(P) Păreri Pefoc - principalele motive pentru care un șemineu poate să ruginească

(P) Păreri Pefoc - principalele motive pentru care un șemineu poate să ruginească

Investiția într-un șemineu de calitate nu este una de neglijat și tocmai de aceea, fiecare dintre noi își dorește menținerea acestuia pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp la parametri optimi de funcționare și în condiții impecabile din punct de vedere estetic.

Iar când vine vorba despre sfaturi și soluții pentru conservarea și mentenanța eficientă a tuturor soluțiilor de încălzire alternativă, începând de la un gratar de gradina și continuând cu șemineele sau sobele tradiționale pe lemne, cele mai utile sfaturi le primim de la Pefoc -  firmă românească cu peste 20 de ani de experiență în domeniul comercializării și montajului profesional din universul vast al termicelor. 

Împărtășind din experiența lor, meșterii sibieni ne explică faptul că una dintre cele mai des întâlnite probleme este apariția ruginii sau a exfolierii vopselei care, deși la o primă vedere poate părea doar un inconvenient estetic, cu timpul, aceasta poate degenera în disfuncționalități serioase. Tocmai de aceea, în acest articol, ne-am propus să aflăm direct de la specialiști, care sunt principalele cauze ale apariției ruginii la șeminee și cum pot fi ele rezolvate. 

Încă de pe băncile școlii, aflăm că rugina de pe suprafața metalelor apare din cauza umidității sau a acțiunii agenților chimici. În cazul șemineelor, această problemă apare de cele mai multe ori din cauza nepriceperii “meșterilor de ocazie” care aleg să monteze șemineul sau soba, într-o etapă de construcție și finisare a casei, când, umiditatea foarte mare în pardoseală și în peretii casei încă persistă. În schimb, un meșter de semineu pefoc cu experiență în domeniu, știe să aleagă momentul optim pentru montarea acestuia, folosindu-se la nevoie, de un dispozitiv special de verificare a umidității. Șemineul se montează doar atunci când suntem siguri că nu mai există umiditate în casă, eliminându-se astfel riscul ca acesta să ruginească prematur. Perioada optimă pentru montaj este la aproximativ 3 săptămâni după etapa de tencuit și turnat șapa.

O altă cauză ce favorizează ruginirea este reprezentată de lipsa izolării sau izolarea deficitară la nivelul ramei și ușii de șemineu. Și această problemă este cauzată în mare parte din vina celor care nu acordă atenția cuvenită, protejării ușii de șemineu după ce camera de ardere este pusă pe poziție, moment în care, focarul este stropit cu adezivi sau alte soluții pe bază de apă. Construcția unui șemineu este un proces complex și extrem de migălos, așa că, mare atenție la cine apelați pentru efectuarea montajului!

Următoarea situație pe lista cauzelor ruginirii, poate apărea la casele nou construite când, după predarea șemineului, muncitorii rămași pe șantier, în loc să folosească un incalzitor de terasa sau o altă sursă de încălzire, aleg să facă focul folosind șemineul într-un mod total necorespunzător, alimentându-l cu resturi folosite la construcție sau bucăți din lemn pline cu vopsea și cuie. Ferește-te de această situație des întâlnită pe șantierele de la noi, ca să nu te trezești cu un șemineu deteriorat încă de dinainte de a te muta în noua ta casă. 

Și nu în ultimul rând, rugina mai poate apărea atunci când șemineul este curățat cu soluții chimice, abrazive (Cif de ex.) sau cu jet de apă. Dacă această operațiune se întâmplă repetat, în timp, rama focarului va fi atacată de rugină și agenții chimici. Sticla exterioară a șemineului ar trebui spălată doar cu o soluție standard pentru spălarea geamurilor, pulverizata în cantitate foarte mică și imediat ștearsă cu o lavetă uscată.

Deși cel mai bun remediu împotriva deteriorării premature din cauza ruginirii rămâne prevenția, meșterii de la Pefoc ne pot oferi și câteva soluții pentru rezolvarea problemelor menționate mai sus. În cazul apariției ruginei la focarul de șemineu sau sobă, se poate trece la o acțiune de recondiționare. În primă fază, se șlefuiește zona afectată de rugină, iar mai apoi, se revopsește cu același cod de culoare. De asemenea, pentru evitarea apariției ruginei în timpul șantierului din casă, specialiștii ne recomandă izolarea cu folie groasă a focarului, mai ales atunci când se lucrează cu materiale pe bază de apă.

Iar dacă vrei și mai multe detalii despre cum se face un montaj corespunzător, astfel încât să te poți bucura pentru mult timp de căldura și atmosfera magică la gura unui șemineu sau dacă te interesează achiziționarea oricărui model de șemineu, apelează cu încredere la profesioniști adevărați cu care poți intra în legătură directă, intrând pe site-ul oficial Pefoc.ro.

VIDEO PROTVPLUS.RO

Tulpina Delta va deveni dominantă și în România. Prognoza ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă
BRAT
Modifică setările cookies