Sporturi

Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică a scrimei românești, a murit la vârsta de 83 de ani

Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică şi prima campioana mondială a scrimei româneşti, a murit la 83 de ani, a anunţat miercuri Federaţia Română de Scrimă.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 06 Ianuarie 2022, 10:27
Data actualizarii: Joi 06 Ianuarie 2022, 10:37

Floretista născută la Cluj, pe 9 octombrie 1938, "a cunoscut succesul şi gloria pe planşele lumii", fiind "exemplul unui sportiv dedicat, un caracter puternic, un om echilibrat, un om pentru care scrima a fost mai mult decât un sport, a însemnat totul", a scris FR Scrimă.

Olga Orban-Szabo a câştigat prima medalie olimpică pentru scrima românească, obţinând argintul în competiţia individuală la Jocurile de la Melbourne în 1956.

Tot ea a devenit în 1962, la Buenos Aires, şi prima campioană mondială la floretă individual. Olga Orban-Szabo a ajutat echipa României de floretă să câştige primul titlu suprem, la Havana, în 1969.

Din echipa medaliată cu aur în Cuba au mai făcut parte Maria Vicol, Ileana Gyulai, Ecaterina Stahl şi Ana Pascu. În cariera sa, Olga Orban-Szabo a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice. 11 medalii strălucesc în palmaresul sau: trei la Jocurile Olimpice (una de argint, două de bronz) şi opt la Campionatele Mondiale (două de aur, trei de argint, trei de bronz), menţionează FR Scrimă.

"Prin ceea ce lasă moştenire Familiei Scrimei Româneşti, prin tot ceea ce Olga Orban-Szabo ne-a dăruit, emoţii şi clipe de neuitat, lecţii de viaţă despre caracter şi omenie, EA şi colegele ei din generaţia de aur a floretei româneşti, vor trăi prin fiecare scrimer care le urmează calea", a mai scris Federaţia Română de Facebook pe rețelele de socializare.

Modifică setările cookies