Mayweather vs Pacquiao, al 9-lea "Meci al SECOLULUI" in istoria boxului! Vezi care sunt celelalte 8 confruntari cu acest titlu

Mayweather vs Pacquiao, al 9-lea "Meci al SECOLULUI" in istoria boxului! Vezi care sunt celelalte 8 confruntari cu acest titlu

► Mayweather - Pacquiao este in direct la ProTV, duminica de la 06:00
► Toata gala incepe de la ora 04:00 la ProTV

Doar 9 meciuri, incepand cu cel din 1927, dintre greii americani Jack Dempsey si Gene Tunney, au primit distinctia de "Meciul Secolului", conform publicatiei "The Ring Magazine".

Ultimul meci intitulat astfel a fost intre Mayweather si Oscar de la Hoya, in 2007, restul confruntarilor fiind inainte de 2000. Recordul de aparitii este detinut de Muhammad Ali, cu 3 meciuri, acesta fiind urmat de Mayweather, cu 2.

Iata "Meciurile secolului" desemnate astfel de prestigioasa revista newyorkeza:

* Jack Dempsey (SUA) - Gene Tunney (SUA), 22 septembrie 1927, la  Chicago. Un an dupa ce a pierdut titlul mondial al greilor, Dempsey il intalneste din nou pe Tunney in faţa a peste 100.000 spectatori. Aceasta revansa genereaza o reţeta de 2 milioane de dolari, record in epoca. Dempsey pierde din nou si isi incheie astfel cariera, cu 65 de victorii, 6 infrangeri si 11 egalitaţi.

* Joe Louis (SUA) - Max Schmeling (Germania), 22 iunie 1938, la New York. Din nou revansa, dupa ce cu doi ani in urma Schmeling i-a aplicat lui Louis prima infrangere din cariera. Meci disputat intr-un context geopolitic fierbinte, cu Louis primit inainte de lupta la Casa Alba de catre presedintele Franklin Delano Roosevelt: "Joe, avem nevoie de muschii tai pentru a bate Germania", i-a lansat el campionului. "Bombardierul negru" il doboara in numai 124 secunde pe Schmeling.

* Marcel Cerdan (Franţa) - Jake LaMotta (SUA), 16 iunie 1949, la  Detroit. Cerdan isi pune in joc centura mondiala la mijlocie contra "Taurului din Bronx", dar isi luxeaza umarul stang. Ignora durerea pana in rundul 9, cand nu mai rezista si abandoneaza. Revansa, stabilita pentru 2 decembrie acelasi an, nu mai are loc: iubitul celebrei cantareţe Edith Piaf moare la numai 33 de ani, pe 29 octombrie, intr-un accident aviatic in apropierea arhipelagului Azore.

* Mohamed Ali (SUA) - Joe Frazier (SUA), 8 martie 1971, la New York. Primul "Meci al secolului" din istorie, denumit altfel, pentru cei mai exigenţi si singurul. Decorul - Madison Square Garden, cu fotoliile de ring ca la o prezentare de Oscar: Frank Sinatra, Woody Allen sau Norman Miller. si Ali, si Fraser sunt neinvinsi. Primul, care a refuzat sa participe la razboiul din Vietnam, este simbolul contestaţiei politice, in timp ce al doilea devine purtatorul de drapel al conservatorilor pro-razboi. Fraser se impune, in unanimitate, la puncte, dupa 15 reprize brutale si intense, victorie care, pentru prima oara, trimite in spital invingatorul, nu invinsul. A fost, totodata, primul meci de titlu mondial profesionist televizat in Romania.

* Mohamed Ali (SUA) - George Foreman (SUA), 30 octombrie 1974, in Zair, la Kinshasa. "Rumble in the jungle" ("Bataia din jungla") intra in analele selectului "Meci al secolului" graţie mai mult decorului exotic, contextului si unei bine lucrate dramaturgii. Ali isi recupereaza titlul de campion mondial al greilor, invingandu-l pe Foreman prin KO in rundul 8.

* Mohamed Ali (SUA) - Joe Frazier (SUA), 1 octombrie 1975, la Manilla. Al treilea si ultimul episod dintr-o incredibila trilogie. Dupa doua confruntari (Frazier invingator in 1971, Ali in 1974), "decisiva" da prilejul uneia dintre cele mai epice lupte din istorie. La incheierea celui de-al 14-lea rund, Ali vrea sa abandoneze, dar omul lui din colţ nu vede sau nu vrea sa vada gestul. La incheierea pauzei, antrenorul lui Frazier decide sa-si opreasca elevul, care avea, practic, ambii ochi inchisi, cu figura tumefiata de lovituri. Ali, declarat invingator prin abandon, va marturisi mai tarziu ca acest meci a fost experienţa cea mai apropiata de moarte prin care a trecut.

* Marvin Hagler (SUA) - Sugar Ray Leonard (SUA), 6 aprilie 1987, la  Las Vegas. intre 1980 si 1987, Hagler este cel mai bun mijlociu din lume. Dar boxului sau i se reproseaza lipsa de stralucire, apreciindu-se ca doar un meci contra lui Leonard, retras de 6 ani, ar putea da un lustru palmaresului sau. "Sugar" eschiveaza in jurul lui Hagler, care nu reuseste nici macar sa-l atinga. O decizie controversata i-a adus lui Leonard titlul WBC al mijlociilor si l-a trimis pe Hagler la pensie, la 33 de ani.

* Mike Tyson (SUA) - Evander Holyfield (SUA), 28 iunie 1997, la Las Vegas. Unul dintre meciurile celebre ale istoriei pugilatului, mai ales, insa, in urma momentelor de nebunie ale lui "Iron Mike", care, in repriza a 3-a, ii smulge un varf de ureche adversarului. Dupa lungi minute de deliberari, lupta se reia, cu 2 puncte penalitate in dreptul lui Tyson. Acesta isi musca din nou adversarul, iar de data aceasta este descalificat si amendat cu 3 milioane de dolari.

* Floyd Mayweather (SUA) - Oscar de la Hoya (SUA), 5 mai 2007, la Las Vegas. De La Hoya, "Golden Boy"-ul boxului american, se inclina la puncte (scor strans, 115-113, 116-112, 115-113) in faţa lui Mayweather pentru titlul WBC la super-welter. Reţeta meciului: 130 milioane de dolari.

VIDEO PROTVPLUS.RO

Criza din Guvern a luat sfârșit. Coaliția are un nou acord, ministrul Sănătăţii va fi anunţat miercuri
BRAT
Modifică setările cookies