Interviu EVENIMENT cu Christoph Daum, noul selectioner. A visat sa-l antreneze pe Hagi si l-a vrut pe Lacatus in Germania. Cele 3 REGULI pe care jucatorii nationalei vor fi obligati sa le respecte

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 08 Iulie 2016, 17:45
Data actualizarii: Vineri 08 Iulie 2016, 17:55

Finala de la Euro, Portugalia - Franta, e duminica la ProTV de la 22:00

Christoph Daum a oferit un interviu eveniment pentru site-ul FRF, la 24 de ore dupa ce a fost numit oficial in functia de selectioner. Daum vorbeste despre Generatia de Aur a Romaniei, despre jucatorii de la Steaua si Dinamo si regulile de la care nu se abate.

L-a vrut pe Lacatus la Koln

"A trecut mult timp de la primul meu contact cu fotbalul romanesc, dar ne aducem bine aminte, cu totii, de meciul din Cupa Campionilor Europeni dintre Steaua Bucuresti si Barcelona si de jocul cu AC Milan din 1989. 1986 si 1989 au fost anii in care am cunoscut mai bine fotbalul romanesc, apoi, anii ‘90, in care nationala Romaniei a fost una dintre cele mai bune din lume. Desigur, am urmarit toti jucatorii romani atunci. Pot sa va spun ca, in 1990, la Cupa Mondiala, am fost in Italia si am incercat sa-l conving pe Lacatus sa vina sa joace la FC Köln, pentru ca era la momentul acela jucatorul pe care mi-l doream din nationala Romaniei. Dar aveati, desigur, si alti jucatori extraordinari, care au influentat timp de un deceniu fotbalul mondial. Fotbalul romanesc mi-e cunoscut de foarte mult timp si mi-a fost intotdeauna foarte apropiat."

"Am avut contacte bune la Dinamo si Steaua, eram interesat de jucatorii lor"

Nu am primit nicio oferta de la vreo echipa de club. Am avut contacte cu cluburile mari din Bucuresti, pentru ca eram interesat si de jucatorii lor, dar din aceste discutii nu s-a materializat nimic concret. Am avut contacte bune la Dinamo Bucuresti, Steaua Bucuresti, iar apoi la alte cluburi care s-au dezvoltat in afara Bucurestiului. Jucatorii acestor cluburi erau interesanti pentru noi si am avut contacte bune, dar nu am primit niciodata oferte sa devin antrenor de club in Romania.

"Jucatorii romani stiu sa te ia prin surprindere"

"Cred ca exista foarte multe caracteristici, in primul rand calitatile tehnice. Sunt jucatori care stiu sa te ia prin surprindere, care practica un fotbal atractiv. Cum spuneam, fotbalul romanesc a influentat timp de un deceniu fotbalul mondial si prin multi jucatori extraordinari, indiferent ca era vorba de Stelea, de Popescu, de Lupescu sau de Dorinel Munteanu, recordmanul selectiilor la nationala. Apoi Hagi, Raducioiu, Lacatus, Dan Petrescu. Toti acestia au fost jucatori de calitate, care au jucat in ligile de top ale Europei si care au adus o imagine pozitiva fotbalului din Romania."

Despre Generatia de Aur

"Jocurile extraordinare au fost, desigur, in anii ‘90, cand Romania a participat cu regularitate la Campionatele Europene si Mondiale. imi amintesc, de exemplu, de meciul impotriva Argentinei, care a fost unul extraordinar si care a fost, de fapt, partida turneului, despre care si astazi multi vorbesc cu admiratie. Sa amintesti de un singur meci e greu, din nenumaratele pe care le-am vazut, pentru ca exista riscul sa omit unele dintre ele. Din anii ‘90 putem vorbi despre cel putin 10 partide ale Romaniei care fac parte din momentele memorabile ale fotbalului mondial."

Analiza Euro 2016 facuta de Daum

"Nu exista nicio surpriza tactica la Euro 2016, dar exista mici modificari, care pot fi urmarite pe parcursul unor decade, deci pe perioade de minimum 10 ani. Ce s-a vazut deja la Mondialul din Brazilia continua si la Europeanul din Franta. Echipele pun tot mai mult pret pe o defensiva buna, care sa impiedice primirea golurilor, si pe viteza contraatacului. Iar trecerea spre elemente pe care le consideram atractive, adica jocul cu trei atacanti, pressing agresiv, urcarea cat mai mult in jumatatea adversarului, nu se mai vede decat in situatii exceptionale. Se constata o inclinatie spre fotbalul de siguranta, cu o defensiva bine organizata, iar acum trebuie sa gasim din nou echilibrul, pentru ca initiativa sa revina si nu doar sa asteptam greselile adversarului. Schimbarea trebuie sa aiba loc si in mintile jucatorilor."

Ar fi vrut sa-l antreneze pe Hagi

"Daca vorbim despre jucatorii romani, atunci este starul mondial Hagi, de la care am invatat multe trucuri, pe care le-am preluat si le-am predat mai departe. Renumita trecere a lui Hagi, cand isi depasea adversarul spre mijloc dinspre exterior, facand o fenta spre exterior, iar apoi isi tragea piciorul spre interior, depasind aparatorul. I-am familiarizat si pe jucatorii mei cu acest truc renumit al lui Hagi, dar, desigur, ca trebuie sa ai abilitatea de a-l face, iar Hagi era nascut cu el si, cu toate ca era stiut de toti, doar el putea sa-l aplice cu succes. As spune si Dorinel Munteanu, care era un jucator cu spirit de echipa. El se punea intotdeauna in slujba echipei. Pe cand Hagi era mai degraba un lider si un solist, Dorinel Munteanu era un jucator absolut de echipa si un fotbalist de top. Mi-ar fi facut placere sa lucrez cu Cristian Chivu, dar nu l-am putut convinge sa plece de la Roma. L-as fi antrenat cu placere, cum va spuneam, pe Lacatus, pe Niculescu, si au fost multi jucatori de top. Aproape ca l-am adus pe Lupescu de la Leverkusen la Besiktas. Am fost in contact cu atat de multi jucatori... Sunt multi, dar Gheorghe Hagi chiar a fost de exceptie."

Trei reguli pe care jucatorii sai trebuie sa le respecte

"Cea mai importanta regula este ”trateaza-i pe ceilalti asa cum vrei sa fii tratat!”. si cred ca, daca aceasta regula este aplicata, atunci se lucreaza corect. A doua regula ar putea sa sune asa: ”Nu intreba ce poate face echipa ta pentru tine, ci intreaba-te ce poti face tu pentru echipa”, ceea ce inseamna ca trebuie sa reusim sa transformam calitatile individuale in calitati de echipa. Iar apoi as mai spune: ”Orice s-ar intampla, nu renunta niciodata!”. Exprimat in engleza ar fi: ”Niciodata, sub nicio forma, nu renunta, treci peste, ocoleste, treci prin, dar niciodata nu renunta!”. Sunt cateva afirmatii-cheie, care au contat totdeauna pentru mine, pentru viata mea, pentru echipele mele, pentru jucatorii mei si care au condus la succes atat pe teren, cat si in afara lui, iar fiecare a putut sa-si urmeze destinul cu responsabilitate."

Messi sau Cristiano Ronaldo?

"Amandoi. De ce sa ma decid pentru unul dintre ei acum?! Daca as avea posibilitatea, i-as lua pe amandoi, pentru ca au calitati diferite. Cristiano Ronaldo e mai degraba un jucator de profunzime, care stie foarte bine sa loveasca mingea cu capul, iar Messi mai degraba driblerul, care joaca in jurul unui asemenea varf. Deci, daca as putea, amandoi. Daca as avea o echipa care impinge adversarul cat mai departe si care isi face jocul in jurul careului de 16 metri, atunci l-as alege pe Messi. Daca ar trebui sa joc mai mult la mijlocul terenului, atunci mizez mai degraba pe Cristiano Ronaldo, datorita fortei lui de joc, iar la jocuri stranse sunt decisive fazele clasice de gol. Datorita abilitatii sale de lovire a mingii cu capul, l-as alege din nou pe Cristiano Ronaldo, deci un mic avantaj pentru Ronaldo. Dar amandoi sunt jucatori de clasa mondiala."

Cum isi motiveaza jucatorii

"Motivarea e adeseori un termen gresit inteles sau utilizat. Motivarea nu e nimic altceva decat comunicare corect aplicata, ceea ce inseamna ca in colaborarea cu ceilalti sa stabilesti obiective comune, cu care jucatorul sa se identifice. Neaparat, jucatorul trebuie sa gaseasca sens in aceste obiective. Doar daca vede sensul obiectivelor, atunci acesta se va identifica suta la suta cu ele. Nu pot sa fac un jucator sau pe altcineva sa intreprinda ceva de care nu e convins, dar impreuna putem concepe strategii, in plan mental, pentru ca mentalul si tot domeniul gandirii si simtirii influenteaza in mod deosebit intai succesul, apoisi trairile pe care le am. Motivarea, in spiritul crearii unei atmosfere in care fiecare sa dea performanta maxima, in spiritul ajutarii jucatorului sa se concentreze suta la suta. Motivarea ca recunoastere si gasire a sensului si a utilitatii, ceea ce inseamna ca motivarea trebuie sa corespunda scopurilor, sa aiba sens si sa fie utila. Pot sa fac impreuna cu dumneavoastra timp de un minut exercitii care cred ca va vor spori imediat motivarea."

Relatia cu presa

"Este intotdeauna important sa avem un climat deschis, onest, dar in primul rand de respect. Respectul este foarte important pentru mine, respect pe care il acord tuturor jurnalistilor, pentru ca au o profesie foarte importanta. Vom lua in considerare toti jurnalistii, indiferent de publicatia, postul de radio, televiziunea, portalul pentru care lucreaza. Speram, pornim de la premisa, ca si mediile de informare respecta regulile care sunt importante pentru noi, ca echipa, ca echipa nationala. Daca ambele parti respecta regulile, putem colabora foarte bine. Daca ar fi sa ne descriu relatia prin imagini, atunci as spune ca ambele parti navigam pe aceeasi mare, dar in barci diferite. Sa intelegem ca ne suntem necesari unii altora. Noi avem nevoie de presa, presa are nevoie de noi, iar daca vom avea o colaborare respectuoasa, atunci cred ca vom putea interactiona bine si spre satisfactia reciproca. Asta este ce urmaresc."

Cum se descrie

"Nu ajung cateva cuvinte sa-i descrii toate fatetele acestei persoane si, in primul rand, e vorba ca fiecare sa recunoasca in el pe cineva care traieste 24 de ore pentru fotbal. Mi-a spus odata un jurnalist: nu merge sa traiti 24 de ore pentru fotbal, pentru ca mai trebuie sa dormiti cateva ore. I-am spus: aveti dreptate, dar si cand dorm, visez fotbal. si atunci, fotbalul e prezent, fotbalul e viata mea. Chiar daca pentru unii este doar un joc, fotbalul e viata mea. imi sunt la fel de importanti copiii, familia mea si, daca mai am putin timp liber, atunci citesc cu placere o carte buna, merg la un concert bun, nu trebuie sa fie de muzica clasica, am fost si la concerte pop . De curand, am fost la Amsterdam la un concert al lui Neil Diamond, un interpret din tineretea mea si a fost fantastic, la fel si la alte concerte unde am participat. Merg si in concediu, pentru deconectare, si fac ceea ce eu numesc ”meditatie activa” sau joc golf. si chiar daca sunt permanent in conflict cu timpul cred, totusi, ca fiecare ar trebui sa-si planifice cateva procente din timpul pe care il are pentru familie, pentru prieteni, pentru propriul corp si pentru sanatate. Pentru ca numai cand imi merge mie bine pot sa le fiu alaturi celorlalti si sa-i ajut."


 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!