Tenis

Halep - Rybakina 7-6, 4-6, 6-3: Simona Halep, în optimile US Open după o victorie ireală! Când va juca următorul meci

Simona Halep a eliminat-o pe Elena Rybakina (20 WTA) după 2 ore și 24 de minute de joc pentru a atinge faza optimilor la Flushing Meadows. 

Marcu Czentye
Data publicarii: Vineri 03 Septembrie 2021, 18:00
Data actualizarii: Sambata 04 Septembrie 2021, 06:28

Simona Halep - Elena Rybakina 7-6, 4-6, 6-3

  • LIVE 18:00 | Simona Halep, gata de cel mai tare meci din ultimele 6 luni: 3 lucruri de care are nevoie pentru calificare

Simona Halep a reușit cea mai încântătoare victorie de la revenirea în circuitul WTA, trecând de Elena Rybakina într-un duel al minților tari din lumea tenisului feminin. Partida a fost un rollercoaster emoțional, începând cu desfășurarea primului set, în care Rybakina a preluat conducerea cu 3-0 și a fost egalată la 3 de Simona Halep. Cu o minge de set ratată înainte ca manșa să intre în prelungiri, kazaha a abordat tiebreak-ul cu un ușor handicap de moral, ajungând să fie condusă cu 6-2. 

Doar că Simona Halep a ratat 6 mingi de set în tiebreak până să concretizeze manșa în favoarea sa, dintre care 4 la rând. De notat însă că Elena Rybakina a ratat, la rândul său, trei oportunității de a închide setul în același tiebreak, închis 13-11 de româncă.

Al doilea set a început identic cu primul, Rybakina conducând cu 3-0 și văzându-se nu doar egalată, ci și condusă de această dată, cu 4-3, scor de la care s-a mobilizat puternic și nu i-a mai lăsat niciun game Simonei Halep. 

Frustrată, dar nu descumpănită, Simona Halep și-a pierdut serviciul în startul setului decisiv, dar a revenit puternic, iar pe măsura trecerii timpului a rămas singura jucătoare aptă de un joc competitiv. De la 3-1 în setul final, problemele la glezna stângă acuzate de Rybakina au înclinat decisiv balanța în favoarea Simonei Halep, care a profitat de deficiențele fizice ale Rybakinei și a plimbat-o din ce în ce mai mult lateral. 

Simona Halep va juca în optimile de finală contra Elinei Svitolina. Partida va avea loc duminică, 5 septembrie. 

Setul 3: 

6-3: GAME, SET & MECI, SIMONA HALEP! Românca se califică pentru prima oară după cinci ani în săptămâna a doua de concurs la US Open. 

5-3: Hold la 15 pentru Rybakina, dar Simona Halep va avea alte două game-uri la rând în care va putea forța victoria. 

5-2: Game la 30 pentru Simona Halep, care o plimbă inteligent pe Elena Rybakina, suferindă în aceste momente din cauza gleznei stângi. 

4-2: În oglindă, Rybakina face un game alb, dar a sosit momentul ca Simona Halep să profite de deficiențele fizice ale adversarei sale. După 134 de minute de joc intens, Simona Halep se arată într-o dispoziție de joc mai bună. 

4-1: Game la zero câștigat de Simona Halep, care se desprinde la trei în față în decisiv. Probleme la gleznă pentru Elena Rybakina, care îi scad mobilitatea și cresc șansele victoriei pentru sportiva din România. 

3-1: BREAK, Simona! Agresivitatea atât de importantă pentru a obține calificarea apare într-un moment potențial decisiv al partidei. Simona Halep atacă furibund și câștigă un game crucial în economia setului final. 

2-1: Game la zero, după rebreak-ul anterior, reușit de Simona Halep! O lovitură contre-pied și un punct senzațional, la 30-0, adjudecat de româncă în zona fileului. 

1-1: Rebreak, Simona Halep! Lupta fără sfârșit continuă între Halep și Rybakina. Egalitate perfectă după două game-uri, dar jocul este de o imprevizibilitate rară, asemenea cursului finalei de la Dubai din 2020. 

0-1: Elena Rybakina face break, la a treia șansă avută în primul game al decisivului. 

Setul 2: 

4-6: SET, RYBAKINA! Rybakina servește perfect la 5-4, iar după o oră și 50 de minute de joc, meciul intră în set decisiv. O manșă cedată dureros de Simona Halep, după ce a revenit de la 0-3 și a preluat conducerea, la 4-3. 

4-5: Break, Rybakina, contrar cursului jocului, iar Simona Halep va fi din nou nevoită să facă rebreak pentru a rămâne în set.  

4-4: Game la zero pentru Elena Rybakina, iar finalul setului e pe cale să înceapă. Emoțiile puternice vor reîncepe, dar calmul Simonei Halep rezistă deocamdată. 

4-3: Un hold crucial pentru Simona Halep, extrem de muncit, într-un game în care Rybakina a condus cu 30-0, dar a comis prea multe erori neforțate pentru a nu fi pedepsită de fostul lider WTA. O mică ieșire nervoasă a Simonei Halep în prelungirile game-ului, în urma unui passing shot ratat, dar par a fi nervii care o țin pe Simona Halep conectată cu adevărat la miza meciului: calificarea în optimile US Open.

3-3: Setul 2 se derulează în scenariu identic cu primul, cu Simona Halep egalând de la 0-3. Fascinant, calmul româncei și încrederea în forțele proprii, ambele la cote egale cu cele arătate înainte de accidentarea suferită în mai. 

Elena Rybakina a cerut time-out medical, iar Simona Halep a cerut la rândul său ajutorul trainerului pentru dureri acuzate în zona umărului drept. 

2-3: Halep servește primul as și detensionează atmosfera în setul 2. Al doilea game adjudecat consecutiv la 15 de către jucătoarea din Constanța. Simona e din nou în meci, trup și suflet. 

1-3: Simona Halep recuperează unul din cele două break-uri deficit, la 15. Setul pare că începe abia acum. În primul, Halep a egalat de la 0-3. 

0-3: Dublu break avans pentru Elena Rybakina, la capătul unui game în care Simona Halep a luptat, dar i-a lipsit prospețimea necesară în alegerile tactice pentru a intra pe tabelă în setul secund. 

0-2: Hold adjudecat cu relativă lejeritate de Elena Rybakina, într-un game în care Simona Halep și-a apropiat un singur punct. 

0-1: Break pentru Elena Rybakina în debutul setului secund. Intensitatea jocului nu scade deocamdată, dar Simona Halep pare să aibă nevoie de un moment de respiro. 

Setul 1: 

7-6: SET, SIMONA HALEP, după 64 de minute de luptă asiduă și, probabil, cel mai spectaculos tiebreak din istoria US Open! Într-o manșă întâi în care Elena Rybakina a condus confortabil cu 3-0 și 5-3, Simona Halep și-a arătat capacitatea incredibilă de regenerare și superioritatea în plan psihologic.

Un tiebreak-maraton, care părea că nu se va mai încheia niciodată, câștigat 13-11, deși Simona Halep a condus cu 6-2, jucat inteligent de româncă, cu variații bune în lovituri și alegeri tactice din ce în ce mai surprinzătoare pentru oponenta sa. Halep a ratat 6 mingi de set și a salvat alte trei ale adversarei sale în tiebreak. 

6-6: Rebreak la zero bifat de Elena Rybakina, care a pus presiune enormă pe serva a doua a Simonei Halep, într-un game în care primul serviciu a trădat-o pe sportiva din țara noastră. 

6-5: BREAK, Simona Halep! Pas în față extrem de relevant reușit de Simona Halep, după un game în care i-a arătat Elenei Rybakina până unde poate lovi cu backhand-ul său în lung de linie. La reluarea jocului, românca va servi pentru a câștiga setul. 

5-5: Game, Simona Halep! Un hold uriaș reușit cu lejeritate de Simona Halep, care abordează finalul setului cu o încredere sporită în propria servă.

4-5: Phew! Simona Halep trece peste o primă sperietură serioasă, salvează minge de set și face break-ul obligatoriu pentru a rămâne în set. Servește acum pentru a egala din nou. 0-3, 3-3, 3-5, tendințe de distanțare temporară în acest prim set, imediat anulate de adversară. 

3-5: Serviciul Simonei Halep clachează la 3-4, iar Elena Rybakina are un avantaj prețios în finalul manșei. Punctele se lungesc, dar, contrar așteptărilor, nu neapărat favorabil Simonei Halep. 

3-4: Rybakina preia din nou conducerea. Un game câștigat la 30 de kazahă, în care raliul de 17 mingi de la 30-egal - ușor norocos pentru kazahă - a jucat un rol decisiv. Partidă are ritm și intensitate, iar Simona Halep, serviciul de partea sa, pentru a egala în finalul setului. 

3-3: Hold important semnat la 30 de Simona Halep, care a tăiat erorile neforțate și se bucură de o ușoară scădere în joc a Elenei Rybakina.  

2-3: Vin primele mingi lungi câștigate de Simona Halep, din defensivă. Atacurile Elenei Rybakina se izbesc de zidul defensiv al româncei pentru prima dată în acest meci, iar Halep recuperează break-ul deficit la 15. 16-12, totalul punctelor câștigate, încă favorabil Rybakinei, dar notabil redresat de Simona Halep în doar două game-uri. 

1-3: Simona Halep se înscrie pe tabela de marcaj cu un game câștigat la 30. Stând atât de departe de linia de bază a terenului, perspectivele nu sunt luminoase, dar românca are suficient timp pentru a-și ajusta atât poziția în teren, cât și abordarea loviturilor. 

0-3: Hold la cincisprezece reușit de Elena Rybakina, pe fondul unui joc al Simonei Halep care a produs 6 erori neforțate, spre deosebire de unica greșeală făcută de oponenta sa. 13-4, raportul neverosimil al punctelor câștigate. 

0-2: Trei erori neforțate comise în acest game sunt prea multe pentru ca Simona Halep să facă game în fața unei jucătoare care returnează puternic cu orice ocazie. Break reușit de Rybakina încă din prima ocazie. 

0-1: Elena Rybakina își ține serviciul la zero și încheie game-ul cu un as. Start îndrăzneț din partea sportivei din Kazahstan. 

Simona Halep începe meciul la retur. 

 

Simona Halep abordează turul 3 al Openului American cu optimism, dar știe că o așteaptă o provocare mult mai dificilă decât cele pe care le-a avut în primele două tururi, în care a trecut de Camila Giorgi și Kristina Kucova. Kazaha Elena Rybakina a jucat sferturi de finală în Paris în acest an și, la fel ca Simona Halep, a reușit să nu piardă set în primele două runde. 

La 22 de ani, Rybakina a reintrat în top 20 mondial și se află la trei poziții distanță de cea mai înaltă clasare din cariera sa, locul 17, ocupat în februarie 2020. 

Rezultatele Simonei Halep și Elenei Rybakina în primele 2 tururi la US Open 2021


Simona Halep: 6-4, 7-6 cu Camila Giorgi (36 WTA) și 6-3, 6-1 cu Kristina Kucova (111 WTA)

Elena Rybakina: 6-2, 6-3 cu Aliaksandra Sasnovich (90 WTA) și 6-1, 6-4 cu Caroline Garcia (62 WTA)

”E foarte puternică. Sunt 2 ani de când nu am mai jucat, dar nu mai vreau experiența aceea din nou (râde), dar dacă pot câștiga, o să mă bucur de experiență. Știu că va fi o provocare mare pentru mine, a jucat multe meciuri în acest an, are încredere mare, e foarte tânără, nu are nimic de pierdut; eu vin după accidentare, deci sunt aici să iau meciurile așa cum vin și să îmi dau șanse la victorii,” a declarat Simona Halep despre următoarea sa oponentă, Elena Rybakina.

De ce are nevoie Simona Halep pentru calificarea în optimile US Open


1. Un serviciu redutabil, care să semene cu cel afișat la Cincinnati și în meciul cu Giorgi

6 ași a servit Simona Halep în victoria în minim de seturi, scor 6-4, 7-6 în fața Camilei Giorgi din primul tur la US Open. Sportiva din România a câștigat 35 dintre cele 42 de puncte jucate pe prima servă (83%), un procentaj foarte ridicat atât pentru media evoluțiilor sale, cât și pentru parametrii obișnuiți ai circuitului WTA. În meciul cu Kristina Kucova, Halep a câștigat 22/29 (76%) din punctele jucate cu primul serviciu.  

Relevanța serviciului Simonei Halep este mai notabilă în această partidă, în care va înfrunta o jucătoare înaltă de 1,84 metri, recunoscută pentru puterea pe care o dezvoltă în servă și pe forehand. 

2. Rezerve notabile de răbdare

Simona Halep a servit pentru meci la 5-4 în setul doi al meciului cu Camila Giorgi și a suferit în a-l închide, după ce italianca a reușit break-ul, iar Simona a ratat, mai apoi, două mingi de meci la scorul de 6-5. Frustrarea acumulată rapid în acele momente au denotat o vulnerabilitate psihologică a Simonei Halep, lipsită de experiența unor momente de mare presiune în ultimele 6 luni. 

În schimb, în partida cu Kristina Kucova, Halep și-a păstrat calmul după ce a fost egalată de la 3-1 în primul set, câștigând de la scorul de 3-3 nu mai puțin de 6 game-uri la rând, pentru a se distanța la 6-3, 3-0. Ultima partidă directă între Halep și Rybakina a fost finala turneului WTA 1000 de la Dubai din 2020, încheiată după 2 ore și 30 de minute de joc istovitor, din care Simona Halep se poate inspira - cel puțin psihic, dacă condiția sa fizică nu este la nivelul de odinioară - pentru meciul de la Flushing Meadows. 

Halep vs. Rybakina de la New York va fi, cu siguranță, tipul de meci în care lucrurile nu vor curge linear și favorabil în direcția unei jucătoare, iar capacitatea de regenerare și resetare va fi un factor determinant în stabilirea câștigătoarei. 

3. Un joc variat, din care agresivitatea nu poate lipsi

Varietatea și o apărare exactă sunt elementele cheie de care Simona Halep s-a folosit mereu pentru a învinge hard-hittere precum Elena Rybakina. Cu o medie foarte ridicată a vitezei loviturilor, Rybakina o va pune în dificultate pe Simona Halep, dar sportiva din România are nevoie să lifteze mingea, să o plimbe lateral pe kazahă, dar mai ales să atace atunci când cursul schimburilor de mingi îi va permite acest lucru. 

Împotriva Elenei Rybakina, erorile forțate vor curge în dreptul Simonei Halep, dar numărul poate fi redus de alegeri inspirate din punct de vedere tactic și o flexibilitate în stabilirea configurației punctelor. 

CITESTE SI
STIRILE ZILEI


Modifică setările cookies