realizat pe baza planificǎrii digitale pentru aliniere personalizată și invizibilă sau tehnologiile care permit monitorizarea și ajustarea tratamentelor ortodontice în timp real sunt doar două dintre cele mai eficiente rezultate ale tehnologiei în acest domeniu.

Există inclusiv aplicații mobile sau platforme online conectate la aparate dentare, acestea permițându-le pacienților să urmărească progresul sau să comunice cu medicul stomatolog în cazul unor nevoi personalizate urgente.

Despre progresul din domeniul stomatologic se poate spune, așadar, că a adus beneficii semnificative medicilor, dar mai ales pacienților. Folosirea tehnologiilor inovatoare face posibilă o practică inedită de către medici, dar și obținerea unor tratamente precise, confortabile și mai eficiente de către pacienți.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!