EXCLUSIV Putin a pus ochii pe un teritoriu strategic al României! Există riscul să fim atrași în războiul dintre Rusia și Ucraina

razboi Rusia Ucraina gaze naturale Insula Serpilor marea neagra petrol Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 24 Februarie 2022, 11:25
Data actualizarii: Joi 24 Februarie 2022, 11:51

Platoului continental al României din Marea Neagra ar putea intra pe lista revendicărilor liderului de la Kremlin. 

Insula Șerpilor se află în largul Mării Negre, la 45 de km de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul golfului Musura. Tratatul de Pace de la Paris dintre România și Puterile Aliate și Asociate din 1947 a lăsat României insula, însă aceasta a fost transferată ilegal de URSS după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și anexată în cursul anului 1948, fiind alocată raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina. 

Insula nu are izvoare de apă, dar are importanță strategică majoră

Cu o suprafață de doar 17 hectare, o lungime de 662 metri și o lăţime de 560 metri, Insula Șerpilor nu dispune de surse proprii de apă potabilă și nici de vegetație, ceea ce face imposibilă locuirea ei fără rezerve aduse de pe continent, și nu are o mare importanță din punct de vedere teritorial, în schimb are valoare din punct de vedere strategico-militar și economic. 

În ultimii ani, acest teritoriu românesc a fost menționat de mai multe ori de Vladimir Putin, oficiali, istorici, lideri militari și politicieni de la Moscova, considerându-se că el ar aparține fostei URSS și contestându-se cedarea către Ucraina, deși există documente istorice care atestă că a fost ocupată pe rând de greci, romani, bizantini, genovezi, regatele românești ale lui Dobrotici, Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare, ulterior fiind disputat de Imperiile Otoman și Țarist, înainte să revină României, în urma Tratatului de Pace de la Berlin din 13 iulie 1878, stăpânire reconfirmată de Tratatul de Pace de la Versailles din 28 octombrie 1920. 

A fost cedată ilegal URSS, dar am recuperat zona limitrofă la Haga

La data de 4 februarie 1948, la Moscova, prim-ministrul Republicii Populare Române, Petru Groza, a consimțit cedarea insulei către URSS, care a construit aici o importantă bază militară de supraveghere maritimă și aeriană, prevăzută cu antene radar pentru controlul Balcanilor.

După destrămarea Uniunii Sovietice în anul 1991, Insula Șerpilor, împreună cu baza militară și cu apele sale teritoriale, a trecut în componența Ucrainei, dar țara noastră a obținut o parte din zona limitrofă, în urma deciziei Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga, din 3 februarie 2009, când judecătorii au acordat 79,34% din zona în dispută României, anume 9.700 km2 cu o adâncime medie de peste 50 m, iar Ucrainei 20,26% din zona în dispută anume 2.300 km2 cu o adâncime medie sub 50 m. 

România și Rusia au frontieră de 200km în Marea Neagră!

În martie 2014, după alipirea Peninsulei Crimea la Federația Rusă, a apărut în Marea Neagră, între Insula Șerpilor și Capul Tarhankut din Crimeia, o nouă frontieră maritimă, între România și Rusia, de o lungime de 200 km, care aduce temeri că Kremlinul ar putea ridica noi pretenții asupra acestui teritoriu și asupra Bugeacului, teritoriu ucrainean dintre Delta Dunării și Republica Moldova, dar locuit istoric de etnici români, două zone de maximă importanță de la gurile Dunării, de unde se poate supraveghea și controla traficul maritim la intrarea pe cel de-al doilea fluviu ca lungime din Europa.

Subsolul din jurul insulei este foarte bogat în petrol și gaze

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a hotărât, în 2009, că României îi revine 9.700 km pătrați din platoul continental de lângă insulă, aceasta fiind prima și unica extindere de jurisdicție a României de după Marea Unire din 1918. Agentul României la CIJ, Bogdan Aurescu, actualul ministru de Externe, a obținut o victorie în privința delimitării platoului maritim continental al României, dar insula propriu-zisă a rămas în componența Ucrainei, ceea ce a reprezentat un compromis diplomatic. 

Procesul câștigat la Haga are importante urmări economice pentru țara noastră, pentru că platou continental și zona economică exclusivă ar conține peste 100 de miliarde de metri cubi de gaz si 10 milioane de tone de petrol. Perimetrul din jurul Insulei Șerpilor a fost alocat spre prospectare și exploatare, inițial, companiei Midia Resources, înființată de canadienii de la Sterling Resources. Ulterior, concesiune a trecut la Black Sea Oil&Gas Romania (BSOG), companie controlată de fondul de investiții american Carlyle International Energy Partners, în care Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) are 10% din acțiuni.  

La finalul anului trecut, BSOG, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus Dacia SRL, a anunțat finalizarea instalării platformei de producţie gaze naturale Ana, prima platformă construită și instalată în România în ultimii 30 de ani, ceea ce aduce România cu un pas mai aproape de independența energetică de Rusia. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. 

Exercițiul militar comun SUA - Ucraina din 2021 preconiza un atac rusesc

În august 2021, în cadrul unui exercițiu militar comun al armatelor din Ucraina și SUA, numit Sea Breeze-2021, scenariul a fost eliberarea Insulei Șerpilor din mâna unor forţe nerecunoscute, dar sprijinite de Rusia. Ca o dovadă a importanței strategice a insulei, baza și instalațiile militare ucrainene au fost inspectate, în ultimul an, de Şeful Direcţiei Principale de Cercetare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, comandantul-şef al Forţelor Armate ucrainene, comandantul Forţelor Navale şi comandantul Serviciului de Grăniceri, care au verificat gradul de pregătire în cazul unui puternic atac extern.

În acest moment, România și Ucraina mai au litigii în privința Canalul Bâstroe, care face legătura între Dunăre şi Marea Neagră, pe o distanță de 10km prin mijlocul Deltei Dunării şi încalcă o serie de convenţii internaţionale din domeniul protecţiei mediului, dar și a Insulei Maican de pe brațul Chilia și partea de sud a golfului Musura din nordul imediat al Sulinei

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!