Cât de importante sunt anvelopele pentru siguranța dumneavoastră? (P) 

Promo
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 18 August 2022, 12:44
Data actualizarii: Joi 18 August 2022, 12:47

Când vă gânditi la caracteristicile de siguranță ale unei mașini, cel mai probabil vă veți gândi la lucruri simple precum oglinzile laterale, centurile de siguranță sau airbag-urile. 

Deși acestea sunt în mod evident caracteristiti de siguranță extrem de importante împreună cu multe altele, există o altă parte importantă a mașinii pe care mulți proprietari de vehicule o trec cu vederea. Este vorba despre anvelope, importanța acestora fiind extrem de mare datorită faptului că reprezintă singurul contact al mașinii dumneavoastră cu partea carosabilă.

Fiind singurul punct de contact cu asfaltul, anvelopele joacă un rol vital pentru a vă asigura că mașina dumneavoastră pentru a fi condusă în siguranță. 

De multe ori, proprietarii de vehicule nici măcar nu sunt conștienți de starea în care se află anvelopele lor, iar acest lucru poate să fie extrem de pericolos. Unii factori care vă pot pune în pericol siguranța includ anvelopele care nu sunt de dimensiunea potrivită, umflate necorespunzător, uzate peste limita stabilită de producător sau care prezintă defecte precum crăpături sau umflături care de regulă apar atunci când vârsta lor este una înaintată.

Starea anvelopelor au o legătură directă cu calitatea drumurilor pe care mergeți, ceea ce poate afecta inclusiv siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți ai traficului. Iată câteva dintre consecințele care pot apărea din neglijarea anvelopelor:

Pierderea controlului asupra vehiculului

În primul rând, anvelopele defecte vă pot duce la un control diminuat asupra mașinii, în special în situații de urgență. De asemenea, această situație poate escalada și duce la o explozie, ceea ce înseamnă că experimentați o pierdere totală a controlului asupra vehiculului, crescând considerabil riscul de accident.

Distanța de frânare crescută

Distanța de frânare este distanța necesară unui vehicul până când roțile se vor opri pe loc din momentul în care este călcată frâna. Deși acest lucru poate fi afectat de factori externi, cum ar fi vremea și condițiile de drum, și anvelopele dumneavoastră pot afectă această distanță. 

Atunci când anvelopele sunt foarte vechi (chiar daca încă au un profil bun), când profilul lor este foarte uzat, ori când nu sunt utilizate anvelopele corespunzătoare în funcție de anotimp, cu siguranță distanța de frânare într-o situație de urgență va fi grav afectată.

Risc de acvaplanare

Acvaplanarea are loc atunci când treceți cu mașina prin apă și se referă la acel  strat de apă care se acumulează intre anvelope și partea carosabilă, moment în care aderența se poate pierde extrem de ușor. Benzile de rulare de pe anvelopele dumneavoastră sunt proiectate pentru a ajută apa să „curgă”, să fie evacuată, asigurându-vă că aveți întotdeauna contact cu drumul. Când anvelopele dumneavoastră au benzi de rulare superficiale sau uzate, se poate acumula apă pe suprafața anvelopei. Acest lucru creează un strat de apă pe care alunecă anvelopele, determinându-vă să pierdeți tracțiunea și, la o scară mai mare, controlul mașinii tale.

Ca măsură de siguranță, este recomandată o adâncime minimă a benzii de rulare, adâncime minimă care se poate observă cu ușurință – majoritatea anvelopelor fiind marcate în acest sens.

Cu alte cuvinte, este necesar să vă asigurați că anvelopele sunt bine întreținute și îngrijite, că sunt depozitate într-un loc uscat, ferit de umezeală și căldură excesivă, astfel încât să eliminați riscurile de a pierde controlul în timp ce sunteți pe drum. Deși poate părea convenabil să lăsați toate aceste probleme complicate împreună cu alte probleme auto în seama mecanicului, este totuși ideal dacă aveți minime cunostite astfel încât să intuiți momentul în care puteți avea probleme cu anvelopele sau momentul în care necesită înlocuire. Chiar dacă nu sunteți pasionați de autoturisme, este întotdeauna util să înțelegeți ce se întâmplă atunci când vă urcați la volan, un minim de cunoștinte astfel încât să puteți știi dacă ceva nefavorabil se poate întâmpla. 

În momentul în care discutăm despre anvelope și siguranță în trafic, cu toții știm că există anvelope iarna și anvelope vara. Utilizarea unui set potrivit de anvelope pentru fiecare sezon este extrem de importantă dacă vă doriți cele mai bune performanțe de la mașina dumneavoastră, precum și siguranță sporită. În special pe timp de iarnă, se poate pierde extrem de ușor controlul dacă nu adaptați viteza la condițiile de drum, cu atât mai mult dacă anvelopele nu sunt cele potrivite ori sunt extrem de vechi sau foarte uzate. 

Anvelopele de iarnă sunt confecționate din materiale care asigură o aderență mai bună atunci când temperaturile sunt scăzute și în condiții de asfalt umed, cu zăpadă sau gheață. În plus, banda de rulare este complet diferită astfel încât să poată asigura aderența necesară. În schimb, anvelopele de vară nu vor putea asigura niciodată o bună aderență pe timp de iarnă, în primul rând din cauza profilului care nu este unul deloc favorabil pe gheață și zapadă, iar în al doilea rând, din cauza cauciucului din care sunt confecționate care este unul mult mai rigid (și care devine mult mai rigid la temperaturi scăzute) astfel încât să poată asigura o aderență sporită când temperaturile sunt foarte ridicate. 

În momentul în care sunteți în căutarea unor anvelope noi, nu doar tipul anvelopei contează, ci și calitatea. Este recomandat să apelați la brand-uri bune, chiar dacă prețul de achiziție este unul mai mare. În general, anvelopele de la un brand calitativ nu numai că vă asigură performanțe sporite dar pot avea și o durată mai mare de viață – asigurând un rulaj mai mare. Cu alte cuvinte, achiziționând anvelope ieftine, s-ar putea să beneficiați de avantajul prețului scăzut doar în momentul cumpărării, nu și pe termen lung.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!