Somon gratuit pe stadioane, 5.000 de profesionisti si un capitan muncitor pe santier. Cum vor feroezii sa bata Romania

Insulele Feroe Nationala
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 11 Octombrie 2015, 08:42
Data actualizarii: Duminica 11 Octombrie 2015, 08:55

Feroezii au doar 5.000 de jucatori legitimati, drepturile TV pentru campionat s-au vandut cu 2 milioane de euro, iar capitanul nationalei e muncitor pe santier. Chiar si asa, vor sa bata nationala Romaniei...

20 de victorii in 164 de meciuri jucate in istorie. Bilantul nationalei Insulelor Feroe nu este unul catastrofal, nici pe departe comparabil cu al Andorrei sau al nationalei San Marino. Insa ani de-a randul, nationala feroeza a fost vazuta, pe buna dreptate, precum un adversar extrem de accesibil, un simplu sac de box pentru nationalele europene in campaniile de calificare. Un procentaj de victorie de doar 12,1% se va afla, inevitabil, in coada oricarui clasament. Vorbim, totusi, despre o tara in care fotbalul se practica la nivel amator, in care pretentiile nu sunt atat de mari, o tara unde la meciurile echipei nationale, in capitala Torshavn, se imparte gratuit somon pentru ca fanii sa aiba cu ce „asorta” berile obligatorii.

„Ne dorim sa jucam fotbal”

Sunt doar 5694 de fotbalisti legitimati in Insulele Feroe, la o populatie de doar 46.000 de locuitori. Procentaj de 12,3%, aproximativ egal cu cel al victoriilor obtinute de nationala. Nu surprinde nici asistenta maxima la un meci al nationalei, disputat la Torshavn: doar 6642 de spectatori. Dar fotbalul feroez se afla intr-o metamorfoza remarcabila. Iar povestea incepe odata cu numirea lui Lars Olsen pe banca nationalei, in 2011. Fost international danez, cu 84 de selectii in nationala, Olsen a fost chiar capitanul echipei care venea de pe plaja si cucerea primul si singurul trofeu important al nordicilor in istorie: Euro 1992. Rezultatele au fost vizibile: feroezii au obtinut cea mai categorica victorie din istorie, 4-1 cu Gibraltar, dar si doua victorii contra Greciei, cele mai prestigioase din cei 27 de ani in care feroezii au jucat fotbal ca nationala afiliata UEFA.

In joc, schimbarea e clara si a putut fi observata hands-on de suporterii Romaniei, chiar la meciul de la Ploiesti. Condusa cu 1-0, natonala nordica nu a stat sa absoarba presiunea precum un burete, ci a iesit la joc, fiind extrem de periculoasa. „Avem jucatori care vor, pot si sunt dornici sa joace fotbal. Ne dorim sa jucam fotbal. Asta era problema feroezilor, ei nu credeau ca pot juca fotbal. Sau nu aveau credinta ca pot fi buni. Ei bine, sunt buni”, explica Joannes Jakobsen, fostul capitan al nationalei feroeze si actualul asistent al lui Lars Olsen.

Fróði Benjaminsen, captain of the Faroe Islands' national football team, has returned to his day job as a carpenter...

Posted by FSF - The Faroe Islands Football Association on Thursday, 20 November 2014


Capitanul, muncitor pe santier

Declaratia pare o adevarata nebunie in conditiile in care capitanul Frodi Benjaminsen este muncitor calificat, el revenind pe santier imediat dupa victoria cu Grecia de la Atena, din noiembrie anul trecut. Mai mult, fundasul dreapta Naes lucreaza ca avocat, iar marcatorul din esecul cu Ungaria de joi, Jacobsen, este electrician. Dar lucrurile nu stagneaza. 11 jucatori din lot sunt stranieri, majoritatea fiind ajutati sa ajunga in Danemarca de Olsen. Majoritatea au intre 21 si 25 de ani, iar mediul profesionist din Danemarca i-a ajutat sa creasca. 

Daca in Romania, in Liga 1, drepturile TV pe un sezon au ajuns la 30 de milioane de euro pe an, in Feroe ele costa de 15 ori mai putin. Dar chiar si asa, contractul semnat in 2013 cu televiziunea feroeza a reprezentat o crestere de nu mai putin de 600% fata de vechea intelegere. Iar regulile s-au inasprit: jucatorii trebuie sa semneze contracte de profesionisti daca vor sa joace in prima liga, lucru de neconceput in urma cu zece ani, potrivit jurnalistului englez Joe Sharrat.


Brazilienii din Feroe

Cu toate acestea, nivelul este inca slab. Dar campionatul e din ce in ce mai interesant, desi are o medie de doar 500 de spectatori pe meci. Suficient incat BBC sa trimita o echipa pentru a cerceta modul in care se joaca acolo. Concluziile? Cel putin interesante. 25 de stranieri evolueaza in Feroe, printre care doi brazilieni. Clayton Soares do Nascimento are 36 de ani si joaca de 13 sezoane in Insulele Feroe. A schimbat patru cluburi, dar nu si-a dorit niciodata mai mult. Antonimul sau este Alex Jose dos Santos. Fundasul a fost pacalit de un agent care l-a dus pe Kleberson la Manchester United. „Un vis a fost implinit, de ce sa nu urmeze al tau?”, i-a spus acesta. In 2005, dupa cateva meciuri, a plecat in Brazilia, jurandu-si ca nu se va mai intoarce. Dupa 10 ani, are o nevasta din Feroe si doi copii, plus pasaport feroez. „Imi plac oamenii de aici. In Brazilia, daca umbli cu bani dupa tine, esti injunghiat. Aici n-ai nicio treaba”, spune brazilianul. O realitate normala. La fel ca si cea fotbalistica. Insa dupa doua victorii cu Grecia, feroezii sunt la fel de fericiti de parca ar fi castigat grupa. Un rezultat pozitiv cu tricolorii, duminica, ar fi un bonus. Pot, insa, oare sa se puna in calea nevoii de puncte a echipei lui Iordanescu? Ramane de vazut...

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!