Dinamo a aplicat pentru INSOLVENTA! Cand poate fi sanctionata de UEFA: "E o situatie nemaiintalnita!"

Datoriile acumulate in ultimii ani au adus-o pe Dinamo intr-o situatie critica din punct de vedere economic!

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 14 Mai 2014, 15:27
Data actualizarii: Miercuri 14 Mai 2014, 15:41

Dinamo a pregtit dosarul de insolventa si urmeaza sa treaca printr-un proces de reorganizare, anunta surse apropiate clubului. 'Cainii' au datorii de aproximativ 190 de milioane de lei catre stat si trebuie sa plateasca o suma aproape la fel de mare catre banci.

Pe plan sportiv, Dinamo nu va fi afectata. A obtinut deja dreptul de participare in cupele europene si licenta pentru Liga I. "Am vazut documentele, nu sunt probleme", a asigurat Florin Bratu, seful departamentului de scouting din Stefan cel Mare.

"Sunt la curs, nu pot sa vorbesc! Intrebati la club!", e prima reactie a presedintelui de la Dinamo, Constantin Anghelache pentru www.sport.ro, in timp ce Cristi Bobar a declarat ca echipa are licenta de Liga 1 si pentru Europa desi intrarea in insolventa duce la ratarea cupelor europene.

Speranta dinamovistilor este ca, in cazul Rapidului, pana la intrarea in insolventa a trecut un an si jumatate. Astfel, Dinamo ar putea sa joace in cupele europene in acest sezon daca obtin calificarea din punct de vedere sportiv. In plus, Dinamo si-ar putea rezolva probleme pana la intrarea in insolventa si atunci pot retrage dosarul

Directorul comisiei de licentiere, Viorel Duru, a spus pentru Pro TV ca Dinamo nu va primi licenta pentru cupele europene abia din 2015: "Anul acesta si regulamentul UEFA va fi modificat! Asteptam sa trimita UEFA regulamentul, dupa care noi avem termen pana la 31 octombrie 2014 sa modificam propriul regulament, deci se va aplica din sezonul 2015/2016. Daca va intra clubul in insolventa atunci va trebui UEFA sa ia o decizie: daca exclude clubul din competitie sau il lasa sa participe, dar cu sanctiuni financiare! E o situatie nemaiintalnita, nici un club nu si-a anuntat insolventa imediat dupa ce a obtinut licenta

Clubul Dinamo este eligibil pentru participarea in Europa League, editia 2014-2015, pentru ca a primit licenta atat pentru Liga I, cat si pentru cupele europene inainte de deschiderea procedurii de insolventa. Insa decizia privind participarea in cupele europene o va lua UEFA. Pentru ca este posibil ca UEFA sa decida excluderea" a spus Viorel Duru


 

Ce inseamna insolventa

Insolventa este o procedura de protectie a unei societati, pe durata acesteia nefiind platite datoriile acumulate. In cazul lui Dinamo, datoriile sunt catre stat, banci si jucatori.

O firma este declarata in insolventa dupa ce Tribunalul Comercial constata ca societatea are probleme serioase cu cash-flow-ul, cu capitalizarea firmei iar aceasta a acumulat datorii mari, aparent insurmontabile. Solicitarea catre Tribunal se poate face fie de catre creditorii firmei aflate in incapacitate de a-si rambursa datoriile sau in mulote cazuri chiar de catre actionarii firmei in cauza, pentru a se proteja prin castigarea de timp pentru a-si remodela afacerea.

Legea 85/2006 a insolventei va este prezentata in detaliu AICI. Practic, se incearca o reorganizare a clubului si salvarea societatii sau se intra in faliment. Exista insa mai multi pasi pentru ca aceasta cerere sa fie acceptata. Apoi, administratorul judiciar (persoana fizica sau juridica compatibila, practiciant in insolventa) este desemnat sa exercite una dintre cele 3 variante de reorganizare judiciara:
a) restructurarea operationala si/sau financiara a debitorului;
b) restructurarea corporativa prin modificarea structurii de capital social;
c) restrangerea activitatii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului;

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!