VIDEO EXCLUSIV Situația actuală a atletismului românesc: dezvăluirile înfricoșătoare făcute de un recordmen național

Marcu Czentye
Data publicarii: Miercuri 23 August 2023, 13:52
Data actualizarii: Miercuri 23 August 2023, 13:52

Tiberiu Agoston și Răzvan Enescu au explicat cât de precară este situația actuală a atletismului românesc, atât cât privește dotările cluburilor care antrenează sportivii de mâine. 

Deținătorul recordului național la săritura cu prăjina, Tiberiu Agoston a explicat, alături de fostul recordmen al aceleiași probe, Răzvan Enescu, situația actuală a atletismului românesc. 

În Emisiunea Poveștile Sport.ro, cei doi au vorbit despre condițiile de antrenament puse la dispoziția tinerilor dornici să practice atletismul în țara noastră, referindu-se inclusiv la periculozitatea adusă de lipsa unor echipamente care să fie conforme cu sportul modern. 

România numără pe degete saltelele pe care le pune la dispoziția săritorilor cu prăjina

„Lipsesc elemente. O saltea este făcută din mai multe cuburi de bureți peste care vine o plapumă, care menține acei bureți compacți. Acea plapumă lipsește, dar lipsește și acea buză, care este în fața cutiei. În caz că prăjiniștii nu au înaintare, pot să cadă chiar în fața cutiei, deci este foarte periculos.

Aici lipseau jumătate din elementele saltelei. Această saltea e foarte învechită, pentru că nu a fost întreținută corespunzător, a fost mâncată de șobolani... nu mai este regulamentară. 

O saltea de nivel mediu pentru competiție costă, cu tot cu stâlpi, 15,000 de euro. În România o avem pe cea din sala complexului Lia Manoliu, una la Pitești, una la Cluj, trei la Craiova, două la Buzău, erau la Dinamo, dar se va dărâma stadionul și nu vor mai exista,” a dezvăluit Tiberiu Agoston, în exclusivitate pentru Sport.ro.

„Se face inițiere inclusiv în timpul concursurilor, pentru că antrenorii nu se pricep.”

Rezumând, Agoston a amintit situația națională în felul următor: „Problema e că sunt saltele în unele orașe unde nu există antrenori sau există antrenori, dar nu au prăjini, sau există saltele, dar nu au nici antrenori, și nici prăjini.

E o cacealma, o problemă de comunicare. Noi încercăm să motivăm unii antrenori să solicite cluburilor să investească în prăjini, să vină să se formeze,” a completat Tiberiu Agoston, care a specificat că există mulți juniori care primesc instrucțiuni de inițiere chiar în timpul concursurilor, pe fondul lipsei de cunoștințe ale antrenorilor. 

Tiberiu Agoston (46 de ani) este deținătorul recordului național la săritura cu prăjina. Sportivul român și-a asigurat medalia de bronz la Campionatele Mondiale Universitare din 2003, desfășurate la Daegu, în Coreea de Sud.

În competiția din Asia, Agoston a sărit 5,50 metri în aer liber, iar recordul său de carieră datează din 2001, când a reușit să sară 5,61 metri, la Toulouse, în condiții indoor.

În ultimii 16 ani, Tiberiu Agoston și Răzvan Enescu au fost organizatorii mai multor demonstrații de săritură cu prăjina derulate în diverse locuri neașteptate, printre care Bulevadul Kiseleff, plaja din Eforie, peluza Teatrului Național din piața Universității, parcarea Carrefour Băneasa și Parcul Mogoșoaia. „Se uită lumea ca la circ”, a punctat Răzvan Enescu, referindu-se la aceste evenimente, în emisiunea Poveștile Sport.ro. 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!