Red Bull Romaniacs

Paul Bolton a castigat pentru a doua oara consecutiv prologul Red Bull Romaniacs! Vezi care a fost cel mai bine clasat roman

Britanicul Paul Bolton s-a impus in fata celor aproximativ 15.000 de spectatori care au asistat la Prologul celei de a 11-a editii a Red Bull Romaniacs. Podiumul clasei Gold a fost completat de Graham Jarvis si Jonny Walker. Cel mai bine clasat rider român a fost Mani Gyenes, ocupantul locului trei de la Silver Single.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 16 Iulie 2014, 09:25
Data actualizarii: Miercuri 16 Iulie 2014, 12:33

Bulevardul Coposu din centrul Sibiului a fost transformat si in acest an intr-un traseu extrem compus din 21 de obstacole, pentru care au fost necesare, printre altele, 120 de tone de piatra si 130 de tone de lemn. Traseul, cu o lungime de 3 km, a inclus pe lânga un nou tip de wall ride, saritori si o padure crescuta chiar in mijlocul strazii, dar si deja famioasa ghilotina – un bustean mobil.

Ziua a inceput la 9:00 dimineata, când riderii de la Bronze Single au rulat pentru primele calificari. Dupa ce 350 de rideri au evoluat in calificari s-au ales cei mai buni 35 de la fiecare clasa pentru a participa in finala de la Prolog. Riderii de la clasa Gold au avut nevoie de aproximativ 70 de secunde pentru a parcurge un tur, asa ca in fata miilor de entuziasti au trecut in medie, in timpul finalei, de câte 10 ori. Pâna ca cei mai buni rideri din lume sa intre in arena, zecile de concurenti de la clasele Bronze si Silver au dovedit ca trebuie sa doresti sa iti depasesti intr-adevar limitele daca ajungi sa concurezi la Red Bull Romaniacs. Impresionant a fost sa asistam la evolutia remarcabila a cehului David Cyprian, care la cei 16 ani a devenit cel mai tânar rider care se impune la Prolog. David alaturi de tatal sau concureaza la clasa Silver Team si sunt priviti ca marii favoriti.

La Silver Single cel mai rapid a fost neozeelandezul Greg Delautour, iar ultima pozitie a podiumului a fost ocupata de Emanuel Gyenes.  Satmareanul a terminat editia a 10-a raliului pe locul doi la Expert Single si spera la un podium si in 2014.

Din pacate Robert Szakacs, unul dintre românii care au debutat anul acesta la cel mai dificil raliu hard enduro din lume, s-a accidentat foarte rau la umarul drept si a fost nevoit sa abandoneze. Robert a cazut foarte rau si desi s-a constatat ca are doar o intindere la ligamentele de la umar, riderul din Aiud nu va mai putea concura in zilele urmatoare.
 
La clasa Gold am vazut cum riderii si-au pus in aplicare strategia anuntata inca de dinainte sa ajunga in România. Jonny Walker a dominat categoric prima jumatate a cursei, insa s-a vazut cum a mai redus din acceleratie pentru a se lasa depasit de Graham Jarvis. Riderul KTM isi doreste sa câstige anul acesta si este mult mai usor sa nu pornesti primul in ziua unu de off-road. Deschizatorul de traseu va fi miercuri (16 iulie – prima zi in munti) Paul Bolton. Britanicul a concurat inteligent si a fost in permanenta gata de atac. Cu agresivitate si abilitati tehnice dezvoltate in trial si enduro, Bolts a facut un adevarat show in centrul Sibiului, iar la final a declarat: ” Trebuia sa câstig, aveam nevoie de bani!”.

Ghinionistii zilei la clasa Gold au fost Cory Graffunder si Joar Resaland. Canadianul l-a inlocuit la Red Bull Romaniacs pe accidentatul Alfredo Gomez, iar dupa ritmul excelent avut in prima parte a finalei de la Prolog parea ca il vom vedea pe podium. Din pricina unei buji care a cedat motorul lui Graffunder nu a mai putut fi pornit, iar riderul a fost nevoit sa se retraga de pe traseu. Chiar daca este una dintre vedetele Campionatului American de Endurocross, Cory se adapteaza la hard enduro, iar Red Bull Romaniacs este doar a doua cursa din cariera sa in care va concura dupa GPS.  Norvegianul Joar Resaland, dupa o evolutie buna in calificari, din pricina oboselii a baut din greseala lichid de racire in loc de apa. Riderul a ajuns la spital chiar inainte de inceperea finalei si dupa ce i s-a facut dializa isi doreste sa revina in cursa. Potrivit regulamentului o poate face, asa ca cel mai probabil il vom vedea la start in a doua zi de off-road.

Heinz Kinigadner, o legenda a sporturilor cu motor si unul dintre fondatorii fundatiei Wings for Life, a venit pentru prima data la Red Bull Romaniacs, iar la final i-a transmis felicitari organizatorului Martin Freinademetz: ” Ati creat ceva unic si spectaculos aici, sunt fericit ca in sfârsit am izbutit sa venim sa vedem totul live!”

Prima din cele patru zile de off-road este programata astazi, miercuri 16 iulie, iar riderii vor parcurge traseul extrem din Muntii Fagarasi dupa ce se vor trezi la rasaritul soarelui. Pilotii clasei Gold sunt primii care vor lua startul, acestia având de parcurs 119 km incepând cu ora 06:30. in urma rezultatelor de la Prolog, Paul Bolton va deschide traseul care este descris ca fiind unul de acomodare cu ritmul de cursa de la Red Bull Romaniacs.

Dupa ce vor avea urcari si coborâri greu de parcurs chiar si cu piciorul, treceri prin râu si printr-o cariera riderii vor ajunge la finisul de langa satul Mohu. Cel mai rapid rider este estimat sa termine prima zi de off-road in jur de ora 11:00.
 

Modifică setările cookies