Un eșec de înălțimea lui Piqué: grupul condus de fundașul Barcelonei i-a lăsat neplătiți pe participanții Cupei Davis 2022

Cupa Davis Federatia Internationala de Tenis Gerard Pique Tenis Tenis Gerard Pique
Marcu Czentye
Data publicarii: Vineri 13 Ianuarie 2023, 16:50
Data actualizarii: Vineri 13 Ianuarie 2023, 16:52

Aventura investițională a lui Gerard Piqué în tenis s-a încheiat mai devreme și mai sumbru decât a fost așteptat. 

În 2019, Gerard Pique, prin compania Kosmos, cumpăra drepturile de organizare ale Cupei Davis, cea mai faimoasă competiție internațională a tenisului.

„Îl percep ca pe un proiect pe termen lung. Înțelegerea e pentru 25 de ani,” spunea, în urmă cu mai mult de trei ani fundașul Barcelonei, convins că va reuși să schimbe configurația întrecerii, printr-un efort financiar total de peste $3 miliarde.

  • Gerard Pique

De la investiții anunțate de $3 miliarde, la neplata participanților Cupei Davis, în doar 3 ani

Contextul pandemic a încurcat parțial transformările dorite de noul grup investițional, condus de Gerard Pique, dar totul s-a năruit într-o manieră care păteaza imaginea prestigioasă a Cupei Davis.

Grupul Kosmos și ITF au ajuns la o neînțelegere privind taxa anuală de organizare, în valoare de $40 de milioane, sumă datorată de Kosmos Federației Internaționale de Tenis pentru cedarea drepturilor de organizare. 

Conflictul financiar a fost atât de însemnat încât a afectat inclusiv ediția din 2022, câștigată de Canada. 

Grupul Kosmos a cedat drepturile de organizare ale Cupei Davis

Potrivit informațiilor lansate de un insider din cadrul Federației Internaționale de Tenis, Kosmos nu a putut plăti jucătorii pentru participarea în turneul final din Malaga, care a reunit opt echipe. 

„Kosmos a plecat, după cum anticipau mulți experți, în urmă cu patru ani. Au pierdut mulți bani și nu au putut plăti ce au promis. S-a încheiat ca un dezastru, dar lucrul important acum e să vedem în ce direcție ne îndreptăm. Sentimentul meu e că unicitatea Cupei Davis constă în formatul play-off-urilor jucate acasă și în deplasare,” a spus insiderul anonim, notează L'Equipe

Președintele Federației Franceze de Tenis, Gilles Moretton s-a declarat încântat de plecarea grupului Kosmos, de la conducerea Cupei Davis.

„Sunt încântat de vestea plecării celor de la Kosmos. Am fost mereu împotriva lor și cred că trebuie să ne îndreptăm înspre o colaborare între Cupa Davis și turneele de mare șlem. Trebuie să strângem rândurile și să discutăm în detaliu formatul competițional. Cupa Davis rămâne parte a istoriei și a patrimoniului tenisului,” a punctat președintele Federației Franceze de Tenis, potrivit Punto de break

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!