Al lor e fotbalul!

Probabil cel mai frumos gest de cand e lumea: "ASTA ATI PIERDUT!" 

Te avertizam. Urmeaza imagini socante si gesturi care iti vor face pielea de gaina. Lacrimi in ochi si momente in care o sa uiti sa respiri. Verifica-ti pulsul.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 29 Mai 2014, 10:00
Data actualizarii: Joi 29 Mai 2014, 09:42
La final o sa alerge sangele prin vene. Si o sa iti vina sa urli in gura mare, chiar daca e 3 dimineata si ai un vecin fioros deasupra: DA! ASTA E FOTBALUL!

Napoli. A aparut intr-o vara, in Sudul Italiei, de mult, mult de tot. Era 1926 cand napoletanilor li s-a facut pofta de fotbal cum ti se face pofta de celebra lor pizza Margherita, intr-o zi in care n-ai apucat sa mananci. 

Si au trecut anii, unul cate unul, veri dupa veri,  zile dupa zile, ceasuri dupa ceasuri. Al treilea oras din Italia, dupa Roma si Milano, se uita la trofeele castigate de eternii rivali ca niste copii la prajiturile de la cofetarie.

2 Cupe ale Italiei au mai alinat suferinta pana in momentul ACELA. Momentul pentru care te apuci de fotbal sau de cantat in tribune: Sa vina titlul, sa vina titlul!

Si-a venit.

Mai intai a venit EL. ZEUL, URIASUL, MAGICUL.
Adica Maradona.

 

De la Barcelona, a fost transferat la 6,9 milioane lire sterline – record la acea vreme. Cu Napoli, Mano de Dios, a facut spectacol. Spectacol!  

 

Condusa de Maradona, Napoli a castigat singurele 2 titluri din istorie in sezonul 1986/87 si in 1989/90, s-a clasat pe locul 2 in campionat de doua ori in 1987/88 si in 1988/89. Plus Cupa Italiei in 1987, (finalisti ai Cupei Italiei in 1989), Cupa U.E.F.A. in 1989 si Supercupa Italiei in 1990. Pluuuus c-a fost golgeterul Seriei A in 1987/88. 

Dar povestea asta nu e despre Maradona. Nici despre Napoli si pizza lor. E despre nebunii, nebunii astia minunati din tribune si probabil cel mai frumos gest din lumea asta.  In 1987 cand Maradona le-a adus titlul napoletanilor, primul titlu din istorie, orasul a innebunit.

Sute de mii de oameni au petrecut pe strazi. Sute de mii de oameni au simtit ca – FERICIREA lor are un numar si crampoane. 

Si toata lumea s-a mutat la cimitir.  Cu trofeul de campioana. Exact. La cimitir, unde pe zidurile celui mai trist loc din lume au scris pentru stramosii lor: ASTA ATI PIERDUT!

A fost cel mai socant si mai frumos gest totodata. Pentru toti stramosii care au murit inainte s-o vada pe Napoli campioana: ASTA ATI PIERDUT!


Multumim, FOTBAL!

Multumim ca ne faci sa visam, sa plangem, sa fim nebuni, sa ne urcam pe garduri, sa ne sunam tatii si bunicii dupa meciuri, sa ajungem primii la stadion si sa ni se para ca nu exista miros mai frumos pe lume decat gazonul proaspat ras.

Multumim, NEBUNIE CURATA!

Modifică setările cookies