FC Vaslui Adrian Porumboiu Denis Zmeu Wesley Lopes Superliga

SPECIAL | Vaslui - Sporting 1-0. 10 ani de la cea mai importantă victorie din istoria clubului patronat de Adrian Porumboiu

FC Vaslui provoca surpriza în grupele Europa League, învingând una dintre forțele Portugaliei.

Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Miercuri 03 Noiembrie 2021, 14:00
Data actualizarii: Miercuri 03 Noiembrie 2021, 13:34

Înființată în vara anului 2002, Vaslui nu a rezistat mult în fotbalul românesc, deși în scurta sa perioadă a produs un joc spectaculos și a avut parte de rezultate neașteptate pe marea scenă a fotbalului. Pentru a înțelege victoria din Piatra Neamț contra celor de la Sporting, trebuie să ne întoarcem până la rădăcinile echipei moldovene.

Începuturile lui FC Vaslui și finanțarea din partea lui Adrian Porumboiu

După doar trei ani de la înființare, Vaslui reușea să ajungă pe prima scena a fotbalului românesc alături de Mircea Rednic pe bancă. Un anume Valentin Badea ieșea în evidență în sezonul 2004-05, atunci când „galben-verzii” s-au clasat pe prima poziție în Divizia B. Beneficiind de aportul financiar adus de omul de afaceri și fostul arbitru, Adrian Porumboiu, clubul vasluian transferă nume interesante pentru primul lor sezon în Divizia A, precum Nana Falemi, Ionuț Badea, Claudiu Răducanu sau Marius Croitoru. Cu Mircea Rednic pe banca, Vaslui termină abia pe locul 14, la buza retrogradării în diviza secundă.

  • Vaslui 1-0 Sporting! 10 ani de la cea mai importantă victorie din istoria clubului patronat de Adrian Porumboiu

Primul trofeu internațional și expunerea în fotbalul european

După un sezon fulminant în Liga 1, Vasluiul termină pe poziția a 7-a în 2008 și primește dreptul de participare, în premieră, în cupele europene. „Galben-verzii” obțin Cupa UEFA Intertoto, în fața celor de la Nefcthi Baku, după 2-1 în deplasare pentru azeri și 2-0 la Vaslui. Totuși, Vasluiului nu reușește să treacă de play-offul Cupei UEFA de Slavia Praga, chiar dacă nu pierdusem în niciuna dintre cele două manșe, 0-0 și 1-1.

În 2008-09, cu Viorel Hizo, Viorel Moldovan și Cristi Dulca la cârma echipei, vasluienii termină pe locul 5 în Liga 1 și ajung până în semifinalele Cupei României, participând din nou în competițiile europene. După ce trece de Omonia Nicosia cu 3-1 la general în Cupa UEFA, Vasluiului dă de una dintre cele mai puternice echipe din Grecia, AEK Atena. După o victorie surprinzătoare cu 2-1 la Vaslui, în retur grecii se impun cu 3-0 și merg mai departe, iar vasluieni pierd din nou ocazia să joace în grupele Cupei UEFA.

Un alt ghinion îi lovesc pe cei de la Vaslui în 2010-11, iar în play-off dau de o echipă puternică din vestul Europei, LOSC Lille. După un egal acasă, 0-0 a urmat un 0-2 în deplasare, iar Vasluiul este din nou nevoită să părăsească fotbalul european înainte de a participa în grupele unei competiții.

Visul împlinit și victoria cu Sporting

În 2010, Porumboiu dă o lovitură de imagine și îl aduce pe bancă pe fostul antrenor al lui Real Madrid, Juan Lopez Caro, care după doar 10 etape este demis din cauza unui scandal imens între patron și tehnicianul spaniol. Totuși, după readucerea lui Hizo pe banca, Vasluiul termină pe 3 și beneficiază pentru prima oară de preliminariile UEFA Champions League.

În turul trei al celei mai râvnite competiții europene, Vasluiul pică cu FC Twente, cu care pierde din nou „la mustață” cu 0-2 la general și cade în play-offul Europa League. Pentru prima oara după patru ani de așteptare la poarta Europa League, Vasluiul trece cu un 2-1 la general de Sparta Praga și intră în grupe.

„Galben-verzii” pică adversari de Champions League în grupe: Lazio Roma, Sporting Lisabona și FC Zurich. După două rezultate remarcabile 2-2 cu Lazio pe Stadio Olimpico și 2-2 cu Zurich în Piatra Neamț, vine și primul eșec contra lui Sporting, 0-2. Pe 3 noiembrie 2011, Denis Zmeu marchează golul carierei împotriva lui Sporting și aduce prima victorie din istoria clubului în grupele unei competiții europene, scor 1-0. A urmat un 0-0 cu Lazio și o înfrângere la Zurich cu 2-0, dar Vasluiul a terminat pe un onorabil loc 3, pierzând în ultimul meci șansa de a se califica în fazele eliminatorii din primăvara europeană.

Vaslui - Sporting 1-0

Vaslui: 12.Cerniauskas, 3.Papp, 5.Zmeu, 7.Neagu, 9.Yero Bello, 10.Adailton(C), 11.Milisavljevic, 18.Sanmartean, 20.Milanov, 23.Pavlovic, 26.Farkas

Rezerve: 22.Puia, 8.Gheorghiu, 21.Balaur, 30.Raul Costin, 77.Jovanovic, 85.Gladstone, 88.Buhaescu

Sporting: 12.Marcelo, 2.Alberto Rodriguez, 3.Daniel Carrico(C), 6.Evaldo, 7.Bozhinov, 8.Schaars, 11.Diego Capel, 14.Matias Fernandez, 18.Carrillo, 21.Rinaudo, 25.Bruno Pereirinha

Rezerve: 16.Thiago, 5.Onyewu, 9.Ricky van Wolfswinkel, 26.Andre Santos, 28.Andre Martins, 33.Diego Ruboi, 47.Joao Pereira

Modifică setările cookies