Horia Colibasanu Cucerim Everestul!

Daca nu cucereste Horia muntele, il cucereste muntele pe Horia! Vremea de pe Everest a inchis definitiv sezonul! VIDEO


Echipa romano-slovaca a fost prima din acest sezon de ascensiuni din Himalaya care a reusit sa atinga un varf de 8.000 de metri – Shisha Pangma (8.027m) – dupa debutul dezastruos al sezonului, pe Everest.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 23 Mai 2014, 17:11
Data actualizarii: Vineri 23 Mai 2014, 17:33

Horia Colibasanu si Peter Hamor coboara de pe Muntele Everest, de la altitudinea de 7.600m, din cauza vantului puternic. Nu s-a facut nicio ascensiune fara oxigen imbuteliat pe Muntele Everest in acest sezon, tocmai din cauza vremii. Horia Colibasanu se intoarce acasa, cu un succes: Shisha Pangma (8.027m), al saptelea varf de 8.000 de metri din palmares.

"Am urcat astazi timp de 6 ore. Am ajuns pana la 7.600m. Vantul bate puternic. Prognoza arata ca vremea se va strica. E practic imposibil, pentru noi, cei care urcam fara butelii cu oxigen, sa atingem varful si sa si coboram, in aceste conditii”, a transmis Horia vineri, 23 mai, prin telefonul cu satelit. Nu mai e nimeni sus, fara oxigen imbuteliat. Nu urca nimeni pe Everest astfel, in acest sezon”, a completat alpinistul.

O ascensiune cu ghizi costa si $120.000


In 2014, gratie evolutiei tehnologiei si a conditiilor de asistenta la altitudine, doar ascensiunile fara ajutorul oxigenului imbuteliat si neasistate de ghizi mai au valoare de performanta. Potrivit National Geographic, “circa 90% dintre cei care urca pe Everest sunt clienti ghidati, care platesc intre $30.000-$120.000 ca sa fie urcati pe varf”.

Horia Colibasanu si Peter Hamor au inceput, pe 14 mai, ascensiunea spre varful Everest (8.848m), cel mai inalt din lume, fara oxigen suplimentar si fara Sherpasi. Din cele aproximativ 6.000 de ascensiuni reusite ale Muntelui Everest, pe parcursul a 60 de ani, doar 173 au fost realizate fara oxigen suplimentar, adica 3%, potrivit lui Eberhard Jurgalski, o autoritate in domeniu*.

Vremea a inchis sezonul pe Everest


Din cauza vantului puternic, care a suflat si cu 100km/ora, “toate expeditiile comerciale au fost tinute pe loc, iar montarea corzilor in taberele superioare s-a oprit din cauza vremii (pentru o vreme – n.n.)”, potrivit Explorersweb.com, un site de specialitate care monitorizeaza cele mai importante expeditii din intreaga lume.

Sezonul de ascensiune a Muntelui Everest din primavara lui 2014 a debutat cu o avalansa pe ruta sudica (Nepal), care a produs un numar-record de decese in istoria muntelui, in data de 18 aprilie. Autoritatile nepaleze au inchis ruta pentru ascensiuni, ca urmare a acestui eveniment.
 

Modifică setările cookies