Money League Fotbal extern

LIGA BOGATILOR. Vezi cum se castiga miliardele in fotbal

www.sport.ro iti prezinta in 25 de episoade cele mai de succes cluburi de fotbal din lume.

Citeste si â–ºReal si Barcelona, primele in TOP 20 cele mai BOGATE CLUBURI de fotbal din lume!

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 08 Martie 2010, 08:15
Data actualizarii: Luni 08 Martie 2010, 08:35

EPISODUL - PILOT

Deloitte Football Money League,  cel mai prestigios raport despre finantele fotbalului european, ne prezinta si in acest an, in detaliu, tot ce trebuie cunoscut despre modul in care isi fac bugetele marile cluburi.

La nivel inalt, criza financiara nu s-a simtit, iar primele 20 din Liga Bogatilor au avut in sezonul 2008/2009 incasari de 3,9 miliarde €, cu 26 de milioane mai mult decat in sezonul precedent. S-a consemnat si un record, prima echipa care incaseaza mai mult de 400 milioane € intr-un an, Real Madrid, care a castigat 401,4 milioane €. Tot din Spania se inregistreaza si cea mai mare crestere fata de anul precedent: Barcelona a translatat succesul din teren si in conturile clubului si a incasat cu 57 milioane € mai mult decat in 2007/2008.

Premier League ramane insa cel mai puternic campionat, cu 7 echipe in TOP 20, Spania isi confirma puternic statutul de liga cu doar doua echipe, Real si Barca sunt singurele care se regasesc in top.

Premier League nu se opreste aici: si in apropierea TOP 20, pe locurile 21-30, se regasesc 3 echipe din Anglia:

Loc
Club Venit (mil. €)
21 Paris Saint- Germain 100,8
22 Club Atletico de Madrid 100,3
23 FC Girondins de Bordeaux 99,8
24 VfB Stuttgart 99,8
25 Aston Villa 98,9
26 ACF Fiorentina 94,1
27 Everton 93,5
28 SSC Napoli 90,1
29 West Ham United 89,3
30 Fenerbahce SK 87,0

 Juventus, Inter si AC Milan ocupa locurile 8-10 in Liga Bogatilor, ce confirma declinul treptat al cluburilor italiene, o dovada ca Italia trebuie sa gaseasca rezolvari pentru probleme specifice fotbalului din Cizma, in special cele privitoare la incasarile din ziua meciului, daca vor sa ramana competitive la nivel european.

In ceea ce priveste viitorul, Premier League isi va pastra statutul de cea mai puternica liga europeana, daca luam in calcul ca, din sezonul 2010/2011, numai din vanzarea drepturilor TV pentru restul tarilor din lume, exceptand Anglia, vor veni 1,4 miliarde €, si aceasta in conditiile in care negocierile pentru Rusia si China inca nu s-au incheiat. Real Madrid si Barcelona in mod normal isi vor pastra pozitiile din frunte, dar liga spaniola incepe sa sufere de "sindromul scotian", cu doar doua echipe care isi cresc puterea financiara, in timp ce restul se afla in declin.

Pentru cine doreste sa conteste aceste date, iata si modul in care si-au facut "temele" cei de la Deloitte:

- au folosit declaratiile financiare anuale ale cluburilor. Unde acestea sunt facute dupa anii calendaristici, nu dupa sezoanele competitionale, s-au folosit ultimele declaratii.

- la venituri nu s-au luat in calcul taxele legate de transferuri sau TVA.

- informatiile financiare au fost pregatite dupa standardele nationale sau internationale de contabilitate

- veniturile s-au impartit, pentru o mai mare relevanta, in 3 categorii: veniturile din activitatile comerciale avand drept punct central stadionul, in special incasarile din bilete si abonamente (matchday revenues), drepturile TV, atat nationale cat si internationale (broadcast revenues), si veniturile din merchandising si sponsorizari (commercial revenues)

- toate cifrele s-au calculat avand in vedere rata de schimb de la data de 30 iunie 2009: £1 = €1.174.

Intra in fiecare zi pe www.sport.ro pentru un nou episod din Liga Bogatilor.

Modifică setările cookies