GALERIE FOTO Presiune politică și corupție! Prin ce a trecut Samuel Eto'o pentru a ajunge la cârma fotbalului camerunez

Samuel Eto o Camerun Fotbal extern Presiune politică și corupție! Prin ce a trecut Samuel Eto'o pentru a ajunge la cârma fotbalului camerunez
Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Joi 10 Februarie 2022, 11:40
Data actualizarii: Joi 10 Februarie 2022, 11:41

Forțele politice s-au împotrivit împotriva lui, dar, în cele din urmă, superstarul Samuel Eto'o a reușit  să câștige importantele alegeri ca nou președinte al Federației de Fotbal din Camerun, cu puțin mai mult de o lună înainte ca țara sa să înceapă găzduirea Cupei Africii pe Națiuni.

Nu este un loc de muncă de vis într-o țară total lipsită de resurse. Federația are puțini bani și o lungă istorie în care a fost dictată de președintele octogenar al țării, Paul Biya, precum și de o multitudine de miniștri ai sportului delicvenți care au venit și au plecat fără să aducă vreun beneficiu fotbalului camerunez.

  • Presiune politică și corupție! Prin ce a trecut Samuel Eto o pentru a ajunge la cârma fotbalului camerunez

Totuși, cunoștințele lui Eto'o asupra fotbalului camerunez stârnește speranța că „leii neîmblânziți” vor ajunge din nou într-o poziție înaltă în rangul african. El va moșteni la rândul său nenumărate certuri din cauza banilor neplătiți sau a bonusurilor pe care jucători nu le-au mai primit niciodată, dar și de alegerile îndoielnice ale selecționerilor care au condus banca tehnică a naționalei.

Un președinte care este de partea jucătorilor, le înțelege necazurile și nu are sarcina de a-și umple propriile buzunare va aduce o schimbare revigorantă asupra fotbalului camerunez.

Lupta împotriva mastodonților din conducere

Fotbalistul african al anului de patru ori l-a demontat pe actualul conducător Seidou Mbombo Njoya, care a fost și vicepreședinte al Confederației Africane de Fotbal (CAF) și descendent al unei familii cu o putere uriașă. Votul celor 74 de delegați la congresul federației s-a încheiat cu 43-31 după ce Eto’o a condus o campanie iscusită și și-a propus să călătorească în întreaga țară pentru a-și culege electoratul.

A fost un eveniment atent urmărit, mai ales că se presupunea că Njoya are sprijinul tacit al lui Gianni Infantino, iar Eto’o nu era deloc sigur că va avea succes. El a promis că nu va lua nici un bănuț din cuferele federației pentru cheltuielile sale. Manifestul său, pe care l-a lansat încă din septembrie, promitea o renaștere a fotbalului camerunez, ale cărui structuri ale ligii sunt învechite și departe de zilele lor de glorie din anii 1970 și 80, când cluburile lor concurau în mod regulat pentru trofeele de top ale cluburilor africane. Eto’o a spus că va căuta, de asemenea, sponsori și va asigura dezvoltarea fotbalului pentru tineret și femei.

Presiunea pusă de federali asupra lui Eto’o

Eto’o aproape că nu și-a făcut locul pe lista candidaților, unde au fost numeroși concurenți la început, dar doar doi au rămas în cursă la momentul alegerilor. Pe măsură ce credibilitatea provocării lui Eto’o a devenit mai evidentă, oficialii federației au declarat brusc că îi interzic acestuia să candideze, deoarece exista o regulă prin care doar cetățenii camerunezi pot lua parte la alegeri. Eto’o are dublă naționalitate, deoarece și-a luat cetățenia spaniolă pe când juca la Barcelona. Dar acel efort destul de banal de a-l descalifica a fost rapid contestat și înlăturat.

Eto’o nu este primul câștigător al Fotbalistului African al Anului care a fost ales ca președinte al asociației de fotbal a țării sale. Kalusha Bwalya, care a câștigat premiul în 1988, s-a dovedit un lider competent al Asociației de Fotbal din Zambia și a câștigat Cupa Africii pe Națiuni în 2012. Dar Bwalya și-a pătat imaginea în 2018, când a fost interzis din fotbal timp de doi ani, ulterior redus în apel,  pentru „încălcarea Codului de Etică al FIFA”.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!