coronavirus covid-19 Virale

Covid-19 a inceput sa se raspandeasca mult mai devreme in 2019! Focarul nu a pornit din Wuhan: anuntul cercetatorilor de la Universitatea Cambridge

Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea Cambridge fac noi dezvaluiri despre noul coronavirus.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 17 Aprilie 2020, 19:00
Data actualizarii: Vineri 17 Aprilie 2020, 19:02

Un grup de cercetatori de la Universitatea Cambridge vin cu noi dezvaluiri despre virusul Covid-19.

Potrivit acestora, focarul nu a pornit din Wuhan, ci de undeva din sudul Chinei, iar acesta a inceput sa se raspandeasca inca din luna septembrie a anului 2019.

Echipa de cercetatori si-a publicat descoperirile in revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Virusul s-ar putea sa fi mutat in forma sa finala (n. r. eficienta pe oameni) cu multe luni in urma, dar a ramas in interiorul unui liliac, alt animal sau chiar in corpul unui om timp de cateva luni, fara a infecta alti indivizi. 

Apoi, a inceput sa se raspandeasca intre oameni undeva intre 13 septembrie si 7 decembrie, generand reteaua pe care o prezentam in revista.

Ceea ce reconstruim in retea este prima raspandire semnificativa intre oameni. Daca sunt apasat pentru a da un raspuns, as spune ca raspandirea initiala a inceput mai probabil in sudul Chindei decat in Wuhan. Dar dovada poate veni doar din analizarea mai multor lilieci, eventual a altor animale potentiale gazda si a probelor de tesut conservate in spitalele chineze pastrate in perioada septembrie - decembrie.

Acest tip de proiect de cercetare ne-ar ajuta sa intelegem cum s-a intamplat raspandirea si ne-ar ajuta sa prevenim cazuri similare in viitor", a declarat Peter Forster, medicul genetician al Universitatii din Cambridge

Cercetatorii au descoperit sute de mutatii asupra virusului, ceea ce indica faptulc a acesta s-a raspandit linistit la animalele gazda ani de zile inainte de a ajunge sa infecteze oamenii. Un coronavirus dobandeste de obicei o mutatie pe luna. 

Modifică setările cookies