LPF a fost amendata pentru modul in care a VANDUT drepturile TV in era Dragomir. Consiliul Concurentei va ancheta cazul Intel Sky

LPF s-a trezit cu o amenda din partea Consiliului Concurentei in cazul drepturilor.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 22 Ianuarie 2015, 11:25
Data actualizarii: Joi 22 Ianuarie 2015, 11:31

Consiliul Concurentei (CC) a amendat firmele Avenir Telecom si Euronet Services si Liga Profesionista de Fotbal (LPF) cu amenzi in valoare totala de 705.079 lei (circa 156.340 euro) pentru nerespectarea angajamentelor pe care si le-au asumat in cadrul investigatiilor in care au fost implicate.

"Este pentru prima data cand aplicam amenzi pentru nerespectarea angajamentelor. Scopul finalizarii unei investigatii prin acceptarea unor angajamente este restabilirea rapida a mediului concurential. Formularea de angajamente este o initiativa a companiilor implicate si orice modificare ulterioara a acestora sau a modului de aplicare se face doar in urma unei decizii a autoritatii de concurenta", a declarat, intr-un comunicat, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

LPF a fost sanctionata cu 185.664 lei pentru ca nu a respectat angajamentele pe care si le-a asumat, referitoare la drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal in sezoanele competitionale 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014.

Consiliul Concurentei a constatat ca LPF a incalcat angajamentele prin faptul ca nu a vandut drepturile de televiziune aferente pachetelor 3, 4, 5, 6, 7 si 9 prin intermediul unei licitatii deschise, transparente si nediscriminatorii, ci sub forma unui singur pachet de drepturi. De asemenea, LPF a cesionat anumite categorii de drepturi cu caracter exclusiv, desi angajamentele asumate prevedeau cesionarea cu titlu neexclusiv a acestor categorii de drepturi. in ceea ce priveste drepturile de transmisie directa radio, LPF le-a cesionat exclusiv catre Societatea Romana de Radiofuziune, printr-un contract incheiat pe o perioada de 3 (trei) ani, neexistand o pachetizare a meciurilor.

In prezent, Consiliul Concurentei deruleaza o noua investigatie asupra modului in care LPF a vandut drepturile de televizare ale meciurilor din cadrul competitiei Liga I. Aceasta investigatie a fost declansata in urma unei plangeri.

Liga Profesionista de Fotbal a vandut drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal ce se desfasoara in cadrul competitiei Liga I catre compania Intel Sky Broadcast LTD, pentru o perioada de 5 ani. Compania a decis sa le valorifice prin intermediul a doua posturi de televiziune in regim “cu plata”. Investigatia nu vizeaza modalitatea in care compania Intel Sky Broadcast LTD valorifica aceste drepturi de televizare, ci comportamentul membrilor LPF.

Autoritatea de concurenta accepta angajamente doar in situatia in care acestea sunt o masura mai eficienta decat continuarea investigatiei. Neindeplinirea angajamentelor devenite obligatorii prin decizie a Consiliului Concurentei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior sanctionarii.

Modifică setările cookies