„Simțeam că mă pierd. Acum, numerele nu mai există.” Ana Bogdan dezvăluie ce i-a adus un sezon 2022 extraordinar în circuitul WTA

Ana Bogdan Tenis WTA Tenis WTA Romania Transylvania Open 2022 Turneul WTA 250 de la Cluj-Napoca Tenis
Marcu Czentye
Data publicarii: Luni 17 Octombrie 2022, 12:11
Data actualizarii: Luni 17 Octombrie 2022, 12:07

Ana Bogdan a explicat câteva dintre secretele care au stat în spatele ascensiunii sale formidabile din a doua parte a stagiunii 2022, în circuitul WTA. 

Ana Bogdan (29 de ani, 46 WTA) se bucură de cea mai înaltă clasare a carierei, în ierarhia mondială, dar succesul nu a venit peste noapte, ci grație unei călătorii interioare ale cărei efecte pozitive s-au manifestat inclusiv pe teren.

Sportiva din Sinaia a jucat finală în turneul WTA 250 de la Varșovia, după care a câștigat competiția WTA 125k de la Iași, primul său trofeu în circuitul de elită al tenisului feminin. Semifinalistă la Portoroz și Parma, Ana Bogdan s-a oprit în primul tur la Transylvania Open, anulându-și șansele unei amintiri excepționale, dar va juca pentru România în Cupa Billie Jean King, înainte de a pune punct unei stagiuni în care s-a maturizat enorm, din punct de vedere profesional. 

Anul 2022 i-a adus Anei Bogdan primul titlu WTA 125k și o finală de turneu WTA 250, jucată la Varșovia

Într-un interviu acordat Treizecizero, Ana Bogdan a vorbit despre modalitatea în care a încetat să se raporteze la tenis prin numere. „Numerele nu mai există. În momentul în care am spart din nou acea barieră în Top 100 și tot câștigam, câștigam, era atâta bucurie în joc, că dădeam cu atâta poftă în minge, cum voiam eu, unde voiam eu, cât de tare voiam eu. Jucam liber, simțeam că am libertate de a crea și de a mă exprima pe teren.

Pentru că așa fac și artiștii, nu? Când unul compune un cântec, nu cred că îi spune altul cum să facă. Îi trebuie liniște, acea sclipire – care e a lui. Pe teren ești tu, dacă nu ești capabil să aplici ce spune antrenorul, nu ajungi nicăieri. E o luptă în capul tău: aoleu, poate trebuia să fac ca el, îți trec o mie de gânduri prin minte și deja a trecut setul pe lângă tine,” a spus Ana Bogdan, reliefând impactul atitudinii abordate asupra unui meci de tenis profesionist. 

„Dar cum am ajuns acolo? Păi, pentru că la fiecare meci în parte, pentru mine era o bucurie să joc. În fiecare meci, nu mă interesa rezultatul, mă interesa să joc cu poftă, să dau în minge 100% și să știu că joc pentru mine, să-mi placă mie ce fac acolo. (…) Astea cred că sunt cele mai importante lucruri care te ajută să crești. Și clasamentul a venit de la sine,” a motivat Ana Bogdan relevanța mentalității potrivit căreia concentrarea pe proces e mereu mai utilă decât focalizarea pe rezultat. 

„Erau niște temeri, niște îndoieli legate de potențialul și limitele mele.”

Explicându-și punctele nevralgice apărute încă din copilărie, asupra cărora a lucrat pentru a avea stagiunea de succes pe care a făcut-o în 2022, Ana Bogdan a adăugat: „Erau niște temeri pe care eu le aveam, niște îndoieli legate de mine, de potențialul meu, de limitele pe care le am. Tot timpul simțeam că mă lupt acolo cu mai multe lucruri decât ar fi necesar, și nu le mai gestionam. Ne lovim de foarte multe lucruri de genul ăsta.

Ok, nu trebuie să ții cont de ele, dar când eram copil mă afectau. Și cumva îți trag din încrederea sau seninătatea pe care o ai când ești copil, când chiar crezi în visul tău și îți dorești să fii acolo,” a spus Ana Bogdan. 

Lupta psihică, factorul amintit de Ana Bogdan ca primordial, în ascensiunea sa

„Mă antrenez șase ore pe zi, am antrenor de pregătire fizică foarte bun, am antrenor de tenis foarte bun, rezultatele sunt bune. Dar eu cedez la scor strâns. Acolo nu e vorba că nu ești antrenat, e vorba de mental. Și atunci mi-am dat seama că la fel cum lucrez pe parte fizică, trebuie să lucrez și pe mental. Și încercam să așez piesele de puzzle, să-l duc la bun sfârșit.

Dar în final tot tu ești acolo pe teren, ești tu cu fricile tale, cu îndoielile tale și cu gândurile tale, pe care dacă nu știi să le controlezi, te controlează ele pe tine. (…) Persoanele cu care am lucrat, chiar și cei din familie, oamenii apropiați, își dădeau cu părerea, și e normal să ai opinii diferite, dar simțeam că parcă nu mai știu ce vreau, nu știu cine sunt. Simțeam că mă pierd.

Simt că a fost mai degrabă o călătorie către mine în ultimele luni. A fost o decizie pe care am luat-o eu, pentru că simțeam nevoia să fiu mai atentă la nevoile mele pe teren; și la ce nevoi are corpul meu, că nu mă mai pot antrena cum mă antrenam când aveam 16-18 ani. Să fiu mai atentă la cum mă pregătesc, cum mă recuperez.

Simțeam nevoia să descopăr lucrurile astea. E foarte important să ai opinia unui om de specialitate, sunt de acord, dar în același timp cred cu tărie că trebuie să te asculți și pe tine,” a completat Ana Bogdan, care a subliniat importanța de a aborda inclusiv pe cont propriu marile probleme, într-o carieră de jucătoare profesionistă de tenis. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!