Mihai Mironica Opinii

"Giuvaieruri descoperite si Astafii care bantuie" Mihai Mironica scrie despre fotbalistul umilit de Steaua care poate aduce acum titlul la Targu Mures

In urma cu 5 ani, un filosof al fotbalului din stirpea lui Sinescu, Ionut Badea pe numele lui, il cataloga pe Voiculet drept un “giuvaier nedescoperit”.

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 17 Mai 2015, 00:25
Data actualizarii: Duminica 17 Mai 2015, 00:35

Era momentul in care Voiculet ajungea la Steaua, dar era tinut in Ghencea doar pentru doua dusuri. Era un “nedescoperit” doar pentru actualul secund al lui Iordanescu de la nationala, Voiculet acum 10 ani contribuind la cel mai bun sezon din istoria Farului, locul 5 in campionat si finala de Cupa.

Autorul golului fabulos care a bagat in depresie poporul stelist, mentinand ASA pe prima pozitie in clasament, Voiculet, a fost un jucator sub-subestimat in acesti ultimi 10 ani. In acest deceniu o multime de mediocri au jucat prin nationala si la echipele de top ale Romaniei. Voiculet a fost umilit cu doua dusuri in Ghencea in timp ce o gramada de loseri au primit sanse din plin acolo. Peste ani, a venit aceast scatoalca de la “giuvaierul nedescoperit”. Poate macar acum il descoperiti, desi el a facut recent o partida excelenta si pe Arena Nationala cu Steaua.

Voiculet a facut parte din minunata echipa rafinata de Grigoras la Pandurii, trupa cu cel mai personal joc din istoria recenta a Ligii 1. Voiculet a ajuns la un moment dat cu Pandurii pana in coasta Stelei, dar, desi erau pe locul doi, cei de la Pandurii declarau in acel sezon ca Steaua este cu titlul, iar ei sunt cu alta treaba. Pandurii era arhetipul clubului vasal Stelei, n-o deranja in lupta pentru titlu si o alimenta constant cu jucatori de clasa.

Voiculet a spus ca vrea sa plece in alta parte si conducatorii Pandurilor l-au lasat sa se duca la CFR. Echipa clujeana nu era vasala, ba chiar a bagat si ea in depresie poporul stelist pentru cativa ani cu interdictia pe care i-a dat-o Stelei la trofee. Voiculet a prins insa perioada de decadere a imperiului lui Paszkany si, ulterior, in buna traditie a subevaluarii lui, a fost exilat la Targu Mures.

Dar, in jurul expulzatilor de la CFR la Targu Mures, Voiculet, Hora, Sepsi, Stancioiu, ASA a construit o echipa care nu vrea sa stea precum un ghiocel in fata Stelei si “joaca cu rautate” fata de Steaua, ca sa preiau cugetarea cacofonica a marelui scriitor de celula, Gigi Gheorghe Becali. Iar Voiculet este acel baiat de tot terenul pe care-l iubeste orice antrenor cu scaun la cap: muncitor, prezent peste tot, ubicuu pe limba lui Sinescu, dezinvolt in posesia mingii, uneori genial cum s-a intamplat in finalul partidei cu Petrolul.

Helmuth Duckadam spune, fara s-o spuna direct, ca in partida de la Targu Mures a contat insa si non-combatul targ-mureseanului cu tricou petrolist pe el, Astafei, Dar, cand Vali Moraru l-a intrebat la Digisport pe Duckadam daca portarul Brasovului, Mutu, putea face mai mult in fata Stelei, de exemplu la golul lui Tanase, bravul simbol al Stelei a spus, cu seninatate, ca el vrea sa vorbeasca mai mult despre Cojocaru.

Filosoful Sinescu a reusit sa vada ca Astafei cam merita schimbat de-abia in minutul 87! Dupa golul lui ASA! A spus dupa meci ca Astafei “si-a indeplinit sarcinile cu brio”. Incepi sa te gandesti daca filosoful caragialesc nu cumva i-a trasat drept sarcina lui Astafei sa ingroape niste actiuni periculoase de atac la poarta lui Stancioiu. Sa vii cu caterinci ieftine gen “Vassaras e cel mai bun atacant al lui ASA” si apoi sa-l acoperi pe Astafei caruia i-a cazut casca pe ochi in momente decisive la poarta targ-muresenilor… Macar stai cuminte in banca ta de pseudo-antrenor si preia ca o secretara apelurile antrenorului Petrolului care n-are voie sa antreneze, Teja.

ASA merge la Giurgiu. Cu jocul pe care-l arata acum nu prea are sanse sa castige. Pe de alta parte, e de vazut daca Botosani si Iasi isi mai aduc aminte ca vin din tara lui Stefan, cel care nu s-a plecat in fata unui Mahomed Cuceritorul, nu in fata unui Gigi Pastorul. Titlul se decide si cu giuvaieruri autentice, si cu tot felul de Astafii care bantuie prin mocirla fotbalului romanesc.

Modifică setările cookies