BOMBA pentru miliardarul Niculae: DNA l-a trimis in judecata! Prejudiciul din dosar este de 750 de milioane de euro

BOMBA pentru miliardarul Niculae: DNA l-a trimis in judecata! Prejudiciul din dosar este de 750 de milioane de euro

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a lui Ioan Niculae, aflat in detentie intr-un alt dosar, administrator al SC Interagro SA si SC Intervitt SRL, sub aspectul savarsirii infractiunilor de cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si instigare la spalare de bani.

Procurorii anticoruptie au mai dispus trimiterea in judecata a lui Gheorghe Bunea Stancu, de asemenea aflat in executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptei presedinte al Consiliului Judetean Braila si presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta.

Au mai fost deferiti justitiei Nicoleta Mariana Toncea, presedinte Interagro la data faptelor, acuzata de complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani, si Viorel Barac, director general al aceleiasi societati comerciale la data faptelor, acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani.

Totodata, procurorii au dispus trimiterea in judecata a SC Interagro SA, sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, SC Intervitt SRL, SC Libarom Agri SRL si SC Mike Trading & Investment SRL, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada august 2008 - martie 2009, intre SC Interagro SA si SC Libarom Agri SRL, societate specializata in productie agricola si tranzactii cu produse agricole, s-a incheiat si derulat un contract fictiv avand ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. in baza acestui contract, au fost inregistrate in contabilitatea firmei Interagro SA operatiuni nereale in baza carora s-au eludat platile taxelor si impozitelor catre bugetul de stat.

Procurorii arata ca obiectul contractului a constat in realizarea de materiale promotionale (brelocuri, post-it-uri si standuri) pentru SC Interagro SA.

"Concret, in urma incheierii si derularii contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost inregistrate in evidenta contabila cheltuieli deductibile in suma totala de 36.245.000 lei. in aceeasi perioada, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis si coordonat realizarea unui circuit de spalare a banilor, prin intermediul unor operatiuni fictive, prin firmele fata de care s-a dispus trimiterea in judecata ca persoane juridice, scopul fiind acela: de a externaliza veniturile firmei 'mama' (Interago SA), pentru a nu fi supuse taxarii/ impozitarii, de a crea imposibilitatea urmaririi sumelor de bani intrate in firma de catre eventuali creditori in cazul existentei unor datorii, de a finanta unele afaceri din cadrul grupului fara a se apela la metodele obisnuite (imprumuturi, credite bancare, etc.)", se arata in comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, in acest fel a fost finantata cu 5.000.000 euro firma Intervitt (divizia de vinificatie a grupului Interagro), prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip offshore din Insulele Virgine Britanice ce isi desfasoara activitatea in Cipru, controlata tot de inculpatul Ioan Niculae.

Incheierea si derularea contractului de prestari servicii de publicitate dintre SC Interagro SA si societatea respectiva s-a facut prin intermediul lui Viorel Barac, care a semnat contractul si ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani catre Libarom Agri SRL, arata procurorii.

"Inculpatii au beneficiat si de ajutorul presedintelui SC Interagro SRL, Toncea Nicoleta Mariana, care, din dispozitia inculpatului Ioan Niculae, s-a implicat in realizarea platilor catre firma SC Libarom Agri SRL si de reintroducerea sumelor de bani "spalate" in circuitul civil. Circuitul financiar de spalare a banilor proveniti din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, initiat si coordonat de inculpatul Ioan Niculae, a avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 11.438.169 lei, reprezentand TVA in suma de 6.886.550 lei si impozit pe profit in suma de 4.551.619 lei", arata DNA.

De asemenea, in perioada ianuarie - martie 2009, patronul grupului SC Interagro SA, Ioan Niculae, a initiat si desfasurat activitati de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini si a unei alte persoane, a unor functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o hotarare de guvern prin care sa fie acordate facilitati fiscale privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vanzarea ingrasamintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

"Adoptarea unei asemenea hotarari era ilegala, atragand sanctionarea Romaniei de catre Comisia Europeana prin procedura de "infringement", pentru incalcarea normelor privind concurenta neloiala si ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atat in mod direct, cat si indirect (agricultorii ar fi trebuit sa restituie ajutorul de stat - 600 milioane euro, iar Romania pierdea peste 150 milioane euro ca urmare a blocarii altor programe in domeniul agriculturii). in acest context, inculpatul Ioan Niculae i-a promis suspectului Said Baaklini suma de 2.000.000 euro, persoanei respective suma de 1.000.000 euro, iar lui Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme presedinte al Consiliului Judetean Braila si presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, un folos reprezentat de profitul pe care firmele controlate de primul le-ar fi obtinut in urma distribuirii ingrasamintelor livrate de SC Interagro SRL in judetele din jurul Brailei", afirma sursa citata.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin SC Interagro si SC Intervitt pana la concurenta sumei de 11.438.169 lei. De asemenea, a mai fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra partilor sociale ale SC Intervitt SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Procurorii mai arata ca fata de inculpata Guta Adriana a fost dispusa solutia clasarii.

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de suspectul Said Baaklini, reprezentant al firmei SC Libarom Agri SRL, si fata de inculpatul Rajef Sharif Mohammad, reprezentant al SC Mike Trading & Investment SRL.





VIDEO PROTVPLUS.RO

Testarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19, aprobată de Ministerul Sănătăţii
BRAT
Modifică setările cookies