Leo Messi Ligue 1 Paris Saint Germain Franta

„Când a semnat el, Statele Unite și talibanii negociau în Doha!” Unul dintre motivele din spatele transferului lui Messi la PSG

Un expert în geopolitică a sportului a vorbit despre transferul lui Lionel Messi la Paris Saint-Germain. 

Ana-Maria Popescu
Data publicarii: Sambata 25 Septembrie 2021, 14:54
Data actualizarii: Sambata 25 Septembrie 2021, 14:57

Plecarea lui Messi de la Barcelona și transferul la Paris Saint-Germain continuă să țină primele pagini ale ziarelor, mai ales după ce argentinianul nu a reușit însă să se adapteze jocului francezilor. Există în continuare întrebări legate de despărțirea sa de clubul în tricoul căruia a scris istorie. 

Mutarea lui Leo Messi a fost analizată de un expert în geopolitică a sportului, Jean-Baptiste Guegan, care a dezvăluit pentru La Vanguardia care a fost unul dintre motivele din spatele transferului, pe lângă cele sportive. Acesta nu ascunde că motivația principală este aceea de a 'spăla' imaginea Qatarului. 

  • Leo Messi

„Paris Saint-Germain e un instrument de politică!”

„PSG continuă să fie un club, însă odată cu achiziționarea clubului de către Qatar Sports Investments s-a transformat într-un instrument de serviciu al policii din Qatar. Un element de diplomație prin intermediul sportului, ceea ce numim putere soft, capacitatea Qatarului de a-și schimba imaginea și de a deveni mai atractiv pentru investiții, turism”, a spus Guegan. 

Acesta numește transferul lui Messi drept o încercare de a mai îndrepta din imaginea Qatarului după scandalul legat de construcția stadioanelor pentru Campionatul Mondial din 2022. 

„Amintiți-vă articolul din The Guardian despre miile de morți în construcția stadioanelor. Poate că nu pierd Campionatul Mondial, însă ar fi mai criticați. Și există un alt factor. Atunci când Messi a semnat cu PSG, Statele Unite și talibanii negociau în Doha”, a relatat expertul.

„Fotbalul îți permite să îți speli imaginea”

Întrebat dacă cele două subiecte menționate mai sus au legătură, Jean-Baptiste Guegan a dezvăluit că același lucru s-a întâmplat și în momentul transferului lui Neymar de la Barcelona la Paris Saint-Germain. 

„Era conectat totul cu Qatar. Nu cred că un lucru depinde de celălalt, însă...Același lucru s-a întâmplat când l-au transferat pe Neymar în 2017, în plină criză a Golfului, a înfruntărilor dintre Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care acuzau Qatarul că finanțează terorismul. Un astfel de lucru schimbă opinia publică. Fotbalul îți permite să îți speli imaginea internațională, să o controlezi. Asta este 'puterea soft'”, a explicat. 

Transferul lui Mbappe, o problemă pentru Florentino Perez 

Pe lângă asta, Guegan consideră că transferul lui Kylian Mbappe la Real Madrid ar fi putut compromite afacerile lui Florentino Perez în Golful Persic. 

„Trebuie să vedem dacă Real Madrid avea condițiile reale să plătească 180 de milioane de euro pentru Mbappe. Cred că nu. În plus, o parte dintre afacerile personale ale lui Florentino sunt în Golf. Construiește acolo și face lucrări publice. Să îl cumpere pe Mbappe și forțând mâna lui PSG, ar fi făcut din Qatar un dușman. Nu era o decizie bună dintr-o persperctivă a firmelor sale”, a concluzionat expertul. 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies