Promo

(P) Topul celor mai mari rivalități din lumea fotbalului internațional

Despre rivalitățile din lumea fotbalului toată lumea știe că sunt unele din cele mai extraordinare și mai fascinant de urmărit rivalități din toate sporturile.

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 19 Aprilie 2022, 12:40
Data actualizarii: Marti 19 Aprilie 2022, 13:32

Aceste rivalități au o istorie lungă și de-a lungul timpului au avut influențe politice, culturale și sociale. În general, cele mai mari rivalități au loc între țări apropiate din punct de vedere geografic, dar există și multe excepții de la această regulă. Hai să vedem în continuare care sunt câteva rivalități pe care orice pasionat de acest sport ar trebui să le cunoască, mai ales înainte să cumpere biletul zilei fotbal pentru a paria pe echipa preferată.

1. Argentina versus Brazilia

Când vine vorba de fotbal și America de Sud, nu putem să nu ne gândim la Argentina și Brazilia. Acestea sunt două din țări care au dăruit lumii mulți sportivi de excepție și în același timp două rivale a căror relație de concurență este vestită pe întreg globul pământesc. Rivalitatea lor este des numită și ca Bătălia dintre Americi și a fost de nenumărate ori descrisă ca esența rivalității din fotbal. Era de așteptat ca aceste două țări să se transforme în dușmani de temut și la fotbal, mai ales dacă ne gândim la disputele politice și la relația comercială care lasă de dorit dintre ele. Dar nimeni nu s-ar fi așteptat la un asemenea război în care s-au purtat deja peste 100 de bătălii cu mingea de fotbal.

2. Anglia versus Scoția

Se spune despre rivalitatea dintre Anglia și Scoția la fotbal că ar fi una din cele mai vechi din istoria acestui sport. Totul a început de la faptul că aceste două țări împărtășesc aceeași insulă și atât englezii, cât și scoțienii, sunt considerați părinții fotbalului. Primul meci de fotbal dintre Anglia și Scoția datează din anul 1872 și este primul meci internațional de fotbal din lume și la fel ca în cazul Argentinei și Braziliei, conflictul dintre Anglia și Scoția este alimentat și de temele politice pe care și le dezbat aceste două țări de secole încoace.

3. Franța versus Italia

Primul meci de fotbal purtat între Frața și Italia datează din anul 1910. Aceste două țări au avut mereu o relație de dragoste cu de-a sila între ele, lucru care s-a reflectat și în sport. În timp ce fiecare din ele o admiră pe cealaltă pentru vinurile pe care le produce, mâncarea absolut excelentă, arta impresionantă și performanțele la fotbal, niciuna dintre ele nu se lasă mai prejos și nu acceptă sub nicio formă să-și recunoască inferioritatea.

4. Mexic versus SUA

Rivalitatea dintre Mexic și SUA în ceea ce privește fotbalul este puțin diferită decât în cazul altor țări pentru că nu izvorăște din gelozie sau ură, ci din pur respect. Echipele naționale de fotbal ale acestor două țpri se luptă de zeci de ani pentru titlul de Regii CONCACAF-ului și pentru a pune mâna pe coroană, fiecare dintre ele joacă fiecare meci cu o pasiune și o intensitate greu de egalat.

5. Danemarca versus Suedia

Se presupune că rivalitatea dintre Danemarca și Suedia a început în anul 1913, când echipele naționale ale acestor țări au jucat una împotriva celeilalte în anul 1913. Și de atunci, și până în 1992, când Suedia a câștigat primul său meci în cadrul unui campionat european, iar Danemarca a câștigat titlul de campioană, războiul dintre cele două țări doar a escaladat. Pentru noi pe de altă parte, fanii fotbalului, acest război nu este deloc unul care ne dorim să înceteze, mai ales că este pur și simplu un deliciu să privim cum se luptă Suedia și Danemarca aproape la fiecare Cupă Nordică sau Campionat European organizate în ultimii 100 de ani.

6. Germania versus Olanda

Se crede că rivalitatea dintre Germania și Olanda a apărut în anul 1974, când Olanda a pierdut în fața Germaniei de Vest, la Cupa Mondială, cu 2 la 1. Dar există și zvonuri cum că cele două țări ar purta resentimente una față de cealaltă încă de pe vremea celui de-al doilea război mondial. Și chiar dacă nu este adevărat, în orice caz, rivalitate există și nu așa, de intensitate moderată, așa cum este cazul altor țări, ci la un cu totul alt nivel, unul din cele mai memorabile momente având loc în anul 1990, în timpul finalei de la Cupa Mondială, când jucătorul olandez Frank Rijkaard l-a scuipat pe germanul Rudy Voller.

Decizia ONJN nr.1067/23.06.2016

Modifică setările cookies