OFICIAL Olanda are alte griji în ziua meciului cu România de la EURO 2024! Ce se întâmplă astăzi în Olanda și legătura cu sportul

Dick Schoof Geert Wilders Olanda EURO 2024
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 02 Iulie 2024, 11:38
Data actualizarii: Marti 02 Iulie 2024, 11:42

România - Olanda se joacă de la ora 19:00 în optimile EURO 2024, LIVE pe PRO TV și VOYO.

După o lungă perioadă de incertitudini și negocieri, azi, 2 iulie, va fi instalat noul guvern al Olandei, cu Dick Schoof prim-ministru.

Schoof, în vârstă de 67 de ani, este un pasionat de sport, cu 18 maratoane alergate la activ, ultimul chiar în 2024.

Olanda are în sfârșit prim-ministru: Dick Schoof, un pasionat de sport cu 18 maratoane la activ, ultimul în acest an

Formaţiunea de dreapta radicală olandeză condusă de Geert Wilders a reuşit luni să formeze un guvern de coaliţie de dreapta, care-l va avea ca prim-ministru pe Dick Schoof, un tehnocrat expert în chestiuni de securitate şi azil, care va conduce o echipă de miniştri cu experienţă politică, transmite agenţia EFE.

Potrivit raportului prezentat parlamentului, viitorul guvern va avea 15 miniştri şi, în pofida promisiunii iniţiale că jumătate vor fi tehnocraţi, în cele din urmă toţi provin dintr-unul din cele patru partide ale coaliţiei, respectiv cinci din formaţiunea de dreapta radicală Partidul pentru Libertate (PVV), patru din formaţiunea liberală Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD), patru din partidul creştin-democrat Noul Contract Social (NSC) şi doi din partidul ţărănesc de extremă dreapta Mişcarea Fermier-Cetăţean (BBB).

Noul executiv olandez, care nu-i va include pe Wilders şi nici pe vreunul dintre liderii celorlalte trei partide ale coaliţiei, va detalia în următoarele două luni programul de guvernare, după care se vor încheia cei aproape 14 ani de guvernare a liberalului Mark Rutte, care se va retrage din politica internă olandeză şi va prelua postul de secretarul general al NATO în octombrie, scrie Agerpres.

Controversatul Geert Wilders, omul care a câștigat alegerile dar nu face parte din guvern

Alegerile legislative desfăşurate în noiembrie anul trecut au fost câştigate de Partidul pentru Libertate (PVV), condus de Geert Wilders, după o campanie electorală în care acesta a criticat "dictatele" Bruxellesului, a cerut ieşirea Olandei din UE şi expulzarea migranţilor ilegali.

Lipsită însă de majoritate, formaţiunea sa de dreapta radicală a iniţiat negocieri de formare a unei coaliţii cu respectivele trei partide de dreapta. În discuţiile purtate luni la rând, aceste partide l-au forţat pe Wilders să renunţe la multe puncte din programul său politic, în special la partea eurosceptică a acestuia, abandonând astfel ideea organizării unui referendum pentru un "Nexit" după modelul Brexitului.

Geert Wilders a făcut un şir de alte concesii pentru a forma o coaliţie, acceptând inclusiv continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, asupra căruia se declarase împotrivă în campania electorală, iar în final a renunţat chiar şi la aspiraţia de a fi prim-ministru.

Un capitol la care Wilders a făcut mai puţine concesii este cel al combaterii migraţiei ilegale, partidul său urmând de altfel să preia Ministerul Imigraţiei, iar viitorul premier Dick Schoof este un funcţionar cu experienţă în chestiuni de securitate şi azil pentru migranţi.

Foto: Gelderlander / Stichting Zevenheuvelenloop

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!