STUDIU | Cum îi afectează pe jucători loviturile la nivelul capului și ce a făcut World Rugby

studiu Cupa Mondiala de Rugby lovituri la nivelul capului Rugby Rugby
Alexandru Hațieganu
Data publicarii: Luni 06 Noiembrie 2023, 13:19
Data actualizarii: Luni 06 Noiembrie 2023, 13:50

Studiul a beneficiat de utilizarea tehnologiei protecţiilor dentare inteligente, care vor fi obligatorii la antrenamente şi la meciurile din elita rugby-ului de anul viitor.

Preşedintele Federaţiei internaţionale de rugby (World Rugby), Bill Beaumont, a salutat cel mai complet studiu efectuat vreodată privind impactul coliziunilor asupra capului jucătorilor profesionişti, ca dovadă a seriozităţii jocului în tentativa de a deveni un lider global în bunăstarea sportivilor.

Studiul a beneficiat de utilizarea tehnologiei protecţiilor dentare inteligente, care vor fi obligatorii la antrenamente şi la meciurile din elita rugby-ului de anul viitor, pentru a măsura 17.000 de momente de mişcare accelerată a capului la 328 de jucători cu vârsta de la 12 ani până la eşaloanele de elită ale rugby-ului comunitar. Studiul Otago Community Head Impact Detection (ORCHID) a fost un proiect comun între World Rugby, Prevent Biometrics, New Zealand Rugby (NZR), Otago Rugby şi Universitatea Otago.

Raportul a arătat că 94% dintre forţele G experimentate de jucători au fost mai mici decât cele măsurate pe oamenii care sar pe trambulinele elastice. Majoritatea cazurilor în care au fost experimentate forţe G mai mari au fost rezultatul unei tehnici slabe de contact sau în exerciţiile de rucking, arată studiul.

''Folosirea celor mai recente cercetări şi tehnologii se află în centrul planului nostru în şase puncte de a face din rugby cel mai progresist sport din lume în ceea ce priveşte bunăstarea jucătorilor. Aceste studii sunt o dovadă concretă că World Rugby îşi pune timpul, energia şi eforturile pentru a susţine cuvintele sale, iar cunoştinţele acumulate ne ajută deja să facem mişcări bazate pe dovezi pentru a face sportul şi mai sigur'', a spus Beaumont, luni, într-un comunicat de presă.

O serie de procese ale foştilor jucători care susţin că au suferit leziuni cerebrale în urma unor contuzii repetate suferite în timp ce jucau rugby reprezintă o ameninţare majoră pentru finanţele jocului cu balonul oval. Există, de asemenea, riscul ca angajamentul fizic specific acestui sport să-i descurajeze pe părinţi în a le permite copiilor să practice rugby-ul.

''Acest raport marchează un început pozitiv în dezvoltarea unei înţelegeri cuprinzătoare a impactului capului în rugby, în special a celor care duc la evenimente de amploare mai mare'', a spus Janelle Romanchuk, cercetător în privinţa comoţiilor în cadrul Federaţiei Neozeelandeze de Rugby, care a condus studiul. ''Cu aceste date putem aprofunda zonele de joc în care putem reduce sau minimiza riscurile, cum ar fi scăderea înălţimii de placare sau prioritizarea tehnicii bune atât pentru purtătorul de minge, cât şi pentru apărător'', a mai spus Romanchuk.

Un alt studiu privind impactul asupra capului în rugby-ul de elită pentru bărbaţi şi femei, realizat în parteneriat cu Universitatea Ulster şi Premiership Rugby din Anglia, a fost de asemenea lansat luni.

Acesta a concluzionat că majoritatea contactelor nu au ca rezultat o forţă semnificativă asupra capului şi că înaintaşii au mai multe şanse să experimenteze evenimente mai mari de impact cu capul decât apărătorii. Agerpres

VIDEO Florin Surugiu, la Poveștile Sport.ro

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!