A scris istorie chiar și cu penalizare! Simone Biles a dominat competiția deși știa că i se deduc puncte la săritura senzațională care îi poartă numele 

Simone Biles Campionatele Mondiale de Gimnastică Artistică de la Antwerp gimnastica artistica Sporturi
Ana-Maria Popescu
Data publicarii: Miercuri 04 Octombrie 2023, 09:45
Data actualizarii: Miercuri 04 Octombrie 2023, 09:49

Simone Biles (26 ani) continuă să scrie istorie în gimnastica mondială. 

Câștigătoare a 19 titluri mondiale și de patru ori campioană olimpică, Simone Biles a debutat la Campionatele Mondiale de Gimnastică Artistică de la Antwerp în urmă cu 10 ani. Cea mai bună gimnastă din istorie a revenit în august după o pauză luată în urma Jocurilor Olimpice de la Tokyo, însă pare că nu s-a oprit niciodată. 

Simone Biles a scris istorie la Mondialele din Antwerp, după ce a reușit o săritură spectaculoasă la bârnă, care îi poartă și numele. Americanca a devenit prima gimnastă care reușește să realizeze complet o săritură Dublu Yurchenko Echer, obținând un punctaj de 15.266, care include însă o penalizare de 0.5

Simone Biles, penalizată din cauza antrenorului și tot rămâne cea mai bună 

Penalizarea de 0.5 a lui Simone Biles vine din cauza antrenorului său, Laurent Landi, cu care colaborează încă de la finalul lui 2017. Antrenorul a rămas pe podium la execuția de la bârnă, pentru a asigura siguranța sportivei. Acest lucru nu este permis decât la exercițiul de la paralele, nu și la bârnă, sportivul riscând penalizări. 

Cu toate astea, atât Biles cât și antrenorul și-au asumat riscul acestei penalizări, pentru a se asigura că gimnasta nu este în niciun moment în pericol la aterizare. Deși a fost penalizată, Simone Biles a obținut un punctaj mult peste adversarele sale, astfel că cele 0.5 puncte nici nu au fost „resimțite”. 

„Știți, sunt stresat înainte și apoi în timpul momentului e doar... nu poți face nimic mai mult. Zic doar: 'Okay. E ca atunci când ești în sală, fă-o încă o dată'”, a spus Landi pentru olympics.com

Performanță istorică pentru Simone Biles, la Antwerp

Cvadrupla campioană olimpică, considerată cea mai bună gimnastă din toate timpurile, s-a retras în timpul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, în 2021, afectată de probleme de sănătate mintală şi nu a revenit în competiţie decât în august 2023.

După ce a câştigat concursul US Classic, Simone Biles a dezvăluit că va lua concursurile pas cu pas, urmând să ia o decizie finală în următoarele luni cu privire la participare la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, la care echipa americană s-a calificat deja.

În calificările de la Campionatul Mondial 2023, sportiva din Statele Unite a devenit prima gimnastă care reușește să realizeze complet o săritură Dublu Yurchenko Echer, săritură care îi va purta numele Biles II. Este al cincilea element în gimnastica artistică feminină reușit în premieră de Simone Biles. 

În urma primelor evoluții din calificări, Simone Biles este lider la individual compus, cu 58.865 puncte, urmată de Jones Shilese (SUA, 56.932 puncte) și de Jessica Gadirova (56.766 puncte).

Simone Biles este lider și la sărituri, sol și bârnă, aflându-se pe locul doi la paralele, în urma compatrioatei Jones Shilese.

Echipa feminiă de gimnastică a României s-a calificat la JO!

Echipa tricoloră a încheiat, luni, concursul de calificare cu un total de 157.795 puncte (sărituri – 40.099, paralele – 39.132, bârnă 38.965 şi sol 39.599), cu care s-a clasat pe locul 10 şi a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice. Nu însă şi în finala Campionatului Mondial de la Anvers, în care vor evolua primele opt, adică SUA, Marea Britanie, China, Brazilia, Italia, Olanda, Franţa, Japonia.

Ana Maria Bărbosu, cu 52.932 puncte, s-a calificat în finală la individual-compus (locul 19), iar Sabrina Maneca Voinea, cu 13.666 ajunge în finală la sol (locul 8).

La Jocurile Olimpice de la Paris au obţinut biletele 9 echipe din calificările de la Anvers, care se alătură celor trei calificate deja în 2022, adică SUA, Marea Britanie, Canada, aflate în Top 12 şi în competiţia de luni seară.

Echipa feminină a României, cu 12 medalii olimpice în palmares, din care trei de aur, a participat ultima dată la JO la ediţia din 2012, când a obţinut medalia de bronz, în componenţa Cătălina Ponor, Sandra Izbaşa, Larisa Iordache, Diana Bulimar, Diana Chelaru.

La masculin, România va avea un singur reprezentant la JO 2024, pe gimnastul Andrei Muntean, care a obţinut biletele pentru Paris pe baza criteriului FIG prin care primii 8 sportivi din clasamentul individual, care nu sunt calificaţi cu echipa, vor concura anul viitor la Jocurile Olimpice. Andrei Muntean s-a clasat pe locul 30 în întrecerea individuală, cu 80.665 puncte, şi va participa pentru a doua oară la Jocurile Olimpice, după Rio 2016.

Programul în continuare la CM de la Anvers: 3 octombrie (de la ora 20.30) – finală echipe masculin; 4 octombrie (20.30) – finală echipe feminin; 5 octombrie(20.30)  – finală individual-compus masculin; 6 octombrie (20.30) – finală individual-compus feminin; 7 octombrie (15.00) – finale aparate, masculin la sol, cal cu mânere, inele şi feminin, la sărituri, paralele; 8 octombrie (15.00) – finale aparate, masculin la sărituri, paralele, bară fixă şi feminin, la bârnă, sol.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!