Senzational! Inchisoarea de maxima securitate care arata ca un hotel! Cei mai periculosi infractori, inchisi intr-un loc fara gratii sau camere de supraveghere. Cum arata

Senzational! Inchisoarea de maxima securitate care arata ca un hotel! Cei mai periculosi infractori, inchisi intr-un loc fara gratii sau camere de supraveghere. Cum arata

Inchisoarea Halden din Norvegia este cu siguranta un loc aparte! 

Poate fi confundata de afara cu un spital sau cu o scoala. Nu exista gratii la ferestre, nu exista turnuri de supraveghere pe ziduri, nici sarma ghimpata sau gard electric. La Halden nu exista camere de supraveghere pe holuri, in camere, in clase sau ateliere.

Ocupand o suprafata de 30 de hectare in inima unei paduri de conifere din Norvegia, penitencialul Halden este diferit orice alt centru de detentie din intreaga lume. Acolo, condamnatii sunt respectati si traiesc, probabil, mai bine decat in libertate.

La nivel mondial, majoritatea penitenciarelor sunt supra-aglomerate, iar detinutii se plang de conditiile inumane de detentie! Nu si la Penitenciarul Halden, din Norvegia. Aici detinutii au celule comparabile cu apartamentele de fita din hotelurile de lux, au sala de forta, sauna, panou de escalada si isi gatesc singuri mancarea.

Fiecare celula are 12 metri patrati si e locuita de un singur detinut, are minibar si televizor cu ecran plat. Camera este utilata cu mobila moderna si cabine de dus generoase, iar la 10 celule exista si o bucatarie si o sufragerie, unde detinutii se pot relaxa.

Cel mai surprizator lucru este ca intre infractori si gardieni nu exista relatia tensionata din alte inchisori. Aici, acestia mananca si fac sport impreuna, iar gardienii nu poarta arme. Jumatate dintre paznici sunt femei, conducerea penitenciarului considerand ca in acest mod este redusa agresivitatea celor inchisi.

La Halden ajung cei mai periculosi indivizi ai societatii, de la criminali, la violatori, pana la asasini si la talhari. Datorita acestui regim de detentie rata de incarcerare la nivel de populatie este in Norvegia de 75/100.000, aceasta fiind cea mai mica rata din lume. In SUA rata este de 700/100.000.

Inchisoarea Halden s-a deschis in anul 2010 si a costat statul norvegian echivalentul a 252 milioane de dolari.

FULLSCREEN
Galerie Foto
  • /

VIDEO PROTVPLUS.RO

Europa înăsprește măsurile pentru combaterea COVID-19. Mărturisirile unor români plecați peste hotare
BRAT

Modifică setările cookies