„Slab să fii, noroc să ai!” Mihai Mironică, după ce România și-a aflat adversarele în preliminariile EURO 2024 

Mihai Mironica Echipa Nationala preliminarii euro 2024 Nationala
Mihai Mironica
Data publicarii: Duminica 09 Octombrie 2022, 14:52
Data actualizarii: Duminica 09 Octombrie 2022, 14:52

“La barza chioară îi face Dumnezeu cuib” spune o vorbă veche românească. 

Naționala României a ajuns o barză chioară în peisajul fotbalului european după ce a eșuat în Liga C din Nations League luând ultimul loc cu coroniță într-o grupă cu Finlanda, Bosnia-Herțegovina și Muntenegru. Barza chioară s-a trezit însă cu un minunat cuib pe care i l-a făcut Dumnezeu în cea mai accesibilă grupă din preliminariile lui EURO 2024. O grupă mai dezirabilă decât cea cu Ungaria, Serbia, Muntenegru, Bulgaria și Lituania și da, este la bătaie ca accesibilitate cu cea cu Danemarca, Finlanda, Slovenia, Kazahstan, Irlanda de Nord și San Marino.

Elveția este bună, menține un nivel foarte ridicat cu această serie de performanțe din ultimii ani, calificare în semifinalele Nations League, sferturi la EURO, calificare la Mondialul din acest an. Elveția nu are însă anvergura unui gigant al fotbalului european. Stadioanele sale nu au alura unor cetăți copleșitoare, inexpugnabile. Jucătorii sunt buni, dar nu sunt niște aristocrați ai acestui sport. Iar după un Mondial, te poți aștepta la un recul din partea unei participante cu ambiții la fazele eliminatorii. S-a mai întâmplat.

Marile bătălii ale României se vor da cu Israel și Kosovo. Două națiuni care n-au mai ajuns la un turneu final. Cu Israel ne-am testat în acest an la ei. I-am condus, apoi, când au băgat câteva piese grele, ne-au chinuit în repriza a doua, dar nu ne-au învins. Și nouă ne-au lipsit câțiva jucători importanți în frunte cu Stanciu care ne-a arătat și în partidele României de luna trecută că rămâne cel mai valoros fotbalist al nostru.

Kosovo e tare, dar s-a mai estompat impresia puternică lăsată la prima sa participare în Nations League. Kosovarii sunt buni, os tare de albanezi, dar, ca să luăm un reper recent, totuși campioana noastră a plecat neînvinsă de pe terenul campioanei lor.

România nu poate garanta nimic după ce a pățit în ultimele grupe în care a participat. Dar măcar se poate bate pentru un turneu final, nu merge într-o grupă depresivă, cu doi coloși care să nu-ți dea vreo șansă. Ar fi o poveste frumoasă ca, după EURO 2016, să ne readucă la un turneu final un alt Iordănescu.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!