Cele două Craiove după "Cele două Diane" de Alexandre Dumas – tatăl. Leo Badea scrie despre Derby-ul Olteniei

Universitatea Craiova Craiova FCU Craiova Ion Oblemenco leo badea Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 14 Februarie 2022, 16:41
Data actualizarii: Luni 14 Februarie 2022, 18:00

O să mă întrebați ce legătură are fotbalul cu celebrul și inegalabilul scriitor francez Alexandre Dumas-tatăl (tradus în peste 100 de limbi). De ce n-am ales, de exemplu, cei trei mușchetari și am ales Cele două Diane?

de Leo BADEA

Simplu, pentru că Dumas scrie despre o poveste de dragoste între Diana, o fată de rege, mai exact, Regele Henric al II-lea al Franței și a metresei acestuia, Diana de Poitires, și un fiu de conte Gabriel de Montgommery. 

Cele două Diane, adică una bună la inimă, după cum o descrie Dumas, alta pierdută în negura timpului. La fel ca și în carte, în Craiova lumea s-a împărțit rapid în două tabere. Lupta oltenilor nu mai este cu granzii fotbalului românesc, ci s-a transformat într-o luptă oarbă pentru culori, siglă, palmares, fani etc. Fiecare dintre cele două tabere încearcă să te atragă de partea lor. Acum începe greul.

Care dintre cele două Craiove este Diana cea bună?

Dacă stai de vorbă cu Adrian Mititelu cu siguranță îi dai dreptate. El este cel care s-a luptat cu morile de vânt ale perioadei, aici mă refer nu numai la conducerea FRF de atunci, dar și de mai marii oltenilor. Mititelu senior susține că politicul l-a forțat să retrogradeze și să-i blocheze nu știu ce mare proprietate care valora o avere.

Prin blocarea terenului respectiv l-a lăsat pe Mititelu fără lichidități, și, fiind nesolvabil, a fost împins spre retrogradare. Bine, nu uităm nici povestea dintre Mititelu și Pițurcă. Aici telenovela continuă și o să rămână fără îndoială o mare necunoscută. Nu îmi propun să fac eu lumină în cazul acesta. Are cine să judece și să dea verdicte.

Cert este că Mititelu a retrogradat iar Craiova a rămas fără echipă în prima ligă. În România se spune că oltenii sunt caracterizați de un orgoliu infinit și nemărginit. Orgoliile uriașe au făcut ca la o întâlnire de taină între Mititelu și primărița Olguța Vasilescu să se termine cu înjurături. Așa s-a născut ideea de a face o echipă susținută foarte puternic politic.

Cum la FRF era perioada ”ORICE ESTE POSIBIL” cei care au venit cu jalba în băț au primit un loc în liga a doua. Cum s-a putut așa ceva? Uite așa. Dacă ar trebui să facem lumină în cazul acesta ne-ar trebui mii de pagini și tot n-am elucida misterul.

Dacă stai de vorbă cu Pavel Badea, Sorin Cârțu sau Mihai Rotaru, cu siguranță le dai și lor dreptate. Nici Mititelu n-a fost ușă de biserică. Asta este cert. Acum problema este că, și în cazul celor două Diane, care este cea bună? Dacă ajungi la Craiova, încă din gară ești luat în primire cu întrebarea ”ești cu Mititelu sau cu Craiolguța?” Lumea la Craiova a înnebunit de tot. 

Am auzit povești cu bătăi între rude, sau chiar frați, pe tema ”care este CU ADEVĂRAT UNIVERSITATEA CRAIOVA?” O să-mi spuneți că la Craiova au mai fost 2 echipe. Da, este adevărat, numai că uitați să spuneți că Electroputere Craiova era considerată din start a doua echipă ca importanță la Craiova. Exista rivaliate, dar acum este vorba de ură. Se urăsc frații între ei din cauza unor orgolii idioate.

Azi, 14 februarie, de ziua îndrăgostiților, geniali sau imbecili, depinde din ce punct de vedere privești, cei de la LPF, au pus meciul dintre UCV și FCU. La Craiova este stare de urgență. Cred că ar trebui deplasate batalioane de jandarmi la Craiova pentru a se menține liniștea și ordinea în oraș. Câtă tensiune, câte patimi poate să nască acest sport numit fotbal.

Câte orgolii și nebunii se nasc pentru mai nimic. Oltenii sunt pregătiți să se sfâșie între ei pentru a dovedii că ei sunt cei adevărați. Pentru mine, acest jalnic spectacol, mă transformă dintr-un fan înfocat al fotbalului, într-un om care participă neputincios la o încleștare imbecilă între două tabere. La orice oră mă treziți pot recita, ca pe o poezie, primul 11 al CRAIOVEI MAXIMA:

LUNG - NEGRILĂ, TILIHOI, C. ȘTEFĂNESCU, UNGUREANU - ȚICLEANU, DONOSE, BELDEANU, BALACI - CRIȘAN, CĂMĂTARU și rezervele,  CÂRȚU, GEOLGĂU sau IRIMESCU.

Soluția, în opinia mea, este una singură, unificarea celor două echipe. Nu sunt de acord cu ideea că orașul poate suporta două echipe. De ce este nevoie de două echipe în Craiova? Cine răspunde pentru haosul care se va instaura azi în Craiova? Cine plătește pentru capetele sparte? De ce să trăiască ceilalți cetățeni în teroare, zile, ca cea de azi, închiși, baricadați de frică în casă? 

De ce trebuie să existe două tabere în oraș care se hăituiesc pur și simplu!? Am să mă uit la spectacolul oferit gratis de CELE DOUĂ CRAIOVE cu speranța că cei de la jandarmerie să reușească imposibilul și să țină la distanță cele două tabere care se urăsc de moarte în această frumoasă zi a îndrăgostiților

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!