GALERIE FOTO Cei mai buni fotbaliști din istoria Islandei! Ce a mai rămas din revelația de la Euro 2016

Islanda Romania Nationala Cei mai buni fotbaliști din istoria Islandei! Ce a mai rămas din revelația de la Euro 2016
Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Miercuri 10 Noiembrie 2021, 17:41
Data actualizarii: Miercuri 10 Noiembrie 2021, 17:51

România le va întâlni pe Islanda, joi, de la 21:45, și Liechtenstein, duminică, de la 19:00, în direct la PRO TV și pe Voyo, dar și LIVE VIDEO pe www.sport.ro.

Islanda, o insulă îndepărtată, cu o populație de puțin sub jumătate de milion de oameni, continuă să producă jucători de talie mondială. Fotbalul islandez este în plină creștere, datorită performanțelor de la Campionatul European din 2016 și de la Cupa Mondială, care au pus națiunea pe glob.

Extraordinara poveste a Islandei de la Euro 2016 a adus, fără îndoială, rezultate pozitive pentru multe generații viitoare. Reușita naționalei de a ajunge până în sferturile de finală împotriva tuturor pronosticurilor, va inspira cu siguranță viitori fotbaliști islandezi.

  • Cei mai buni fotbaliști din istoria Islandei! Ce a mai rămas din revelația de la Euro 2016

Câțiva dintre cei mai buni jucători ai lor au părăsit clubul pentru a-și urma visele în străinătate, iată cei mai buni fotbaliști din Islanda.

1. Gylfi Sigurdsson (Reading, Hoffenheim, Swansea City, Tottenham, Everton)

Gylfi Sigurdsson a câștigat faima pentru prima dată când era doar un tânăr și juca la Reading în Premier League în anul 2009, iar mulți jurnaliști l-au numit ca un viitor superstar.

Sigurdsson a fost numit jucătorul sezonului la Reading și Hoffenheim în 2009, respectiv 2011. El s-a alăturat lui Tottenham Hotspur după ce i-a fost achitată clauza de reziliere în valoare de 8 milioane de lire sterline, după un sezon fabulos la Swansea City.

În 2014, ca parte a unei înțelegeri cu Ben Davies, s-a întors la Swansea. A mers la Everton în 2017, unde joacă în prezent. Gylfi are 25 de goluri la naționala Islandei în 78 de selecții, două dintre acestea chiar împotriva României la barajul pentru Euro 2020.

2. Eidur Gudjohnsen (PSV, Bolton, Chelsea, Barcelona, Monaco, Tottenham, Stoke City, AEK Athena, Club Brugge)

În prezent, Gudjohnsen este antrenorul secund al echipei naționale de fotbal a Islandei. Eidur a cunoscut cel mai mare succes în Anglia și Spania cu Chelsea, respectiv, Barcelona, unde a câștigat trofeul UEFA Champions League și La Liga cu cea din urmă și Cupa Ligii și Premier League de două ori cu echipa londoneză.

A jucat în două rânduri la Bolton și în cei 22 de ani ca jucător profesionist a mai activat în Islanda, Olanda, Franța, Grecia, Belgia, China și Norvegia. Eidur este fiul lui Arnór Gudjohnsen, care a fost, de asemenea, un fotbalist internațional islandez. El și-a făcut debutul internațional pentru Islanda ca înlocuitor al tatălui său în 1996 și este cel mai bun marcator al naționalei din toate timpurile, cu 26 de goluri în 88 de selecții între 1996 și 2016.

A fost căpitanul echipei naționale al Islandei până când Olafur Johannesson a preluat rolul de manager. El a făcut parte din lotul care a ajuns în sferturile de finală ale Campionatului European din 2016, primul turneu major al echipei islandeze.

3. Hermann Hreidarsson (Crystal Palace, Brentford, Wimbledon, Ipswich Town, Charlton Athletic, Portsmouth)

Hreidarsson jucat pe postul de fundaș central și fundaș lateral și a petrecut 15 sezoane în Anglia, bifând un total de 315 apariții în Premier League.

Hermann a fost retrogradat din Premier League de cinci ori, record pe care îl deține împreună cu Nathan Blake . A retrogradat cu fiecare club din Premier League pentru care a jucat: Crystal Palace (sezonul 1997–98), Wimbledon (1999–2000), Ipswich Town (2001–02), Charlton Athletic (2006–07) și Portsmouth (2009–2009). 10).

Herman nu a fost cel mai rapid fundaș lateral, însă statura sa și centrările pe care acesta le oferea l-a determinat să fie unul dintre cei mai buni fundași din istoria Islandei.

4. Jóhann Berg Gudmundsson (AZ Alkmaar, Charlton Athletic, Burnley)

Jóhann și-a început cariera de senior la Breidablik unde a activat doar pentru un singur sezon înainte de a se transfera la echipa olandeză AZ Alkmaar, din Eredivisie, unde a participat și în Europa League. După câteva sezoane cu aceștia, islandezul s-a alăturat echipei din a doua divizie engleză, Charlton Athletic timp de două sezoane, apoi a mers la nou-promovata Burnley, unde a jucat pentru cea mai mare a sezonului 2017-18.

Jóhann a făcut parte din echipa națională a Islandei atât la Euro 2016, cât și la Cupa Mondială din 2018, undea a reușit să dea o pasă de gol. Johann are 81 de selecții la naționala Islandei și 8 goluri, iar la Burnley de când a semnat în 2016, are peste 140 de apariții.

5. Kolbeinn Sigthórsson (AZ Alkmaar, Ajax, Nantes, Galatasaray, AIK, Goteborg)

Înainte de a fi transferat de către Ajax pentru o suma de 4,5 milioane de euro în vara lui 2011, Kolbeinn a promovat prin programul de tineret al lui Víkingur Reykjavik. Apoi a avut o scurtă perioadă la HK Kópavogur în țara sa natală și a trecut la AZ Alkmaar în Olanda.

În Olanda, Sigthorsson a cunoscut o cea mai bună parte a carierei sale. Sezonul 2010-11, în care a marcat nu mai puțin de 18 de goluri, Ajax l-a urmărit iar în campania imediat următoare l-a achiziționat. A activat la echipa din Amsterdam pentru patru sezoane, unde a reușit să înscrie de 35 de ori.

Alături de Eidur Gudjohnsen, Kolbeinn este cel mai bun marcator al naționalei Islandei, totuși acesta are cu 22 mai puține selecții decât fosta legenda a lui Chelsea. Sigthorsson la fel ca alți jucători islandezi a făcut parte dintr-un scandal de agresiune sexuală care a ieșit la iveală la sfârșitul lunii august al acestui an.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!