Moștenirea „Împăratului” Federer: recordurile unice deținute de elvețian, la care Nadal și Djokovic doar visează

Roger Federer retragere Recorduri Roger Federer Roger Federer Elvetia Roger Federer recorduri istorice in tenis Tenis
Marcu Czentye
Data publicarii: Sambata 24 Septembrie 2022, 09:10
Data actualizarii: Sambata 24 Septembrie 2022, 10:01

Roger Federer părăsește lumea tenisului lăsând în urmă o moștenire extraordinară, în materie de recorduri noi stabilite. 

La 41 de ani, Roger Federer a decis să renunțe definitiv la tenis, sportul care l-a transformat și a cărui istorie i-a schimbat-o el însuși drastic, prin înțelesul pe care i l-a acordat cuvântului performanță.

Tenismenul elvețian se retrage din lumea bună a „sportului alb” deținând o serie de recorduri unice în tenisul mondial, care se anunță durabile, cel puțin în următorii 5-10 ani, având în vedere că noua generație, prin Carlos Alcaraz, poate să amenințe recordurile vechi, mai ales dacă retragerea lui Roger Federer va fi urmată curând de retragerile lui Rafael Nadal și Novak Djokovic. 

Recordurile unice deținute de Roger Federer în tenisul mondial

În anii 2000, Roger Federer a bifat cele mai multe săptămâni petrecute consecutiv de un tenismen ca număr 1 ATP, 237 - adică 4 ani și jumătate - depășind la mare diferență vechiul record, de 160 de săptămâni, deținut de Jimmy Connors. 

Roger Federer este, de asemenea, cel mai bătrân lider ATP din istoria tenisului, performanță atinsă la 36 de ani și 10 luni, în data de 18 iunie 2018. 

Federer este unicul tenismen care a jucat de trei ori toate finalele celor patru turnee de mare șlem ale unui sezon, în 2006, 2007 și în 2009. 

Roger Federer este singurul din tripleta Federer-Nadal-Djokovic cu 5 titluri de mare șlem la trei competiții de Grand Slam: Australian Open, Wimbledon și US Open. 

Federer este singurul tenismen din istorie care a ajuns în 18 finale de Grand Slam din 19 consecutive posibile, între US Open 2005 și Australian Oepn 2010. 

Federer, singurul jucător care a câștigat 24 de meciuri consecutive în fața unor jucători din top 10 ATP, în perioada 20023-2005. 

Roger Federer este jucătorul cu cele mai multe Turnee ale Campionilor câștigate, 6, dar poate fi întrecut de Novak Djokovic, care are 5 în palmares. 

Nu în ultimul rând, Federer va rămâne tenismenul cu cele mai multe titluri cucerite pe iarbă, 19, la nouă distanță în fața lui Pete Sampras și la 11 în fața sârbului Djokovic. 

Cine e cel mai bun: Federer, Nadal sau Djokovic? Andrei Pavel a răspuns fără să clipească.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!