OPINIE Sper să scapi, Simona! La ce a condus „deromânizarea” singurului număr unu WTA pe care țara noastră l-a dat vreodată

Simona Halep Simona Halep audieri Simona Halep TAS Tenis
Marcu Czentye
Data publicarii: Marti 05 Martie 2024, 18:14
Data actualizarii: Marti 05 Martie 2024, 18:16

Au început audierile Simonie Halep în Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Elveția. 

32 de ani sunt destui pentru a face un bilanț. 

Săptămâna în care Simona Halep va fi audiată la TAS a început, iar fostul număr unu WTA nu știe dacă se antrenează pentru revenirea în tenis sau din simpla plăcere de a practica acest sport.


Simona Halep, față în față cu TAS: se retrage sau nu la 32 de ani?

La incertitudinea care a dominat viața Simonei Halep în ultimele 16 luni au condus mai mulți factori. S-a vorbit despre neglijență - personală și de echipă -, despre dorința Simonei de a se dezice complet de România, despre posibila viclenie a antrenorului Mouratoglou, dar, inevitabil, și despre conspirații absurde conform cărora Halep ar fi fost „otrăvită” cu Roxadustat de persoane care i-ar fi vrut răul. 

Înainte să meargă la Lausanne, Simona Halep are ca obiectiv primirea unei pedepse micșorate care să-i ofere șansa de a nu se retrage definitiv din tenis la treizeci și doi de ani. 


Greșelile Simonei Halep

E ușor să o judecăm pe Simona Halep. Să spunem că a fost lipsită de viziune când i-a angajat simultan pe Daniel Dobre și Adrian Marcu, neștiind cu exactitate ce își dorește de la ultima parte a carierei în tenis.

Putem să îi bănuim nehotărârea din faptul că dubla ruptură musculară suferită la Roma, în 2021, urmată de câteva rezultate neconvingătoare au făcut-o să vrea să se retragă, în februarie 2022. 

O putem suspecta de o grabă în procesul de angajare a lui Patrick Mouratoglou ca antrenor - tehnician care a confirmat personal că nu o anunțase pe Serena Williams că vrea să încheie parteneriatul înainte de a începe antrenamentele alături de Simona Halep.  

Zor a fost și în procesul de încheiere a colaborării cu românii din echipa sa, inclusiv cu Teo Cercel - preparatorul fizic care i-a fost alături din perioada în care ataca intrarea în top 100 WTA. 

Sunt greșeli omenești de gestiune care nu fac neapărat parte din fișa postului unui tenismen profesionist și care pot fi și mai ușor înțelese în cazul unei jucătoare care a avut mereu în jurul său o echipă numeroasă, gata să o ajute la orice oră pentru a-i mări capacitatea de concentrare la ceea ce conta mai mult - jocul de tenis.


2 lucruri sunt sigure: Simona Halep va rămâne cu reputația pătată, dar și cea mai bună jucătoare din istoria tenisului feminin

Simona Halep are acum în față două nevinovății de dovedit - lipsa intenției de a fi consumat Roxadustat și demontarea problemelor din pașaportul biologic -, ambele invocate într-un raport monstruos de 126 de pagini, întocmit de ITIA, care o vrea pe româncă suspendată din tenis până în octombrie 2026.

Va putea sau nu să o facă, două lucruri sunt certe: Simona Halep va rămâne cu reputația pătată de acest scandal întins sinuos în trei ani diferiți (2022 - 2024), dar și cea mai bună jucătoare din istoria tenisului feminin de până în prezent.


Simona Halep, un simbol al luptei nesfârșite, un nou suflu în istoria modernă a sportului românesc

Campioană la Roland Garros, câștigătoare incontestabilă la Wimbledon și cu 24 de trofee ridicate deasupra capului în circuitul de elită al tenisului feminin, Simona Halep nu merită nicidecum să fie „anulată” din inimile iubitorilor sportului românesc, indiferent de verdictul Tribunalului de Arbitraj Sportiv.

8 ani petrecuți în top 10 WTA, o semifinală dramatic pierdută în Fed Cup și mândria de a avea o jucătoare din țara noastră care să o învingă pe Serena Williams într-o finală de Grand Slam nu ar trebui să fie ușor uitate.


Simona Halep și România, o relație mixtă

Petele puse pe renumele Simonei Halep au însingurat-o pe constănțeancă. Mutată în Dubai și cu o relație mai restrânsă din punct de vedere emoțional cu România, în raport cu anii precedenți, dubla campioană de Grand Slam plătește - poate prea scump - costul erorilor comise. 

Are motive să creadă că românii nu i-au fost alături la greu, dar s-a declarat mulțumitoare pentru miile de mesaje de susținere pe care le-a primit din partea conaționalilor, de când ITIA a separat-o de lumea tenisului profesionist. 


Indiferent de rezultatul stabilit de TAS, îmi voi aminti mereu cu plăcere și, ca iubitor al sportului, îi voi rămâne recunoscător Simonei pentru nopțile nedormite în care am urmărit-o câștigând în SUA și în Canada, pentru setul câștigat cu 6-0 împotriva Serenei Williams, pentru finala Roland Garros în care a luptat admirabil împotriva Mariei Sharapova, dar și pentru meciul său perfect, în care a spulberat-o pe Serena în 56 de minute pe Terenul Central de la Wimbledon, care i-a convenit cel mai mult, în întreaga sa carieră de aproape trei decenii. 

Eu unul sper să scapi, Simona! 


Halep / Pavel vs. Graf / Agassi va fi LIVE pe Pro Arena și VOYO (15 iunie 2024)

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!