GALERIE FOTO Elina Svitolina și compatrioții ei le cer tenismenilor ruși să condamne regimul de la Moscova pentru a mai putea juca tenis

Elina Svitolina declaratie Elina Svitolina razboi ucraina rusia Tenis
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 21 Aprilie 2022, 11:15
Data actualizarii: Joi 21 Aprilie 2022, 11:21

Elina Svitolina le cere tenismenilor ruși și belaruși să condamne războiul din Ucraina, pentru a contribui la accelerarea sfârșitului acestuia. 

Elina Svitolina s-a retras temporar din tenis, acuzând dureri la nivelul spatelui și probleme fizice cauzate de lipsa de somn experimentată de la izbucnirea războiului desfășurat pe teritoriul Ucrainei.

După 57 de zile de la izbucnirea invaziei armatei rusești pe teritoriul țării vecine, jucătoarea din Ucraina le cere WTA, ATP și Federației Internaționale de Tenis să le interzică accesul sportivilor ruși și belaruși care susțin regimul liderilor Putin și Lukashenko. 

Cerința Svitolinei pare să aibă șanse de izbândă foarte mici, după ce WTA și ATP au condamnat decizia oficialilor de la Wimbledon de a nu permite jucătorilor ruși și belaruși să participe în ediția din acest an, invocând că aceasta ar fi descriminare la adresa indivizilor considerați absolviți de vină, în acest context nefericit. 

Elinei Svitolina și ucrainenilor li s-a reproșat în această inițiativă că ar încuraja situații în care jucătorii ruși și belaruși își pun în pericol familiile, prin vorbele rostite în public. 

„Dragă comunitate a tenisului,

Ginetta Sagan spunea odată: „Tăcerea în fața nedreptății e complicitate cu asupritorul.” Afirmația nu ar putea fi mai adevărată de atât în momentul de față. 

În data de 24 februarie 2022, Rusia, având sprijinul Belarusului, a atacat Ucraina. La ora actuală se desfășoară un război în țara noastră, în casa noastră. Toți ucrainenii sunt forțați să își părăsească locuințele și să lupte pentru viețile lor. 

Pentru mai mult de 50 de zile deja, forțele ruse au bombardat orașele noastre, omorând civili și s-au folosit de teritoriul Belarusului pentru a bombarda Ucraina din vest și din nord. 

Milioane de oameni au fost lăsate fără case, milioane de copii acum știu cum arată o explozie, team și moartea. Se întâmplă chiar acum, în inima Europei. 

Ca sportivi, ducem o viață în văzul public și avem o responsabilitate enormă. Unele postări de-ale noastre pe rețelele sociale ajung la un număr mai mare de oameni decât ajung televiziunile regionale. 

În vremuri de criză, tăcerea înseamnă să fii de acord cu ce se întâmplă. Am observat că anumiți jucători ruși și belaruși au menționat, vag, războiul, dar nu au afirmat niciodată că Rusia și Belarus au început războiul pe teritoriul Ucrainei.

Tocmai tăcerea a celor care aleg să rămână în tăcere e de nesuporat, întrucât conduce la continuarea crimelor din patria noastră. 

Cerem WTA, ATP și ITF să se asigure că jucătorii care reprezintă Rusia și Belarusul să răspundă la următoarele întrebări: 

1. Susții invazia Rusiei și a Belarusului pe teritoriul Ucrainei și, în consecință, războiul început de aceste țări?

2. Susții activitățile militare rusești și bieloruse din Ucraina?

3. Susții regimul lui Putin și al lui Lukashenko?

Unde va fi aplicabil, cerem excluderea și interzicerea jucătorilor ruși și belaruși din competițiile internaționale, la fel cum a făcut-o deja Wimbledonul

Vine un timp când tăcerea e trădare, iar vremea aceea e acum,” a scris Elina Svitolina, într-un comunicat publicat pe rețelele de socializare, redistribuit de alți tenismeni ucraineni, printre care Sergiy Stakhovsky și Alexandr Dolgopolov, implicați direct în războiul ruso-ucrainean, ca parte a rezistenței ucrainene.

Rusoaicele din WTA, preocupate să afle cum să își transfere banii, nu de războiul din Ucraina, anunță Marta Kostyuk

Marta Kostyuk a redistribuit la rândul său cererea avansată de Elina Svitolina. Tânăra sportivă ucraineană a dezvăluit, în urmă cu o lună și jumătate, că niciuna dintre sportivele rusoaice din WTA nu a venit să își exprime regretul față de evenimentele din Ucraina, unica lor preocupare în momentul de față fiind dificultatea cu care își transferă banii, în contextul sancțiunilor impuse Federației Ruse și cetățenilor săi. 

„Nicio jucătoare din Rusia nu a venit să mă vadă. Niciuna nu mi-a spus că îi pare rău pentru lucrurile pe care țara lor le face în Ucraina. Mă doare. Singura lor problemă acum e că nu pot să facă transferuri de bani. Despre asta vorbesc ele! E inacceptabil.

Nu e nevoie să te implici în politică pentru a te comporta ca o ființă umană. Toată lumea știe ce se petrece. Mă doare de fiecare dată când sosesc la stadion și văd jucătoarele din Rusia. Discuțiile lor mă dor, pentru că sunt lipsite de sens,” a spus Marta Kostyuk, potrivit Quentin Moynet, jurnalist L'Equipe. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!