7 persoane, condamnate pentru UCIDEREA unui arbitru la un meci din Olanda: 6 sunt MINORI! Ce pedepse au primit:

Richard Nieuwenhuizen Campionate externe
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 19 Iunie 2013, 11:20
Data actualizarii: Miercuri 19 Iunie 2013, 11:50

Judecatorii au dat un verdict in cazul arbitrului ucis pe 2 decembrie, la un meci amical din Olanda

Un tribunal olandez a condamnat ieri 7 persoane gasite vinovate pentru moartea arbitrului Richard Nieuwenhuizen, decedat iarna trecuta, pe 2 decembrie, la un meci de fotbal intre juniori disputat in Almere.

Un barbat in varsta de 50 de ani de origine marocana, El-Hasan D., a fost condamnat la 6 ani de detentie pentru lovituri cauzatoare de moarte, in timp ce alti 6 tineri, cu varste cuprinse intre 15-17 ani, au fost condamnati la cate 2 ani de detentie intr-o inchisoare pentru minori.

Moartea lui Nieuwenhuizen a produs un impact puternic in Olanda, iar Federatia a decis pedepse drastice pentru comportament violent, fizic sau verbal, pe orice teren de fotbal.

FILMUL UNEI TRAGEDII TERIBILE

Intr-o tara in care ordinea si disciplina par, privite de afara, calculate la milimetru, fotbalul a scos la suprafata partea bolnava a societatii.

Tragedia in care arbitrul Richard Nieuwenhuizen si-a pierdut viata la doar 41 de ani a avut loc in Almere, un orasel linistit de aproape 200 de mii de locuitori, situat in apropiere de capitala Amsterdam. S-a intamplat pe terenurile Academiei de Fotbal SC Buitenboys.

Infiintata in urma cu 27 de ani, scoala de fotbal Buitenboys are in prezent legitimati 1.175 de copii si 225 de adulti, totalizand, in acest moment, un numar de 110 echipe la toate categoriile de varsta. Nu exista angajati, cu exceptia unui om care se ocupa de curatenie. In rest, oamenii care tin Academia in picioare sunt voluntari, fie dintre adultii legitimati aici, fie dintre parintii copiilor care vin zilnic la antrenamente.

2 DECEMBRIE, MOARTEA CUMPLITA A LUI NIEUWENHUIZEN

Acesta a fost si cazul lui Richard Nieuwenhuizen, un mare pasionat de fotbal, stabilit de ani buni in Almere, alaturi de sotia sa, Xandra si cei trei copii: Mykel, 15 ani, Alain, 18, si Jamie, 20.

Pentru a-i face pe plac fiului sau, Mykel, legitimat la o echipa U17 din cadrul Buitenboys, Richard a hotarat ca in fiecare weekend sa isi schimbe costumul de serviciu cu echipamentul de arbitru tusier la meciurile Academiei.

Asa s-a intamplat si pe 2 decembrie, cand Richard si Mykel au plecat de acasa spre terenurile de antrenament intr-o dimineata linista de duminica. La sfarsitul zilei, Richard era in coma la spital, pentru ca a doua zi sa inceteze din viata la doar 41 de ani.

Scenele petrecute la meciul din acea zi, dintre Buitenboys si Nieuw-Sloten (o academie de fotbal din Amsterdam) intrec orice imaginatie.

Dupa o decizie controversata, tusierul Nieuwenhuizen a fost pus la pamant de o lovitura venita ca din senin. Imediat, trei jucatori de la Nieuw-Sloten s-au napustit cu pumnii si cu picioarele asupra barbatului intins pe gazon. La un moment dat, arbitrul a incercat sa se ridice, dar a fost lovit din nou, cu putere. Martorii povestesc ca unul dintre atacatori si-a dat tricoul jos, intr-o incercare de a nu fi recunoscut si a inceput sa loveasca orbeste, apoi a luat-o la fuga, parasind terenul.

TOTUL S-A INTAMPLAT SUB PRIVIREA INMARMURITA A LUI MYKEL, FIUL LUI RICHARD.

Chiar daca a fost pur si simplu calcat in picioare, Nieuwenhuizen a avut puterea sa se ridice de jos, si a dat semne ca totul este in regula. A insistat chiar sa nu fie alertata politia dupa acest incident. Oamenii prezenti la meci au sunat totusi la ambulanta, in ciuda faptului ca Richard repeta intr-una ca este ok.

"LA 7 AM VORBIT CU EL, LA 10 INCA MA RECUNOSTEA... LA 4 DIMINEATA NU MAI ERA NICIO SPERANTA"

Intr-un reportaj al englezilor de la The Guardian, Rob Mueller, secretarul scolii de fotbal Buitenboys, si un apropiat al lui Richard Nieuwenhuizen, povesteste scenele tragice petrecute in acea zi:

"Ambulanta a venit imediat si l-a dus pe Richard la spitalul din Almere. M-am dus sa-l vad pe la ora 7 seara. I-am spus 'Salut, Rich, cum te simti?' Mi-a raspuns 'Salut, Rob'... la acea ora inca ma recunostea, dar avea ceva schimbat in el, in privirea lui. L-am mai vazut o data si la ora 10, inca ma recunostea si atunci, dar avea dificultati mari, starea lui se inrautatise serios."

"Intre timp, Politia a intervenit pe fir si ne-a cerut sa il ducem pe Mykel la sectie, sa dea niste declaratii, in calitate de martor. Am convenit cu politistii ca daca primim vreun semn de la spital, vom pleca imediat.

Asa s-a si intamplat. In acea noapte, pe la ora 1, sotia lui Richard, Xandra, mi-a dat un mesaj: "Nu e deloc bine, aduceti-l pe Mykel aici."

"Am plecat repede la spital si am asteptat in hol cateva ore. La ora 4, am intrat in camera sa-l vedem pe Richard. Nu mai recunostea pe nimeni. Medicii ne-au explicat cat se poate de clar - era imposibil sa mai supravietuiasca, deoarece creierul nu se mai oxigenase, dupa loviturile primite. "

"M-am dus acasa privind in gol. Am ajuns pe la 5 si am incercat sa dorm putin. Cand m-am trezit la 9, aveam 71 de apeluri pierdute pe telefon. A venit apoi toata presa, televiziunile si posturile de radio. Toata lumea ne intreba despre sansele de supravietuire ale lui Richard. Stiam cu totii ca va muri, dar ne-am ferit sa spunem asta."

"DRAGA TATA, CEEA CE S-A INTAMPLAT N-A AVUT NICIUN SENS..."

"Dupa amiaza, la 5:30, am primit un telefon cu vestea ca Richard a incetat din viata. Un om atat de sanatos, de 41 de ani, a fost omorat in doar cateva secunde...", povesteste Mueller.

In acea seara, Politia a arestat doi baieti de 15 ani si un altul de 16. Trei zile mai tarziu, inca unul de 16 ani, urmand ca dupa o saptamana, alti trei tineri, doi de 16 ani si unul de 17, alaturi de un barbat in varsta de 50 de ani, sa fie si ei arestati.

In total 8 persoane, acuzate, in functie de implicare, de omor, violenta publica si instigare la violenta.

Dupa moartea tusierului Richard, a urmat un val de regret si indignare publica, in concordanta cu mesajul de pe coroana depusa de Mykel la mormantul tatalui sau: "Draga tata, ceea ce s-a intamplat n-a avut niciun sens. Ne va fi dor de tine. Nimic nu va mai fi ca pana acum..."

Un oficial de la Nieuw-Sloten si-a facut publice regretele, in numele scolii de fotbal pe care o conduce, pentru cele intamplate: "Nu ne vine sa credem, suntem in continuare in stare de soc. Ne-am straduit mereu sa nu cultivam violenta in randul copiilor nostri, ci valorile fotbalului adevarat."

O parte din jucatorii legitimati la Nieuw-Sloten s-au retras de la Academia de fotbal din Amsterdam, spunand ca nu mai vor sa fie asociati cu acest nume.

OLANDEZII VORBESC DESPRE O SOCIETATE BOLNAVA

Intregul eveniment a facut ocolul Planetei. In Olanda, ecoul tragediei se aude din plin si acum. Au urmat sute de emisiuni la radio si pe TV pe aceeasi tema - "De unde atata violenta?"

Olandezii au simtit ca toata povestea nu se limiteaza doar la cativa huligani, ci problema este mai ampla si vizeaza intreaga societate.

Geert Wilders, un controversat lider al extremei dreapta din Olanda a postat un mesaj pe contul sau de Twitter, imediat dupa tragedie: "Nu avem o problema care tine de fotbal, ci una care tine de marocani", facand aluzie la faptul ca o parte din cei arestati au origini marocane.

"SUNTEM SINGURA TARA DIN LUME IN CARE PREMIERULUI I TE ADRESEZI PE PRENUME"

S-au pus apoi in discutie doua probleme care par mai credibile.

Prima - lipsa de respect a olandezului de rand fata de autoritati. Eric van der Burg, consilier municipal al orasului Amsterdam, a lansat o teorie interesanta.

"Suntem tara oamenilor care nu accepta reguli. Suntem tara celor care vor sa mai negocieze putin atunci cand un politist le spune ceva. Suntem singura tara din lume in care, chiar si la emisiunile TV, primului ministru i se spune pe prenume. Nu trebuie sa ne gandim sa-i spunem 'excelenta', dar uitati-va si voi - francezii spun 'Le President', americanii 'Mr President'... la noi e Mark... si-atat. Nu acceptam autoritatea, in general, cum sa acceptam noi deciziile unui arbitru?", a declarat Van den Burg, citat de The Guardian.

Cea de-a doua problema, tratata extrem de serios de olandezi, este faptul ca foarte multi parinti au o influenta negativa asupra copiilor la meciurile de fotbal.

"FARA RESPECT NU EXISTA FOTBAL" PARINTII AU O MARE VINA IN ATITUDINEA COPIILOR DE PE TEREN

De fapt, nu este o problema noua. In 2007, in Olanda a aparut o campanie numita "Dati-le copiilor fotbalul inapoi", lansata de un ONG, dupa ce pe internet a aparut un filmulet cu un barbat de-a dreptul isteric la marginea terenului, in timpul unui meci al fiului sau in varsta de 12 ani. Clipul a fost transformat intr-un spot TV al ONG-ului, si a avut mesajul "Sambata, la meci, lasati acasa frustrarile stranse de luni pana vineri la serviciu."

Departamentul KNVB (Federatia Olandeza de fotbal) care se ocupa cu fotbalul amator a lansat in decembrie programul "Zonden respect, geen voetbal" (Fara respect nu exista fotbal) prin care au fost adaugate puncte suplimentare in regulamentul de joc.

Daca de pe margine, o persoana (de cele mai multe ori un parinte) este auzita contestand decizii ale arbitrilor in timpul unui meci, jocul este oprit pentru 5 minute. Daca persoana respectiva nu se linisteste, jocul este anulat definitiv.

"In felul asta, parintele nu va risca sa auda in masina, in drumul spre casa, din partea copilului sau: 'Minunat, tata, din cauza ta nu mai pot nici sa joc fotbal.' Atitudinea parintilor trebuie sa se schimbe, cu siguranta, pentru ca asta ii instiga si pe copii la violenta", este convins secretarul de la Buitenboys, Rob Mueller.

O statistica recenta data de KNVB spune ca in fiecare weekend 1,2 milioane de olandezi (aproape 10% din totalul populatiei) joaca fotbal in mod organizat, in partide supervizate de departamentul de fotbal amator al Federatiei.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!