De la Stoichita la Lacatus! Motivele pentru care Steaua a schimbat antrenorii pe banda rulanta in 2010!

Marius Lacatus Ilie Dumitrescu MIhai Stoichita Steaua Victor Piturca Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 28 Decembrie 2010, 09:00
Data actualizarii: Luni 27 Decembrie 2010, 17:01

Steaua nu a avut un an stralucit: e pe 7 in Liga I la 10 puncte de liderul Otelul Galati.

Steaua a inceput returul sezonului 2009/2010 al Ligii I cu Mihai Stoichita antrenor principal si Basarab Panduru director tehnic.

Eliminata din Cupa Romaniei si din Europa League, Steaua a fost angrenata doar in lupta pentru campionat in prima parte a anului. In disputa pentru titlu, Steaua pornea de pe locul al treilea al clasamentului, la egalitate de puncte cu primele doua pozitii, CFR Cluj si Unirea Urziceni.

Anul 2010 a inceput insa dezastruos pentru St eaua , cu o infrangere pe teren propriu administrata de formatia care avea sa retrogradeze, Ceahlaul Piatra Neamt. Un 1-3 care a starnit nemultumirea suporterilor stelisti ce aveau sa-si apostrofeze favoritii la sfarsitul meciului, jucatorii si antrenorii patrunzand cu greu la vestiare sub tirul de bulgari de zapada al fanilor.

Cu prima victorie obtinuta de-abia in etapa a patra a returului, infrangeri cu rivalele traditionale, Dinamo si Rapid, cu ultima scorul fiind 1-5, si doar egaluri cu CFR Cluj, Unirea Urziceni si FC Timisoara, Steaua avea sa ocupe la sfarsitul campionatului pozitia a patra a clasamentului, la sapte puncte de campioana CFR Cluj.

In pauza competitionala de vara, la Steaua au avut loc schimbari majore, atat pe banca tehnica cat si in lot. Desi Victor Piturca nu a fost prezentat niciodata oficial la Steaua si nu a oferit vreodata un interviu in aceasta calitate, el s-a ocupat de pregatirea echipei si a condus-o in primele etape din postura de "manager general", asa cum era numit de Gigi Becali.

El a fost ajutat de Eugen Neagoe si de directorul sportiv Florin Marin. Piturca a renuntat la serviciile a 15 jucatori din vechiul lot, unora expirandu-le contractul, altii fiind imprumutati sau vanduti, iar cativa trimisi la echipa a doua a clubului. In schimb, alti 15 jucatori au ajuns in lotul formatiei steliste la cererea lui Victor Piturca. Doar doua etape din Liga I a stat pe banca Stelei Victor Piturca, timp in care a obtinut doua victorii cu acelasi scor, 2-1, in compania Universitatii Cluj si Universitatii Craiova.

Din cauza unor neintelegi aparute intre el si patronul stelist in privinta implicarii acestuia din urma la echipa si a lipsei garantiilor ca acest fapt nu se va intampla, in etapa a treia a Ligii I, in deplasarea de la FC Brasov, Steaua a fost reprezentata pe banca tehnica doar de Eugen Neagoe. Dupa aceasta etapa, contractul dintre staful tehnic al lui Victor Piturca si Gigi Becali a fost incheiat.

Pentru etapa a IV-a a Ligii I, Gigi Becali a numit un nou antrenor, pe fostul jucator stelist Ilie Dumitrescu. Acesta din urma a venit insotit de un nou presedinte al clubului, Helmuth Duckadam, si de secundul Edi Iordanescu. Steaua a debutat cu o victorie sub conducerea lui Ilie Dumitrescu, castigand partida de pe teren propriu cu Victoria Branesti, scor 2-1. Desi a renuntat la unii jucatori adusi de Victor Piturca, Ilie Dumitrescu s-a bucurat de un alt "lot" de jucatori, de data aceasta sapte componenti ai fostei campioane Unirea Urziceni. Cu acelasi antrenor pe banca, Steaua s-a calificat in grupele Ligii Europa dupa play-off-ul castigat in compania elvetienilor de la Grasshopper Zurich.

Stelistii au castigat partida de pe teren propriu cu elvetienii cu 1-0, pierzand la acelasi scor in deplasare, dar reusind calificarea dupa loviturile de departajare. Tot sub conducerea lui Ilie Dumitrescu, Steaua a debutat si in grupa K a Ligii Europa, cu o infrangere in deplasare, la Liverpool, cu scorul de 1-4.

Dupa partida de la Liverpool, a urmat un nou semiesec pe teren propriu, cu Astra Ploiesti, scor 1-1, iar Ilie Dumitrescu si-a anuntat imediat dupa partida demisia.

Pe banca tehnica a Stelei la urmatoarele doua partide, victoria cu Gaz Metan CFR Craiova in Cupa Romaniei si infrangerea cu Otelul Galati in campionat, a stat Eduard Iordanescu. Inaintea meciului cu Napoli, Steaua a numit un nou antrenor, pe Marius Lacatus, care mai antrenase gruparea din Bulevardul Ghencea in alte doua randuri.
Lacatus a debutat cu un egal pe banca Stelei, scor 3-3, cu Napoli, dupa ce in minutul 16 al meciului steistii conduceau cu 3-0.

Parcursul in Liga Europei al Stelei s-a oprit tot in grupele competitiei, ca in sezonul precedent. La ultimul meci al grupei, cu Napoli, in deplasare, Steaua avea nevoie de cel putin un egal pentru calificare, dar a pierdut partida cu 1-0 dupa un gol in minutul 92. Cu Lacatus antrenor principal, Steaua s-a calificat in semifinalele Cupei Romaniei, dupa ce a trecut de Sportul Studentesc si de Rapid, si a obtinut patru victorii in campionat si una in Liga Europa.

Lacatus a preluat echipa de pe pozitia a cincea a clasamentului Ligii I, la patru puncte de liderul Otelul Galati. Dupa etapa a XVIII-a a Ligii I, Steaua se afla pe locul al saptelea al clasamentului, la zece puncte de acelasi lider, Otelul Galati.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!