Horia a ajuns la peste 8000 de metri! Povestea muntelui care a ucis 24 de oameni! Urmeaza marea incercare: EVEREST!

Cucerim Everestul!
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 15 Aprilie 2014, 16:25
Data actualizarii: Vineri 18 Aprilie 2014, 13:52

►In numele lui PIRLO! Benfica – Juventus, joi 22:00, in direct Sport.ro si Voyo.ro!

Horia si echipa sau au ajuns in tabara de baza a muntelui Shisha Pangma (fata nordica), aflata la 5.600 de metri altitudine. Ei se afla aici pentru aclimatizare la altitudine extrema. “Nici n-am avut timp sa mancam. Astazi suntem ok”.

Alpinistii Horia Colibasanu (Romania) si Peter Hamor (Slovacia) au ajuns pe 13 aprilie in tabara de baza a muntelui Shisha Pangma din Himalaya, Tibet (8.027m inaltime), unde se afla pentru aclimatizare la 8.000 de metri.

Horia si Peter compun echipa de expeditie romano-slovaca al carei scop este ascensiunea Muntelui Everest (8.848m) in stil alpin – fara oxigen suplimentar si fara serpasi – pe ruta nordica. Cei doi alpinisti sunt insotiti in aceasta ascensiune, pe Shisha Pangma, de inca un roman (Justin Ionescu) si un slovac.

Butoaiele cu echipament, care au fost carate cu iacii pana in tabara de baza, cantaresc aproximativ o tona.

Ieri a fost o zi friguroasa si cu vant, temperatura ajungand la – 10 grade la baza muntelui. Alpinistii au fost obositi din cauza drumului, a temperaturii scazute si a dificultatii instalarii taberei in conditii de vant.

“Nici n-am avut timp sa mancam. Dar astazi sintem ok, ne-a trecut si durerea de cap”, a transmis Horia astazi, prin SMS.

 Shisha Pangma, cel mai mic dintre giganti 

Shisha Pangma este al 14 cel mai inalt multe din lume, fiind cel mai mic varf de peste 8000 de metri. Desi inaltimea sa difera, existand o adevarata disputa pe aceasta tema, ultimele masuratori l-au situat la 8027 de metri.

Numele muntelui are mai multe semnificatii, aparand cateva variante de traducere de-a lungul timpului. "Campia cu iarba" este una din traducerile oferite de geologistul Toni Hagen, desi Shisha inseamna "pieptene" sau "lant muntos".

O alta explicatie este oferita de Guntram Hazod, care a tradus numele muntelui in "carnea unui animal care a murit de cauze naturale". Conform legendei, o zapada abundenta a cazut intr-un an, acum mult timp, omorand aproape toate animalele din zona, oamenii trebuind sa consume carnea acestora.

Muntele mai are un nume, in sanscrita, "Gosainthan", care inseamna "Locul celor sfinti".

 24 de victime si doar 5 'victorii" in ultimii 15 ani 

Pana in 2009, 24 de oameni au murit incercand sa urce pe Shisha Pangma, unii dintre ei alpinisti cu experienta. Exista doua rute de a ajunge pe varf, una dintre ele prin nord, iar cealalta prin sud-vest, insa aceasta necesita experienta si pregatire foarte mari.

Varful a fost cucerit prima data pe 2 mai 1964, de catre un chinez, echipa fiind formata din nu mai putin de 9 oameni. Doar 5 ascensiuni au avut loc dupa anul 2000, acestea fiind realizate in 2002, de Park Jun Hun si Kang Yeon Ryoung si de o alta echipa, formata din 5 sloveni, din care doar unul a parcurs ultimii 200 de metri.

Celelate ascensiuni au avut loc in 2004, 2005 si 2011, ultima fiind realizata de Ueli Steck, elvetianul care a venit sa il salveze pe Horia cand acesta l-a pierdut pe fostul sau coleg de expeditie, Inaki Ochoa de Olza.

 

 

 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!