Gabriel Chirea, despre noul selecționer al României: "Aduceți un străin, dar unul fără probleme cu drogurile!"

opinie gabriel chirea Echipa Nationala de Fotbal Romania selectioner romania selectioner strain Opinii
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 25 Noiembrie 2021, 10:45
Data actualizarii: Joi 25 Noiembrie 2021, 11:14

Pentru că antrenorii români relevanți fug de echipa națională, următorul selecționer ar trebui să fie un străin, poate un spaniol sau un portughez, dar unul care să aibă o bună reputaţie şi probitate morală.

Mircea Lucescu ne tachinează, de fiecare dată când postul de selecționer rămâne liber, și dă sfaturi noilor antrenori, dar în ultimii ani a preferat să antreneze pe Zenit, Dinamo Kiev și naționala Turciei sau chiar să stea fără contract, decât să preia naționala. Gigă Hagi are mereu declarații înfierbântate despre ce proiecte minunate ar face el la echipa națională, dar a refuzat de mai multe ori negocierile sau postul de antrenor și cere proiect pe 10 ani, de parcă ar construi autostrăzi cu viaducte. Cosmin Olăroiu e un patriot cu un ochi pe tricolor și cu altul pe contul bancar, căruia parcă îi convine să fie doar potențial selecționer, pentru că se lasă mereu sedus de milioanele de petrodolari. 

Răzvan Lucescu ia masa cu oficialii FRF, dar, după ce se aduce desertul, își dă seama că nu mai are curaj să se înhame la un nou mandat pe banca naționalei, după fiasco-ul din perioada 2009-2011, iar zvonurile că are oferte și munca paparazzilor îi ușurează situația nu tocmai ideală de la PAOK. Laszlo Boloni, care aruncă prin presa de la București și de la Budapesta un "Sunt ungur!" fără echivoc, amușinează oferta, dar aventurile recente de la Gent și Panathinaikos arată că e foarte departe de nivelul profesional din 2001, când lăsa naționala cu ochii în soare, chiar înaintea barajului cu Slovenia, ca să îl descopere pe Cristiano Ronaldo și să cucerească titlul în Portugalia cu Sporting Lisabona. 

Victor Pițurcă a devenit un șomer milionar de lux, care a pierdut contactul cu fotbalul profesionist, după ce, în ultimii cinci ani, a dat chix la Al Ittihad și CSU Craiova. Cosmin Contra și Mirel Rădoi, reprezentativi pentru noua generație de antrenori români, ne-au cam lămurit care e potențialul actual și că un selecționer autohton tânăr e supus constant la presiuni uriașe pentru a-i deturna selecția și alcătuirea primului "11". Adrian Mutu a fugit de la naționala U21, imediat ce a avut o ofertă mai de Doamne-ajută din partea unei nou-promovate în Liga 1, la fel cum făcuse și Daniel Isăilă, care a rupt ușa Casei Fotbalului ca să plece în Arabia Saudită, la Al Hazem, deși se afla în plină campanie de calificare la Euro 2019. 

Florin Bratu și Bogdan Lobonț nu par să aibă încă anvergura necesară postului de selecționer la naționala de seniori, Edi Iordănescu ar putea să aibă potențial, dar s-a specializat în clauze de reziliere, iar Cristi Chivu încă antrenează juniori în Italia, după ce s-a mutat definitiv din România. Mircea Rednic e ciuca bătailor la Dinamo și e acuzat că s-a speciualizat în transferuri de jucători, Dorinel Munteanu antrenează în Liga 3, ecoul scandalului de pariuri în care a fost implicat Marius Șumudică încă e relevant în dosarul acestuia de angajare, Viorel Moldovan se autopropune selecționer, când nu îl cere nimeni, iar Laurențiu Reghecampf pare să le ducă dorul lui Toni Petrea și Thomas Neubert.   

Principalele argumente pentru un selecționer român, că acesta ar cunoaște mai bine campionatul intern și mentalitatea jucătorilor, nu stau în picioare, pentru că nu ne-am mai calificat la un Mondial de 24 de ani, am fost la doar două Europene în ultimii 22 de ani, la ultima ediției aproape făcându-ne de râs, selecția pare făcută în continuare pe interese și presiuni și naționala nu are un stil propriu de joc, bifând în foarte puține meciuri cerințele "spectaculos", "eficient" și "dăruire".  

Cu un salariu de câteva sute de mii de euro pe an, prime de victorie și de calificare generoase, putem atrage antrenori străini decenți, de nivelul lui Gianni De Biasi (Azerbaidjan), John van't Schip (Grecia), Willy Sagnol (Georgia), Williblad Ruttensteiner (Israel), Edoardo Reja (Albania), Marco Rossi (Ungaria) sau Joaquin Caparros (Armenia). În loc să tatoneze la nesfârșit aceeași antrenori români patrioți doar prin declarații, poate că FRF ar trebui să caute în lista celor rămași liberi de contract în La Liga, ca să vadă dacă îi poate tenta pe Victor Sanchez, Jose Luis Mendilibar, Quique Setien, Eusebio Sacristan, Paco Jemez, Abelardo Fernandez, Asier Garitano, Michel, Fran Escriba, Sergio Gonzalez sau Eduardo Berizzo. 

Dacă FRF vrea să ofere o șansă în plus naționalei ca să se califice la Euro 2024, trebuie să se orienteze către un antrenor străin, de preferat un spaniol sau un portughez, țări compatibile cu spiritul nostru latin și cu potențialul nativ al jucătorilor. Dar să îi lase loc de manevră în cazul selecției și al alcătuirii primului "11", fără ca directorul tehnic Mihai Stoichiță să îi sufle în ceafă ca un jocheu calului de cursă. De asemenea, trebuie să evite să aducă antrenori uzați din punct de vedere profesional și al imaginii, precum Cristoph Daum, care avea cariera pătată iremediabil de scandalul cu prostituate și cocaină și a zis sărut-mâna pentru un contract picat din cer.  

Text - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro

Sursa foto - @NationalaRomanieiOfficial   

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!