Iahtul de 325 milioane de dolari al unui oligarh rus, confiscat în Insulele Fiji! 

Suleiman Kerimov iahturi de lux Razboi ucraina sanctiuni SUA Vladimir Putin Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 06 Mai 2022, 16:47
Data actualizarii: Vineri 06 Mai 2022, 16:59

Patronul echipei unde au jucat Samuel Eto'o și Roberto Carlos a rămas fără ambarcațiunea de lux. 

Guvernul arhipelagului din Oceanul Pacific a confiscat iahtul "Amadea" al oligarhului rus Suleiman Kerimov, cu o valoare de 325 de milioane de dolari.

Confiscarea a fost făcută la cerera SUA

Fiji a luat decizia la cererea Departamentului de Stat al SUA, pentru că proprietarul său se găsește pe lista persoanelor sancționate de țările occidentale, în urma invadării Ucrainei de către armata rusă. Iahtul a fost depistat în portul Lautoka din Fiji de structura "KleptoCapture" a Departamentului de Justiției al SUA, care urmărește să impună sancțiunile americane puse în aplicare ca răspuns la războiul din Ucraina. Tot "KC" a confiscat iahtul oligarhului Viktor Vekselberg, în valoare de 90 de milioane de dolari, în Spania, luna trecută. Conform datelor oficiale, doar întreținerea și carburantul pentru "Amadea" ar costa anual peste 25 de milioane de dolari. 

Kerimov, arestat în Franța și condamnat în SUA

În 2017, Kerimov a fost arestat la Nisa, fiind acuzat de evaziune fiscală de autoritățile franceze, în cazul cumpărării mai multor proprietăți de lux, dar a fost eliberat contra unei cauțiuni de 20 de milioane de euro. De asemenea, în același an, el a fost inclus pe lista oligarhilor ruși sancționați prin Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), o lege promulgată de președintele Donald Trump, și a fost condamnat în SUA, în 2018, într-un dosar de spălare de bani, el fiind acuzat că "a ajutat Kremlinul prin acte de corupție și prin activitățile sale maligne, pe tot globul, inclusiv pentru ocuparea Crimeei".

Conform documentelor făcute publice în Pandora Papers Russia, Kerimov ar fi transferat 300 de milioane de dolari prin intermediul unui artist din domeniul tatuajelor și ar fi deținut prin intermediari bunuri în valoare de cel puțin 700 de milioane de dolari, inclusiv proprietăți pe Riviera Franceză și la Londra și mai multe ambarcațiuni și avioane de lux. Oligarhul este un apropiat al lui Vladimir Putin, s-a îmbogățit din privatizarea companiilor de stat rusești și a deținut până de curând Polyus, cel mai mare exploatator de mineuri aurifere din Rusia. 

A deținut Anji Mahacikala, clubul unde au jucat Eto'o și Roberto Carlos

Kerimov este un fost economist și politician, care a strâns o avere estimată la 14.5 miliarde de dolari. Afaceristul rus a deținut clubul de fotbal Anji Mahacikala, din regiunea autonomă Daghestan, în zona Caucazului. Oligarhul a preluat clubul în 2011 și a investit sute de milioane de dolari, aducând jucători cunoscuți, precum Samuel Eto'o, Roberto Carlos, Igor Denisov, Emir Spahici, Balazs Dzsudzsak, Lassana Diarra, Hugo Almeida, Lacina Traore, Moubarak Boussoufa, Willian, Iuri Jirkov, Aleksandr Kokorin, Christopher Samba, Fyodor Smolov sau Diego Tardelli, iar pe bancă au stat Guus Hiddink, Pavel Vrba sau Rene Meulensteen.

Pentru Eto'o s-au plătit 27 de milioane de dolari lui Inter Milano și atacantul avea un salariu anual de 10 milioane de dolari, cel mai mare din lume la acel moment. În 2016, Kerimov i-a cedat pachetul majoritar de acțiuni lui Osman Kadiev, președedintele rivalei locale Dinamo Mahacikala, desființată la momentul ascensiuni lui Anji. În acest sezon, Anji ocupă poziția a șaptea în liga a treia din Rusia, are în lot doar jucători ruși și e pregătită de Artur Sadirov. 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!