Ilie Năstase explică de ce regretă că a refuzat milioanele americanilor în '69: i s-a oferit să joace pentru SUA în Cupa Davis

Ilie Nastase Cupa Davis Tenis ATP Tenis
Marcu Czentye
Data publicarii: Miercuri 10 Aprilie 2024, 14:50
Data actualizarii: Miercuri 10 Aprilie 2024, 14:51

Ilie Năstase și-a amintit de momentul în care americanii au încercat să îl detașeze complet de România. 

Prim număr unu ATP în Era Open, Ilie Năstase a ajuns să explice motivul pentru care simte regretul refuzului cetățeniei americane, în anii '60. 

Învinsă cu 5-0 de SUA în finala Cupei Davis 1969, echipa României, din care făcea parte Ilie Năstase, s-a apropiat dramatic de victorie în 1971 și în 1972, când, atât la Charlotte, cât și la București, americanii s-au impus abia în partidele finale ale confruntărilor, scor 3-2 la dueluri. 

România lui Năstase, de trei ori în finala Cupei Davis, în perioada 1969 - 1972

Înainte de ultimul act al finalei Cupei Davis 1969, Ilie Năstase a refuzat propunerea de a juca pentru SUA în Cupa Davis, idee lansată cu o ofertă financiară implicită extrem de generoasă, la acea vreme. 

„În 1969, aveam 23 de ani și am ajuns în finala Cupei Davis cu SUA, la Cleveland, unde erau mai mulți români decât americani. 

Înainte de meci, a venit președintele federației lor și mi-a propus să joc pentru americani, de anul următor. Mi-au spus că îmi dau câteva milioane.

Ilie Năstase: „Poporul român e singurul cu care pot să mă identific eu.”

Eram doar un copil. M-am gândit ce să îi spun și i-am zis doar atât: 'dumneavoastră sunteți american. Eu sunt român. Ăsta e singurul popor cu care pot să mă identific eu. A rămas blocat că un copil de 23 de ani a refuzat niște milioane,” a spus Ilie Năstase, în emisiunea Fain & Simplu cu Mihai Morar.

„Îmi pare rău acum, deoarece sunt acuzat că am vândut meciurile. Îți dai seama că te doare treaba asta.

Când tu refuzi o situație în care... dacă aveai două milioane de dolari în 1969, erai boier. Și familia ta, și prietenii tăi. Ajutam pe cine puteam cu două milioane,” a adăugat Ilie Năstase, în același interviu. 

„Viața mea era în România. Eu eram familist. Ce să fi făcut cu banii?”, s-a mai întrebat Năstase, privind înapoi la alegerea făcută. 

Ilie Năstase a punctat că este deranjat de comentariile răutăcioase care îi sunt adresate prin intermediul rețelelor de socializare, dar se ferește să generalizeze și afirmă că atât în România, cât și în SUA sunt oameni care îl apreciază și oameni care îl contestă. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!