VIDEO A fost la 2 puncte de victorie, dar a pierdut prima finală de turneu WTA! Jaqueline Cristian, învinsă în 3 seturi

Jaqueline Cristian Jaqueline Cristian Alison Riske live Jaqueline Cristian prima finala WTA Tenis WTA Romania WTA Linz Jaqueline Cristian Tenis
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 12 Noiembrie 2021, 20:00
Data actualizarii: Sambata 13 Noiembrie 2021, 09:19

Jaqueline Cristian a pierdut dramatic prima finală de turneu WTA a carierei, după ce a condus cu 1-0 la seturi. 

Finala WTA Linz: Jaqueline Cristian - Alison Riske 6-2, 2-6, 5-7

Jaqueline Cristian a pierdut una dintre cele mai aprig disputate finale de turneu în sezonul 2021 al circuitului WTA. Sportiva din România a fost întoarsă de americanca Alison Riske de la 1-0 la seturi, iar diferența s-a făcut în finalul meciului, când Riske și-a ascuțit perfect raportul dintre riscurile asumate și loviturile împinse pentru a prelungi schimburile de mingi.

A fost o prestație solidă și energică din partea Jaquelinei Cristian, căreia i-au lipsit doar două puncte pentru a-și apropia primul titlu în WTA. 

Ca urmare a parcursului bun din finalul de sezon, Cristian va urca pe locul 74 WTA, începând de luni, 15 noiembrie și se recomandă ca una dintre sportivele care pot aduce rezultate semnificative tenisului românesc în sezonul următor. 

Setul 3: 

5-7: Game, set & meci, Alison Riske, la capătul unei finale foarte disputate. Riske a riscat corect în momentele-cheie ale finalului de set decisiv și și-a adjudecat al treilea titlu WTA al carierei. 

5-6: Nuu! Cristian cedează break-ul, iar Alison Riske va servi pentru câștigarea turneului. 

5-5: Alison Riske rezistă la limită și face game la treizeci, împingând setul decisiv în prelungiri. 

5-4: Serviciul o ajută pe Jaqueline Cristian într-un moment crucial al finalei, iar un break obținut în game-ul următori i-ar aduce primul trofeu în circuitul de elită al tenisului feminin. 

4-4: Re-break, Jaqueline Cristian! Cel mai aprig disputat game al finalei îi revine româncei, care demonstrează un spirit de luptă incredibil și salvează 6 mingi de 5-3 procurate de sportiva americană. Spectatorii din sala de la Linz o susțin pe Jaqueline în încercarea sa de a câștiga primul titlu WTA al carierei. 

3-4: Norma hold-urilor devine norma break-urilor în setul 3, în timp ce Riske va încerca un hold care ar putea să o distanțeze în finalul setului decisiv. 

3-3: Re-break, Jaqueline Cristian! Break-ul atât de necesar vine în contul Jaquelinei Cristian, iar setul decisiv se relansează! 

2-3: Alison Riske face prima break în setul final al ultimului act de la Linz, iar Jaqueline Cristian are nevoie de o replică rapidă. 

2-2: Echilibrul definește setul decisiv al finalei de la Linz. Riske își ține serva la treizeci, dar crește numărul punctelor care depășesc 5 lovituri. 

2-1: Un strigăt de luptă se aude după ce Jaqueline Cristian lovește puternic un forehand, cauzând o eroare forțată din partea americancei Alison Riske. Game la treizeci, iar vânătoarea după titlul de debut în WTA continuă pentru sportiva din țara noastră. 

1-1: Riske egalează cu un hold la zero, continuându-și forma bună arătată în setul secund. 

1-0: Game, Jaqueline Cristian în debutul setului secund. 

Setul 2: 

2-6: Game & set, Alison Riske! Set solid făcut de sportiva din America, în oglindă cu primul, adjudecat de Jaqueline Cristian. 

2-5: Riske face break la 15, iar soarta setului 2 pare aproape hotărâtă. 

2-4: Game la treizeci pentru Alison Riske, în ciuda unui game bine jucat de Jaqueline Cristian.

2-3: Verva jocului Jaquelinei Cristian a revenit, românca încheind game-ul cu un singur punct pierdut. O bună agresivitate arătată inclusiv în ultimul schimb de mingi, în care Cristian a urcat inspirat la fileu și a închis punctul. 

1-3: Game la zero pentru Riske, iar Jaqueline Cristian are de înfruntat primul moment tensionat al finalei. De notat, o ușoară nerăbdare în jocul româncei, imediat după ce și-a pierdut serviciul. 

1-2: Alison Riske preia conducerea în setul secund, făcând break pe serviciul Jaquelinei Cristian. A fost cel mai disputat game al acestui meci de până acum, iar răbdarea americancei în punctele lungi a fost răsplătită. 

1-1: Era începutul meciului, când Alison Riske a câștigat ultima oară un game, în această finală. După ce a egalat la 2 în setul întâi, Riske pune capăt unei serii de cinci game-uri adjudecate de Jaqueline Cristian. Finala continuă însă să curgă în favoarea româncei. 

1-0: Jaqueline Cristian câștigă al cincilea game la rând, închizând game-ul la 15. 

Setul 1:

6-2: Game & set, Jaqueline Cristian! Setul se încheie simbolic, cu o eroare neforțată comisă de Alison Riske. Jocul româncei a fost superior calitativ, iar încrederea tinerei de 23 de ani e mai ridicată ca niciodată. Un set distanță până la primul titlu WTA al carierei!

5-2: Eroare mare comisă în zona fileului de Jaqueline Cristian la scorul de 30-egal, peste care sportiva din România trece cu ușurință. Cristian își apropie game-ul în prelungiri și mai are un game până la câștigarea primului set. 

4-2: Break la zero obținut de Jaqueline Cristian! Greșelile neforțate apar tot mai des în jocul americancei Alison Riske, iar românca va servi pentru a lua avantaj de 3 game-uri. 

3-2: Seria game-urilor echilibrate continuă, iar Cristian și-l adjudecă la treizeci. 

2-2: Alison Riske luptă și își ține serviciul în prelungiri, anulând șansele Jaquelinei Cristian de a se desprinde în prima jumătate a setului inițial. 

2-1: Jaqueline Cristian bifează primul hold al partidei. Game la treizeci, încheiat după un retur greșit de jucătoarea din SUA. Românca începe să prindă curaj în acest match-up, iar limbajul corporal e încurajator.

1-1: Re-break, Jaqueline! Break semnat în prelungiri de sportiva din România, care a returnat agresiv în acest game.

0-1: Start ratat din partea Jaquelinei Cristian în debutul primului set. Românca a salvat trei mingi de break, dar a cedat la a patra, comițând o eroare neforțată pe rever. 

Jaqueline Cristian urmărește primul trofeu WTA al carierei, în vreme ce Alison Riske are deja 2 titluri în palmares.


La 23 de ani, Jaqueline Cristian a pătruns în premieră în prima sută mondială, iar ascensiunea sa în ierarhia mondială a accelerat subit, o dată cu startul întrecerii WTA de la Linz. Vineri-seară, de la ora 20:00, sportiva din România va juca prima finală WTA a carierei, împotriva americancei Alison Riske (31 de ani, 73 WTA). 

În clasamentul WTA LIVE, Jaqueline Cristian a urcat 26 de locuri, de la startul întrecerii până acum, beneficiind de o mare doză de noroc. Învinsă în calificări de Lesia Tsurenko, scor 7-5, 4-6, 1-6, Jaqueline Cristian a ajuns pe tabloul principal, în urma unei rupturi musculare suferite de Sorana Cîrstea.

Jaqueline Cristian: „Sunt o câștigătoare norocoasă, nu o pierzătoare norocoasă!”

Înlocuind-o cu brio, Cristian le-a învins pe Rakhimova, Peterson și Kudermetova și a trecut de faza semifinalelor fără să joace, pe fondul accidentării la genunchi acuzate de Simona Halep

„Sunt foarte fericită de ceea ce s-a întâmplat în această săptămână. Simt că sunt cu adevărat o norocoasă câştigătoare, nu o pierzătoare norocoasă. Am pierdut în calificări, aşa că nu am avut multe aşteptări, dar iată unde sunt!”, a declarat Jaqueline Cristian în interviul preluat de Barbara Schett pe teren, imediat după victoria din sferturile de finală, semnată în defavoarea numărului 32 WTA, Veronika Kudermetova.

Pe cine înfruntă Jaqueline Cristian în finala turneului WTA de la Linz


Alison Riske (31 de ani, 73 WTA) vânează câștigarea celui de-al treilea trofeu în circuitul WTA. Jucătoarea din Statele Unite ale Americii a ocupat locul 18 mondial, în urmă cu 2 ani și are în palmares două titluri, adjudecate la Tianjin, în 2014 și la 's-Hertogenbosch, în 2019. 

În 2020, a încheiat al patrulea sezon în top 50 WTA, dar a avut o stagiune 2021 dezamăgitoare în turneele de mare șlem, oprindu-se în turul 1 la Australian Open, Wimbledon și US Open. 

Riske a ajuns în ultimul act la Linz fără să piardă set, învingându-le pe Mona Barthel, Alize Cornet, Xinyu Wang și Danielle Collins. 

Rezultatele finalistelor de la Linz

Alison Riske: 

  • Tur 1: 6-3, 6-1 cu Mona Barthel (273 WTA)
  • Optimi: 6-4, 6-4 cu Alize Cornet (59 WTA) 
  • Sferturi: 6-3, 7-5 cu Xinyu Wang (106 WTA) 
  • Semifinale: 7-5 (ret.) cu Danielle Collins (29 WTA)

Jaqueline Cristian: 

  • Turul 1 al calificărilor: 6-3, 6-2 cu Irina Khromacheva (353 WTA)
  • Finala calificărilor: 7-5, 4-6, 1-6 cu Lesia Tsurenko (132 WTA)

După finala calificărilor, Jaqueline Cristian a rămas în turneu din postura de lucky loser, în urma retragerii Soranei Cîrstea, cauzate de o ruptură musculară. 

  • Tur 1: 2-6, 6-2, 7-5 cu Kamilla Rakhimova (117 WTA)
  • Optimi: 5-2 (ret.) cu Rebecca Peterson (84 WTA)
  • Sferturi: 6-3, 7-6 cu Veronika Kudermetova (32 WTA)
  • Semifinale: retragere Simona Halep

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!